Revista zeppelin | număr #152

 

Zeppelin #152

14. Edito: Mașina pe școală sau despre acapararea spațiului
Text & foto: Ștefan Ghenciulescu

18. DOSAR: Case cu public

14 Intro
Text: Ştefan Ghenciulescu

Vast domeniu. În acest dosar nu ne ocupăm însă de palate și catedrale, și nici foarte tare de origini ci ne concentrăm asupra unei categorii ceva mai restrânse, definită concomitent de accesibilitate (și adresabilitate) și de dimensiuni. Vorbim așadar despre caracterul public la scară domestică.

18. Casa‑vagon a Ordinului
Sediul Filialei OAR Bucureşti

44. Cu faţa (şi) la canal
Clinică medicală la Cluj

58. Compromisul bun
Clinica Medeuropa, Constanţa

72. Domnul nostru din podul casei
Biserica ascunsă din Amsterdam

82. Muzeul de Artă Recentă, Bucureşti
Casa neagră din Primăverii

Text: Ştefan Ghenciulescu

Recent inauguratul Muzeu de Artă Recentă a trezit mult entuziasm și, trebuie spus, și foarte multe controverse. Este un muzeu privat, de dimensiuni modeste, însă cu ambiții puternice, inclusiv arhitecturale. Cuvântul „recent” se referă în primul rând la aria de acoperire temporală a colecției: artă românească, începând cu perioada post-stalinistă și până astăzi. Arta internațională este însă și ea prezentă, prin expozițiile temporare. Muzeul e mult mai deschis și accesibil decât majoritatea celor de tip vechi din România și conține și o bibliotecă, precum și alte spații pentru cultură și oraș.

96. În vizită la un om inteligent și vesel. Amenajarea casei memoriale Anton Pann din București
Proiect: Zeppelin
Text: Constantin Goagea

Bucureștiul vechi rămâne vizibil și azi în neregularitatea multor străzi și în tipologia arhitecturală a unor case. Lângă Biserica Stelian-Lucaci, undeva aproape de Calea Călărași, se găsește una dintre acele bucăți de oraș unde există încă imprimat în traseul de străzi și limitele de proprietăți, modelul urban specific secolului al XIX-lea: case mici, cu decorații din ipsos, nealiniate la stradă, construite pe terenuri cu grădini, al căror verde e vizibil de pe trotuar, amintind de ceea ce era odată mahalaua, adică un amalgam de peisaj de țară și oraș.

Casa lui Anton Pann din parohia Lucaci, despre care vorbim, de pe strada care-i poartă acum numele (înainte s-a numit strada Taurului), este și ea o casă mică și simplă, modest decorată, cu o curte intimă; diferită însă de celelalte case prin faptul că Anton Pann avea să-și mute aici tipografia, una mai degrabă improvizată, dar cu care reușește să tipărească cele mai importante lucrări ale sale.

108. Petreceri în apartament
Înainte şi (puţin) după 1989

 

114. ZOOM

116. Centru cultural şi aulă
Universitatea Politehnică, Bucureşti

134. Locuire AIRBNB într‑un bloc raţionalist, Bucureşti

138. Închis şi liniştit
Casa P31, Moşniţa Nouă

146. Ansamblul de cult romano‑catolic, Orşova, 1976
Arhitect Hans Fackelmann, sculptor Péter Jecza, pictor Gabriel Popa

Unul din rarele exemple de construcții ecleziale noi din perioada socialistă. Proiectul a beneficiat de un client și un buget deloc tipice epocii dar și de o echipă de creație (și nu doar proiectare) interdisciplinar.

164. Casa cea lungă de la Crucea

174. Case clujene, din interbelic până în perioada socialistă
Recenzia cărţii Locuinţe familiale din Cluj, 1920–1975. Arhitectură. Urbanism. Legislaţie

178. Bucureşti‑Sud
Celălalt oraş. Locuri şi poveşti din Bucureşti‑Sud

182. BETA. O schimbare de paradigmă

198 – 224, PLANURI

 

Vă mulțumim că ne sunteți alături și ne ajutați să rămânem la înălțime.

Zeppelin #152 (ediția de iarnă 2018 – 2019), într-un format generos de 224 de pagini, e disponibil în librăriile Cărturești, librăriile Humanitas, Inmedio și Relay sau poate fi comandat online chiar aici, la prețul de 28 de lei, la care se adaugă transportul prin curier în valoare de 12 lei.

Sau puteți opta pentru un abonament extrem de avantajos, aici.

#152
dec. 2018 - feb. 2019
Sari la conținut