Rockwool - fabricat in Romania

ViÉ. Scenografie de restaurant gastronomic și vinotecă în București

Tub bleumarin cu pardoseală de lemn și bucătărie în capăt, la parterul unui bloc de pe Nerva Traian.

Text: Justin Baroncea
Foto: Andrei Mărgulescu

Intri prin magazin, treci de cortină și, dacă traversezi spațiul dintre mese, ajungi pe lângă cealaltă draperie în bucătăria parțial deschisă.

09_AB_VIÉ_PUBLI-20230222

1. Acces public. 2. Recepție/bar. 3. Bar degustări. 4. Bucătărie. 5. Vestiar. 6. Acces personal

 

La stradă, caroiaj din lemn de 4 metri înălțime, cu sticle de vin pe fond bleumarin-închis, pe ambii pereți laterali. Între rafturile magazinului, la „treimea” spațiului, un blat de lemn pe care stă un personaj din bronz luminat de o cupolă cu diametrul de 90 de centimetri.

 

c_Untitled_Panorama18

 

Statuia cu brațele întinse către rafturile cu sticle ține în fiecare mână câte un ciorchine – dialog despre vin între obiecte vizibile din intrare.

 

08_A_c_Untitled_Panorama1

 

Tubul segmentat cu cortine se poate transforma într-un fel de teatru cu mese, expresor roșu, și chef la fereastră – actorul principal. Diviziunile de catifea pot să ascundă complet sala de mese și să delimiteze net magazinul de restul spațiului făcând (practic) restaurantul invizibil din stradă atunci când decide actorul principal.

Blaturile de lemn din magazin și restaurant atât prin dimensiune, cât și prin poziționare accentuează adâncimea spațiului. Fiecare dintre cele două obiecte majore de lemn domină tubul și au capătul dinspre bucătărie accentuat de câte un element cu atribute scenografice: statuia din bronz și expresorul roșu; de menționat că espresorul intră în acord cromatic cu hidrantul suspendat pe peretele din stânga intrării.

 

_G6I7870-1

10_AB__G6I7869-1

 

Pe tavan „boltă” de plasă sudată „ca din fața blocului”, topografie de sârmă bleumarin suspendată sub plafonul fals. O structură de vie fără plante de care sunt agățate aparatele de iluminat din plasă sudată de 8 milimetri, în care cresc rigle LED.

 

11_A__G6I7874-1

 

Sub via fără plante, o banchetă din module bleumarin accentuează adâncimea spațiului care se termină cu fereastra la care lucrează bucătarul. Mesele rotunde din fața banchetei punctează tubul și ordonează scaunele de aceeași culoare cu pereții.

 

c_Untitled_Panorama11

 

Draperia de catifea de la celălalt capăt al spațiului închide teatrul de mese și îl separă de zona de servicii și anexe.

Sârmă, lemn și închideri soft. Bolta fără struguri și vinuri naturale pe caroiaj de lemn.

 

_G6I7875-1

12_B_G6I7876-1

 

Teatru/restaurant între cortine bleumarin cu chef la fereastră și magazin pe post de foaier: VIÉ.

 

Info & credite

Autori: Mihai Barbu, Maria Ghement, Justin Baroncea
Coautori: Emanuel Birtea, Andrei Angelescu
Constructor: Binyan Sher
Funrizori mobilier: Yongo, Nurb
Suprafaţa: 101 m2

 

BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut