revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Totemtiere – expoziție inspirată din contribuția lui Joseph Beuys la dokumenta 7

Text: lect.univ.dr. Reka Csapo

”Pe data de 30 iunie 1982, ca parte a contribuției sale la dokumenta 7, Beuys a topit copia din aur a coroanei Țarului Ivan cel Groaznic în simbolul păcii, al unui Iepure cu Soare. Banii câștigați în urma acestui performance au stat la baza finanțării proiectului a celor 7000 de stejari cu stâncă de granit de pe aleea celebră din Kassel.

sursa foto: Tate.org

 

Pe lângă fascinația continuă pentru arta și personalitatea acestui artist, acest performance m-a inspirat și prin potențialul său ca temă de lucru pentru o clasă de sculptură, având în vedere aspectele sale de aplicabilitate și în educație practică, tehnică, formală și non-formală ca prima temă a anului I.

În acel moment nu bănuiam, că tema de sculptură care a început prin tehnologii de transpunere, se va finaliza printr-un jurnal de pandemie, devenind astfel concluzia unui exercițiu complex de transformare și autocunoaștere.Acest proces inspirat din acțiunea lui Joseph Beuys era menit, pe lângă a familiariza studenții cu tehnologia ipsosului, tehnicile de transpunere și cele de turnare în bronz, să le modeleze în subsidiar și personalitatea, caracterul și mai cu seamă atitudinea pe care ar trebui să o aibă față de artă: cea de continuă experimentare și auto-depășire. In acel moment particular al vieții noastre nu bănuiam că această temă se va finaliza on-line dintr-un motiv care ne-a luat prin surprindere pe toți și ne-a dezechilibrat în egală măsură: pandemia.
Tema de sculptură care a început prin tehnologii de transpunere s-a finalizat printr-un jurnal de pandemie, devenind astfel concluzia unui exercițiu complex de transformare și autocunoaștere.”

15 ianuarie – 13 februarie 2021 @ Pavilion 32 – Goethe-Institut București, Calea Dorobanți 32

Expoziție realizată de studenții Departamentului de Sculptură a UNA București.

Totemtiere @ lect.univ.dr. Reka Csapo Dup, Departamentul de Sculptură a UNA București
Studenți: Adina Cotarcea, Alis Mihăilescu, Katy Năstase, Silviu Petrescu, Carmen Sămărtean, Bogdan Ștefan, Larisa Tofan, Gabriel Vierașu.
Colaboratori: @ Irinel Anghel, Alexandra Dascălu, Alexandru Claudiu Maxim
Sound-scape: @ Irinel Anghel & Reka Csapo Dup & Studenții
Documentare turnare: @ drd. Raluca Ghideanu UNA București
Grafica: @ Alexandru Claudiu Maxim

Vernisajul expoziției va fi transmis live pe facebook, în data de 15 ianuarie, ora 18.

*Fb event

Pentru a putea vizita expoziția, sunteți invitați să scrieți la adresa pavilion32-bucuresti@goethe.de

Sari la conținut