Cealaltă parte a speranței, de Aki Kaurismäki, va deschide Festivalul Filmului European #21

În premieră în România, Cealaltă parte a speranței (Toivon tuolla puolen) în regia lui Aki Kaurismäki va deschide a XXI-a ediție a Festivalului Filmului European, în toate orașele în care acesta se desfășoară anul acesta: în București în data de 4 mai, la Iași pe 12 mai, la Gura Humorului și Tîrgu Mureș pe 19 mai, și la Timișoara în data de 26 mai.
Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut  în București, dar și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, titrat și controversat, dar mai ales extrem de ancorat în temele de actualitate de pe agenda publică europeană. De altfel, ne-am propus ca actuala ediție a FFE să ofere publicului un prilej de a-și pune întrebări și de a examina societatea complicată în care trăiește, iar în aceste vremuri ale transformărilor politice și sociale, filmul, care este mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă utilă în acest demers. Identitatea vizuală a ediției 2017 vine să completeze această nouă direcție.” –  Alex Trăilă, director artistic al FFE.

Cealaltă parte a speranței a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde de altfel Kaurismäki a anunțat că acesta ar putea fi ultimul său proiect în calitate de regizor. Străbătut de răbufniri de umor excentric, care culminează cu hohote de râs, filmul îi va lăsa spectatorului o reconfortantă stare de bine, alimentată de momentele de umanitate tandră presărate peste un fundal de cruzime și nepăsare printr-o abordare extrem de personală a situației refugiaților din Europa.

Festivalul Filmului European se va desfășura în luna mai, după următorul calendar: București (4 – 11 mai); Iași (12 – 14 mai); Tîrgu Mureș (19 -21 mai); Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai). Imediat după Festival, Cealaltă parte a speranței, distribuit de Independența Film, va intra în cinematografele din România.

afis-ffe-2017-crop-sus

Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, Festivalul Filmului European se pune în mișcare într-un cadru nou: un director artistic, o direcție distinctă spre care se îndreaptă festivalul și un nou oraș pe harta acestuia.

Festivalul își păstrează formatul și filosofia (filme de tot felul oferite de centrele culturale și ambasadele statelor europene, pentru a celebra multiculturalitatea Europei prin diversitatea cinematografiei sale), însă după ce a trecut de primele două decenii, FFE simte nevoia de haine noi, pe măsură.

Iată câteva dintre cele mai importante schimbări pe care le aduce 2017:

Festivalul are un director artistic, în persoana lui Alex Trăilă. Consultant de film, cu experiență în organizarea de festivaluri de film (Festivalul de Film de la Sarajevo, TIFF), membru fondator al think-tank-ul #FEEDback (Film Eastern European Dialogue) dedicat politicii culturale în domeniul cinematografiei din Europa de Est, și cu un stagiu de Consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii, Alex este din ianuarie 2016 membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei. În calitate de director artistic al FFE, va imprima direcția editorială a Festivalului și va sprijini Ambasadele și Institutele Culturale în selecția filmelor pentru actuala ediție.

O nouă direcție pentru FFE. Ediția cu numărul XXI va marca o schimbare de azimut editorial pentru Festival; în aceste vremuri tulburate, filmul, care este mult mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă care să reflecte diferite ipostaze ale societății. FFE își propune, deci, să inițieze dialoguri pe subiectele abordate cinematografic. Platforma „Agora” a Festivalului (dezbateri moderate cu experți din diverse arii de activitate ale societății) va oferi spectatorilor și publicului interesat prilejul ca, plecând de la temele și modul de abordare ale câtorva dintre filmele din Festival, să își exerseze examinarea societății europene contemporane, cu alteritățile, aspirațiile, neliniștile și dilemele începutului de secol XXI.

 

ffe-2017-crop-afis

 

Pentru prima dată la Gura Humorului. Itinerarea Festivalului în afara Bucureștiului a devenit o tradiție, iar catalizatorul este cererea publicului din orașele din toată țara pentru acest gen de eveniment. Anul acesta FFE ajunge în Gura Humorului, un oraș cu un curajos festival de film, al cărui public merită încurajat să consume cât mai mult film european.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, sub egida EUNIC România, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului Național al Țăranului Român, al Institutului Francez – Cinema Elvire Popesco, al Uniunii Cineaștilor din România și al Biroului de Informare al Parlamentului European din România.

www.ffe.ro

Sari la conținut