14. Edito: Câți cetățeni pe metru pătrat?
Text: Cosmina Goagea
Un oraș mare este mai rapid decât oamenii iar proiectele de arhitectură sunt mai încete decât tehnologia. Evident, economia actuală produce o mare nedreptate socială. Urgențe de toate felurile condensează timpul astfel încât criza devine normă, lumea este pe zi ce trece mai aglomerată și mai fierbinte. O generație de oameni care nu lucrează pentru un viitor îndepărtat, ci pentru unul care e deja aici, încearcă să schimbe din mers modul de a trăi în oraș, paradigma și democrația. (…)
18. DOSAR: La margine
20. Intro
Consolidare, acupunctură, experiment
Text: Ștefan Ghenciulescu
Ne place centrul, unde pare că se întâmplă tot, unde se adună energiile, se întâlnesc drumurile, ai totul la îndemână. Sau (şi) ne place afară, în natură (sau ce o mai fi natura azi), unde sperăm să respirăm în voie, să ne liniştim, scăpăm de toate. Între ele? E mai complicat. (…)
28. Infrastructură de a treia generaţie
Michi no eki – Staţie rutieră de servicii și clădire comunitară, Mashiko, Japonia
Text: Yoshihide Kobanawa
A început în 1991 ca un experiment, astăzi vorbim despre o reţea de 1.134 de locuri. Ele nu servesc doar drumului, ci şi comunităţii locale, şi sunt gândite atât pentru a creşte numărul de turişti, cât şi pentru a exprima şi ilustra particularităţile, valorile naturale şi culturale ale unui
loc (inclusiv patrimoniul imaterial).
44. Consolidarea marginii
ADP – Ateliere protejate în fosta popotă a Școlii tehnice de Aviaţie, Mediaș
Ansamblul fostei Şcoli Tehnice de Aviaţie de la periferia oraşului Mediaş, la ieşirea către Sighişoara, era pe cale de a se degrada până la dispariţie. În ultima perioadă însă, îşi schimbă funcţiunile, unele clădiri dispar, altele sunt reabilitate, apar clădiri noi. Un program social –
ateliere protejate pentru persoane vulnerabile – şi‑a găsit loc în fosta popotă. Proiectul ADP este un exemplu de reinventare a unei construcţii, dar şi de re‑densificare a marginii oraşului, de construire a unui pol public precum şi un argument pentru limitarea extinderii necontrolate a oraşului.
56. Șura pentru toţi
Manejul din Sânsimion
Un exerciţiu de transparenţă în peisaj, prin care un volum relativ mare se acomodează cu scara locului, şi în special cu peisajul cultural din Secuime. Terenul proiectului este la marginea localităţii, în cadrul fostului CAP, ale cărei clădiri au fost fie demolate, fie adaptate. Clădirea lungă din vecinătate adăposteşte grajduri pentru cai.
72. Pozitiv/Negativ
Centrul de interpretare Zumárraga pentru Capela La Antigua
Proiect & Text: Salvador Ventura de Blas,Pau Llimona, Yoshihide Kobanawa, Kaoru Kobanawa
Centrul este în acelaşi timp în afara şi înăuntrul muntelui, obiect şi limită, margine şi poartă. Iar coloanele sunt cele care au dat formă pereţilor
86. Interviu cu Bogdan Pandele, dezvoltator imobiliar în periferie [B]
88. Republic of Architects
Intervenţii și discuţii despre locuirea la periferie
Republic of Architects – Emil Burbea, Oana Iacob, Radu Ponta și Alexandra Zăgan – a mai aparut în revistă şi în moduri foarte diferite: de la articole despre design, prototipuri de locuire minimală, amenajarea propriului birou, la cele despre imobile de apartamente sau texte teoretice despre urbanismul de tranziţie. Mai toate articolele aveau în comun contextul – zona centrală a Bucureştiului – combinaţia dintre practică şi privirea critică asupra oraşului, spaţiului, vieţii urbane. În acest articol compus din mai multe materiale, ne scot din centru şi ne plimbă în 3 lumi diferite.
98. Densificare la margine
Casă cu curte interioară, Bucureștii Noi
104 La ţară, acum
Locuinţă în satul Ordoreanu
108. Urbanitate la periferie
Ansamblu de locuinţe individuale, Voluntari
Ce poţi face ca arhitect nevoit să lucreze în logica suburbană românească a juxtapunerii haotice şi autismului? Studio A19 a gândit gruparea de locuinţe astfel încât să devină posibilă conectarea cu viitoarele ansambluri ce vor apărea în mod inevitabil în vecinătate. Iar la interior, prin mijloace foarte simple se produce o bogăţie de spaţii comune şi situaţii urbane şi o diversitate a locuirii.
