revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Viziunile unui oraș dincolo de muncă. Apel pentru artiști

Gândiți-vă la o lume în care fabricile, magazinele și birourile corporațiilor care domină în prezent peisajele orașelor noastre ar dispărea. O lume în care acestea ar fi înlocuite de locuri de joacă, centre comunitare, muzee și biblioteci.

Cum ar arăta societatea dacă toată producția ar fi automatizată, abundența materială produsă în urma automatizării ar fi distribuită în mod egal și nimeni nu ar mai trebui să muncească?

Ne va duce valul următor al automatizării la o eră a craft-ului și a operei artistice? La un viitor nu al consumului, ci al creativității?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care un grup de activiști și designeri încearcă să le adreseze publicului, printr-un apel pentru artiști, numit The Post-Work City Visions.

Recent, datorită inovațiilor în domeniul inteligenței artificiale, senzorilor de rețea și roboticii, combinate cu o stagnare economică prelungită pentru o mare parte din populație, interesul pentru politici precum venitul de bază universal ca mijloc de asigurare a bunăstării economice pentru toți oamenii a crescut.

Propuneri de tipul UBI (universal basic income) au și o dimensiune utopică la bază, care ne face să ne întrebăm cum ar putea fi societatea și cum ar putea arăta orașul dacă nu ar mai trebui să muncim pentru a ne susține.

Deși până acum nu a existat o discuție semnificativă asupra modului în care orașul și mediul construit ar trebui să se schimbe pentru a adapta aceste propuneri, apelul The Post-Work City Visions intenționează să inițieze astfel de discuții, prin lucrările de artă înscrise și prin o serie de conferințe care vor avea loc la finalul apelului.

Ghid de înscriere

Apelul pentru lucrări de artă are loc între 15 iulie și 20 decembrie 2020, iar artiștii pot trimite o varietate de lucrări, de la design grafic, ilustrații, video, fotografie la efecte AR, site-uri web, animații sau eseuri.

Artiștii își pot încărca lucrările pe Instagram, folosind hashtag-ul #postworkcity sau le pot uploada pe site-ul web postwork.city. Scopul este de a expune lucrările de artă într-o expoziție online și, ulterior într-un muzeu partener.

Organizatorii vor invita jurnaliști, profesori, savanți, activiști, arhitecți pentru a discuta despre orașul dincolo de muncă și pentru a afla opiniile lor despre rolul designului în demontarea ideii că omul poate înflori doar prin muncă (cu sensul de muncă obligatorie).

Apelul este organizat în mod complet voluntar. Pentru detalii privind înscrierile de lucrări artistice, sponsorizări sau parteneriate, sunteți rugați să contactați organizatorii: Andra Bria (andra@postwork.city).

Sari la conținut