12 – 29 septembrie 2019 @ Galeria Posibilă – str. Popa Petre nr. 6, București
Expoziția „West-Vector-Восток“ pune față în față doi artiști din Republica Moldova: Ghenadie Popescu și Mark Verlan. Vernisajul expoziției, curatoriată de Vladimir Bulat, va avea loc pe 12 septembrie, de la ora 19.00, la Galeria Posibilă. În data de 13 septembrie, la Seneca Anticafe, are loc lansarea publicațíilor lor celor doi artiști, în prezența unei selecții de lucrări având ca subiect cartea.
Cei doi plasticieni vor fi puși față în față în această expoziție ca să ne arate, pe de o parte raportul lor cu istoria mai veche și mai recentă a geografiei de dincolo de Prut (Moldova „înjumătățită“ de mai bine de două secole, Chișinăul „cosmopolit“ de-a lungul timpului, și depersonalizat complet, cum se prezintă astăzi!), dar și cum se raportează ei la întregul mecanism și la sistemul artistic internațional actual, căci ambii sunt niște artiști cu prezențe expoziționale de excepție, în marile orașe ale Europei, de la Apus și Răsărit. Astfel că o expoziție, precum este cea de față, își propune să-i poziționeze pe Mark Verlan și pe Ghenadie Popescu în contextul artei românești și în context internațional deopotrivă.
Prins între endemice chingi existențiale, istorice, birocratice, moment în care atrage atenția lui Alexandr Pușkin, aflat în exil în acest oraș între anii 1820-1823, pe care-l numește „oraș blestemat“, până la fantasmele contemporane ale poetului Emilian Galaicu-Păun, materializate, mai ales, în poemul „Ch-ău“, orașul Chișinău este un loc care nu promite multe:
„Ch-ău oraș de cîmpie pleoștit ca o balegă-n drum
Ch-ău oraș de-ntuneric
oraș-ebonită pe care
un nebun îl învîrte în degetul mic ca pe-un disc și un milion de picioare
merg aleargă mereu de la margini spre centru
pe cerc
pe spirală…“
Trebuie spus din capul locului că artiștii plastici i-au găsit „ac de cojoc“ acestei stări de lucruri, mai ales unii dintr-o generație mai tânără, de când arta contemporană a început să mai conteze (instituțional, ideologic, social, logistic etc.): orașul Chișinău a devenit astfel un topos bun de: cântat, pictat, analizat, criticat, bălăcărit, adorat, admirat, ironizat, fotografiat, vizitat, ignorat, sub-minat, mângâiat, cizelat, mutilat, conservat, frământat precum un aluat etc.
Mark Verlan (n. 1963), pe de-o parte, și Ghenadie Popescu (n. 1971), pe de alta, deși nici unul născut în această urbe, ambii au făcut posibilă o expresie plastică unică, recognoscibilă, pasională și ludică aici. Mai ales, ludică! Asta pentru că epocile și regimurile politice și-au lăsat amprentele lor hidoase și nefaste, iar față de acestea s-ar cuveni o detașare emoțională și estetică, de care doar artiștii veritabili mai sunt capabili, prin inventivitatea și talentul lor.
Ambii artiști lucrează preponderent în formule netradiționale: performance, instalație, artă video, intervenție în spațiul public, poezie spontană etc. Mark Verlan mai face ocazional și pictură, când circumstanțele o solicită. De fapt, el e pictorul prin excelență. Vorba e că perceperea actului artistic al celor doi presupune o anume pregătire intelectuală, chiar și afectivă. Pentru că ei fac o artă fără uniformă academică.
*Peisaj in restaurare, 2019, Ghenadie Popescu
Această expoziție își propune să recupereze doi dintre cei mai expresivi artiști, puternici și surprinzători ai generației relativ tinere, formați în Chișinău, și destul de sumar cunoscuți în România.
Expoziția va fi însoțită de câte un album pentru fiecare artist, dintre care 50 de exemplare vor fi alăturate între ele de un magnet – simbolul reuniunii expoziționale denumite: „West – Vector – Восток“, unde numitorul comun este vector, în timp ce vestul Europei este marcat prin vocabula „West”, iar estul european apare sub umbrela rusescului „Восток”, ceea ce desemnează estul… mai simplu spus, enclava geografică dintre Prut și Nistru este cuprinsă ca într-o menghină mustitoare de artă, cu arome și forme din răsărit și din apus», afirmă curatorul expoziției, Vladimir Bulat.
Program
Galeria Posibilă – str. Popa Petre, nr. 6
Vernisaj : 12 septembrie 2019, ora 19.00
Program de vizitare: luni – duminică 17.00 – 21.00
Seneca Anticafe – str. Arh. Ion Mincu, nr. 1
Lansarea publicațiilor și Artist talk 13 septembrie 2019, ora 19.00
Program de vizitare : luni – duminică 9.00 – 21.00
Organizator: Asociația pentru cultură și Artă ARBOR
Co-organizatori: Galeria Posibilă, Seneca Anticafe
Eveniment realizat în parteneriat cu Primăria București prin Centrul Cultural Expo Arte.
Sponsori: Vivre Deco, Fautor Winery, Crama Gârboiu