MAI DEPARTE. Transformări ale profesiei de arhitect.
Dosarul numărului 169:
Nu, nu credem deloc că profesia de arhitect este pe cale să dispară, chiar dacă apare și ea frecvent în topurile cu meserii muribunde. Însă e foarte legitim să te întrebi ce mai înseamnă ea azi și ce începe să însemne. Cât de relevanți suntem noi, arhitecții și de ce mai are lumea nevoie de noi ?
Am compus un număr despre avangarde și tradiție, crize, AI, BIM, patrimoniu, roboți, materiale, regiune, antreprenoriat, arhitectură socială, case vechi și noi, ecologie pe bune, explozie urbană, regiunea și regionalismul, tineri și seniori, frumos și bine după moartea canoanelor.
La început ne-am gândit să avem o mulțime de categorii în dosar, și fiecare dintre ele să includă un text deștept, scris de noi sau de un invitat. Cu cât avansam cu planul, cu atât subiectele explodau. Și includeau lucruri la care ne pricepeam puțin sau la care în mod clar alții se pricepeau mai bine.
Așa că ne-am hotărât ca noi să vorbim mai puțin, dar să întrebăm mai multă lume. Să discutăm și să lăsăm oameni relevanți din profesie să își spună părerea.
A rezultat un dosar cu 25 de autori și birouri, 33 de lucrări, 27 de articole, texte teoretice și interviuri.
Cu lucrări și contribuții de: BAILORULL, Raluca Munteanu, Oana Bogdan – &bogdan, StudioBASAR, Ștefan & Maria Cocioabă, Florian Stanciu & Iulia Stanciu – STARH, Köllő Miklós – Larix Studio, Eugen Pănescu, Metapolis, Iris Popescu – Amais, Hansel Baumann, NO SO, Kashiwa Sato & Yoshihiro Saito, Helen & Hard, Cătălina Frâncu, IIinca Pop, Ștefan Ghenciulescu, Esenghiul Abdul – ADN BA, AltCorp, Ștefan Constantinescu, Cristian Beșliu.
SUMAR – aici.
Zeppelin #169 (primăvara, 2023) e disponibil în librăriile Cărturești, Inmedio și Relay sau poate fi comandat aici.
Sau puteți opta pentru un abonament extrem de avantajos, care să o includă – aici.
Râmânem la înălțime, împreună.