122. Peisajul domestic al locuirii în gated communities la periferia Bucureștiului
Text: Andreea Matache
Bucureşti, 2018. Privesc oraşul de sus, prin intermediul google view. Imaginea mă conduce către pictura lui Rembrandt, „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp”. Văd un oraş supus disecţiei continue, un corpus dislocat de propria structură teritorială. Zone construite într-o
tranzitivitate spaţială, pretutindeni, în negocierea lor tacită cu spaţiile libere. Acestă fluctuaţie teritorială face că oraşul să arate asemenea unui ţesut descompus şi, pe alocuri, tumefiat. Un oraş diagnosticat, dar netratat, un oraş a cărui viteză de schimbare devine patologică.
De la nivelul ochiului şi locului, văd un oraş în căutarea propriului sens urban, constatând efectele şi ignorând cauzele. (…)
130. Sudul Sudului
O privire dincolo de centura Bucureștiului
Text: Mihai Duţescu feat. Lavinia Braniște
După isteria imobiliară a Nordului, care a afectat prin recul şi suburbiile aferente, le‑a venit rândul şi celor din Sud. Şi, ca un făcut, dacă în Voluntari oricum s‑a construit groaznic, dacă din punct de vedere urbanistic lucrurile par imposibil de salvat vreodată, iată că e loc de mai rău: Popeşti‑Leordeni. Noua stea a imobiliarelor din Ilfov, steaua Sudului
140. Cum să urbanizăm periferia
Mahalale, suburbii și New York‑ul la 1811
Farmecul, problemele şi potenţialul mahalalei. Densificarea într‑un mediu fragil.
154. Ca să ţină
Text: Cosmin O. Gălăţianu
Adesea vorbim despre limită, dar ne referim tot la centru.
În absenţa limitei, a marginii, oraşul este provizoriu, iar centrul nu se fixează (nu ţine).
158. Meșteshukar Butiq
Dinspre meșteșuguri spre design modern și înapoi
Text: Dorothee Hasnas
166. ZOOM
168. Joaca luată în serios
Grădiniţa americană, București
Text: Andrei Mărgulescu
Clădirea educaţională de la marginea oraşului este generată de ideea de joacă educaţională şi de câteva elemente şi principii arhitecturale esenţiale: lumina, transparenţa, adăpostul (prin seria de acoperişuri), dar şi comunitatea de camere cu caractere diferite, unite prin galerii
şi spaţii exterioare.
180. Attempts, Failures, Trials and Errors
Încercare de deconstrucţie în design
Text: Ioana Popescu & Tincuţa Heinzel
În era „prototipajului rapid”, a producţiei academice dominate de preceptul „publici sau dispari” şi a competiţiilor adresate start‑up‑urilor, proiectul „Attempts, Failures, Trials and Errors” reprezintă o încercare de a reflecta la boom‑ul tehnologic actual şi la desuetudinea discursurilor despre inovaţie. Proiectul a încurajat o perspectivă ecologică prin care s‑a încercat luarea în considerare a întregului ciclu – de la concepţie şi producţie la consum, uzură şi degradare a tehnologiei –, punând accentul pe produsele depăşite, prototipurile ratate, tehnologiile şi proiectele refuzate.
188. Baie, spaţiu, durabilitate, culturile obiectelor sanitare
Interviu cu Josep Congost, Design director al Roca Design Center & Innovation Lab
192. Alt
Un tip de literă Crud
Proiect & Text: Radu Manelici
La începutul acestei veri mi‑am susţinut teza de doctorat intitulată Poliamori. O reţetă matematică pentru noutate. Sub umbrela Poliamori am dezvoltat Crud, o colecţie de trei tipuri de literă 100% RO: Alt, Martin şi Poët. Cele trei răspund unui brief Poliamori ce accesează trei zone de interes: Designul de tip de literă, conceptul de Umanizare şi Procesele tehnologice. Alt, Martin şi Poët sunt declinări ale aceluiaşi tip de gândire de design, una care are în centru efortul către simplitate (extremă), şi chestionează graniţa dintre procesele iterative tehnologice şi dezvoltarea organică umană.(…)
198 – 224. PLAN
O colecție de planuri, într-o revistă-album de colecție.
Vă mulțumim că ne sunteți alături și ne ajutați să rămânem la înălțime.
Zeppelin #151 (septembrie – noiembrie 2018), într-un format generos de 224 de pagini, e disponibil în librăriile Cărturești, librăriile Humanitas, Inmedio și Relay sau poate fi comandat online chiar aici, la prețul de 28 de lei, la care se adaugă transportul prin curier în valoare de 12 lei.
Sau puteți opta pentru un abonament extrem de avantajos, aici.