Trei tururi de redescoperire a Bucureștiului @ Forumul Diversității Culturale #2

Ghizi: Andrei Mărgulescu și Vali Negoi

A II-a ediție a Forumului Diversității Culturale invită publicul, reprezentanții instituțiilor publice și specialiștii din diferite domenii la dialog despre multiculturalitate și diversitate culturală folosite ca resurse pentru dezvoltare. Forumul are o abordare integrantă care pornește de la evidențierea rolului minorităților istorice la dezvoltarea societății românești, aduce în discuție valurile de imigrație de după 1990 și analizează modul în care bunele practici dezvoltate pe parcursului conviețuirii interetnice în diferitele zone din România pot fi utilizate pentru o mai bună integrare a migranților și refugiaților.

Participanții la Forum sunt invitați, atât sâmbătă, cât și duminică, să participe la trei tururi de redescoperire a Bucureștiului. Ideea tururilor este de identificare a interferențelor culturale ilustrate arhitectural prin clădiri reprezentative pentru diferite culturi. Aceste construcții sunt răsfirate printre blocuri construite în perioada comunistă, clădiri contemporane sau printre parcuri și creează o imagine mozaicată specifică Bucureștiului.

Spre deosebire de alte orașe unde există cartiere etnice, în București distribuția clădirilor este ușor fragmentară, iar prezența în aceeași zonă a diferitelor culturi sugerează o ambianță specifică traiului împreună, comunitățile nefiind clar delimitate spațial.

Tururile includ mai multe obiective care au ca scop facilitarea contactului participanților cu spații reprezentative cum ar fi Muzeul Culturii Romilor sau diferite lăcașe de cult, ca Templul Coral, Biserica Anglicană, Biserica Italiană sau Biserica Grecească.

Sâmbătă, 4 noiembrie 2017
12:00 – 15:00 GIULEȘTI SÂRBI ȘI MUZEUL CULTURII ROMILOR (Punct de întâlnire – Muzeul Culturii Romilor, Drumul Săbăreni, nr. 101 – 125)
– Ghid: Andrei Mărgulescu (tur) și Vali Negoi (prezentare muzeu) I

Duminică, 5 noiembrie 2017

10:30 – 13:30 DIVERSITATEA CONFESIONALĂ, PRINTRE CASE TIHNITE ȘI FALII URBANE (Punct de întâlnire – Biserica Italiană, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr.28)
– Ghid: Andrei Mărgulescu

11:00 – 13:00 CARTIERUL EVREIESC (Punct de întâlnire – Templul Coral, strada Sfânta Vineri, nr. 9)

Înscrierile se fac prin completarea formularului de înscriere – aici.

Agenda completă și mai multe detalii despre Forumul Diversității Culturale sunt disponibile aici.

Ediția a II-a a Forumului Diversității Culturale este inițiată de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE), co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Organizatorii mulțumesc pentru sprijin: Departamentului de Relații Interetnice, Consiliului Național Român pentru Refugiați, Federației Comunităților Evreiești din România, Muzeului Național Cotroceni și Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Sari la conținut