Rockwool - fabricat in Romania

„Vector TM. Cultura ca practică urbană” – seminar internațional la Timișoara

Cum susținem vectorii de transformare urbană generați de Programul cultural Timișoara 2023? Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara organizează pe 8 și 9 decembrie 2023, în cadrul evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, seminarul internațional „Vector TM. Cultura ca practică urbană”. Timp de două zile, la Cinema Victoria, 23 vorbitori din 7 țări vor dezbate, împreună cu comunitatea locală, în ce fel practicile culturale generate de experiența Timișoarei de Capitală Europeană a Culturii pot fi susținute pentru a conduce la transformări profunde în societate și la nivelul orașului.

Seminarul aduce publicul timișorean în dialog cu arhitecți, curatori, operatori culturali, creatori de politici publice și de strategii urbane, consultanți și decidenți din administrația publică. Întrebarea la care vor răspunde este: care sunt vectorii de transformare urbană generați de Programul cultural Timișoara 2023 și cum pot fi ei integrați în agenda publică pentru anii următori? Jorge Bonito Santos – șef al Departamentului de Intervenții în Spațiul Public în cadrul Primăriei orașului Lisabona, Eugen Pănescu – delegat al României în Consiliul Arhitecților din Europa și Ivan Blasi – arhitect și director de programe al Fundației Mies van der Rohe din Barcelona sunt doar o parte dintre vorbitorii prezenți la eveniment.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii reprezintă o mare șansă de transformare. Acesta funcționează ca un laborator pentru procese urbane condensate, pentru care altfel ar fi nevoie de mult mai mult timp sau nu ar exista niciodată suficiente resurse sau spațiu pe agenda publică. Laboratorul urban Timișoara 2023 a propus, testat și validat în ultimii ani o serie de formate de activare a patrimoniului construit și natural, instrumente de intervenție în spațiul public, metode de intensificare a identității urbane – toate aduse la un nivel fără precedent. Dincolo de semnificația lor artistică și culturală, aceste practici sunt catalizatori pentru crearea unor strategii mai ample, cu un unghi cultural mai puternic, îmbunătățiri legislative, politici publice locale și naționale” a declarat Cosmina Goagea, curatoarea teritoriului Locuri din programul Timișoara 2023, membră a Echipei Curatoriale Timișoara 2023.

Program

Vineri, 8 decembrie 2023

  • 09.00 – 09.30: Sosirea oaspeților
  • 09.30 – 10:00: Cuvânt de deschidere: Dominic Fritz (România), primarul Municipiului Timișoara
  • 10.00 – 11.30: Viziuni asupra orașului: transformare urbană prin cultură și politici publice
    Vorbitori: Ivan Blasi (Spania), Gruia Bădescu (România, Germania), Ioana Dragomirescu (România), Iza Gajny (Polonia), Daniel Tellman (România)
  • 12.00-14.00: Cum se iau decizii în contextul transformării urbane prin cultură Vorbitori: Stojan Skalicky (Slovenia), Gabriel Almăjan (România), Ivan Sarar (Croația), Jorge Bonito Santos (Portugalia), Irina Iamandescu (România), Lukasz Medeksza (Polonia)

Sâmbătă, 9 decembrie 2023

  • 9.00 – 10.00: Sosirea oaspeților și networking
  • 10.00 – 11.30: Practicile culturale, factori de modelare a politicilor publice și a dezvoltării urbane
    Vorbitori: Maria Charneco Llanos (Spania), Jak Spencer (Irlanda), Bogdan Demetrescu (România), Oana Simionescu (România), Saša Randić (Croația)
  • 12.00-14:00: Cum facem legătura între politici, politică și practici culturale
    Vorbitori: Alexandra Rigler (România), Ștefan Bâlici (România), Marina Batog (România), Paolo Otaola (Spania)

Programul complet și informații pe larg, pe site-ul continua.timisoara2023.eu.

Curatori: Cosmina Goagea, curator „Locuri”, Raluca Iacob, Coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact, Ramona Laczko David, Coordonatoare proiect Timișoara 2023, Eugen Pănescu, strateg urban
Moderatori: Eugen Pănescu și Ștefan Teișanu

Accesul la eveniment este gratuit, pe bază de înscriere, până la data de 6 decembrie 2023, ora 15:00, prin Eventbook, în limita locurilor disponibile., la acest link.

Seminarul internațional „Vector TM. Cultura ca practică urbană” face parte din programul Power Station, componenta Programului Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Cinema Victoria, gazda seminarului

Cinema Victoria este primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului reabilitat de către Municipiul Timișoara. S-a redeschis publicului din septembrie 2022. Programul se concentrează pe cinematografie românească și europeană, precum și pe producții teatrale independente. Scena poate fi folosită și pentru spectacole, concerte și diverse alte evenimente ale comunității.

„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023. Programul complet al evenimentului este publicat pe site-ul dedicat: continua.timisoara2023.eu

Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.

Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” este susținut de:
Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Iulius Town, Linde Gaz România, Profi
Partener de mobilitate: Automobile Bavaria, MAN
Transportator aerian oficial: Tarom
Partener de conectivitate: Vodafone
Broadcaster oficial: TVR

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul comunității la resurse și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică, sport și mediu care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv. Centrul de Proiecte funcționează ca organism de implementare al Municipiului Timișoara pentru Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

*înscrieri

*Fb event

Sari la conținut