Monument pentru un câine comunitar

5 mai 2016, ora 18:00 @ Colina Pușkin, Chișinău (intersecția străzilor Colina Pușkin și Bună Vestire)

 Monument pentru un câine comunitar de Martin ZET [CZ] și Laboratorul de arhitectură MIEZ (Ina BOROZAN și Andrei VATAMANIUC) [MD] – prezentare

În cadrul programului de rezidență artistică CHIOȘC, artistul ceh Martin ZET împreună cu Ina BOROZAN și Andrei VATAMANIUC (membrii Laboratorului de Arhitectură MIEZ) au elaborat dintr-un material provizoriu o machetă 1:1 a Monumentului pentru un câine comunitar, care urmează a fi instalată joi, 5 mai 2016, cu începere de la ora 18:00 în scuarul Colina Pușkin, care se află în Chișinău, la intersecția str. Colina Pușkin cu str. Bună Vestire.
Instalarea machetei are drept scop prezentarea conceptului monumentului și lansarea unei platforme de discuții despre tema animalelor fără adăpost din Chișinău. La discuție vor participa autorii proiectului.

Lucrarea a fost concepută sub forma unui mesaj critic adus societății antropocentrice, din care rezultă și forma sa estetică – un cap de câine urcat pe un pedestal, după modelul monumentelor dedicate unor personalități de vază, instalate la indicația autorităților, pe care le găsim deja în oraș – gândită astfel încât să-i confere puterea nu doar pentru a sensibiliza locuitorii privind problema animalelor fără adăpost, dar și de a schimba modul de percepere a animalelor în sine, ființe similare nouă.

Datorită faptului că problema animalelor fără adăpost va fi „plasată” pe un pedestal, aceasta îi va conferi importanța necesară în vederea obținerii unei vizibilități mai mari. Prin aducerea în discursul public a problemei animalelor fără adăpost, monumentul va face indirect trimitere și la problema oamenilor străzii, care sunt adesea asociați cu imaginea unui câine, iar poziționarea sculpturii la nivelul ochilor conferă demnitate oamenilor și animalelor străzii, anihilând privirea dominantă a omului care-i privește de sus în jos.

– – –

Monumentul pentru un câine comunitar este realizat în cadrul programului de rezidență artistică CHIOȘC, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, în cadrul proiectului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune, susținut de Fundația Culturală Europeană. Adițional, proiectul este susținut de Centrul Cultural Ceh din București.

*Fb event

Sari la conținut