Torțe vii în Blocul Sovietic. Cazuri de autoincendiere motivate politic în anii 1966-1989

11 ianuarie 2024, ora 19 @ Centrul Ceh București (Str. Ion Ghica 11)

Anul acesta comemorăm 55 de ani de la moartea lui Jan Palach și 35 de ani de la cea a lui Liviu Corneliu Babeș, context în care Centrul Ceh și Fundația Culturală Memoria ne invită la un dublu eveniment: lansarea volumului „Torțe vii în Blocul Sovietic. Cazuri de autoincendiere motivate politic în anii 1966-1989”, de Petr Blažek, și proiecția documentarului „Cred că nu va fi nevoie de mai multă lumină”, regizat de Olga Sommerova.

Lansare:

Petr Blažek a dedicat mulți ani documentării cazurilor de autoincendiere motivate politic în țările europene din Blocul de Răsărit. A reușit să acceseze numeroase documente necunoscute până acum și, adesea, a câștigat încrederea familiilor torțelor vii. De asemenea, a descris diferitele forme de evocare a lor și a vizitat locurile legate de viața și moartea eroilor acestei cărți.

Cartea Torțe vii în Blocul Sovietic este cea mai amplă abordare a acestei teme și mulți ani de acum înainte va putea servi ca bază pentru continuarea cercetării. Importanța ei nu se limitează însă doar la valoarea ei științifică. Cartea este un fel de monument închinat celor care s-au hotărât să aleagă o suferință inimaginabilă ca să protesteze împotriva răului și, în multe situații, ca să-i provoace pe ceilalți la rezistență.” – Łukasz Kamiński.

Între cazurile prezentate în această carte sunt și cele ale lui Márton Moyses și Liviu Corneliu Babeș, care, din păcate, nu sunt încă bine cunoscute publicului din țara noastră. […] Autoincendierea în semn de protest a revenit, din nefericire, în actualitate. La 25 mai 2023, ziua sărbătorii creștine a Înălțării Domnului și, totodată, Ziua Eroilor, pe drumul forestier Drumul Vechi din stațiunea Poiana Brașov, Ileana Negru, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Brașov, s-a autoincendiat. […] Femeia a decedat, nu înainte de a spune că: Am făcut gestul ăsta în numele eroilor-martiri.” – Cosmin Budeancă.

La discuție vor participa Petr Blažek – istoric ceh, autorul cărții, Alexandru Groza – manager al Muzeului Ororilor Comunismului în România, și Cosmin Budeancă – istoric, profesor, editor al ediției în limba română a cărții.

Volumul a fost publicat la Editura Fundației Culturale Memoria, de pe site-ul căreia îl puteți comanda – aici.
Traducerea din limba cehă a fost realizată de Helliana Ianculescu.

Proiecție de film:
„Cred că nu va fi nevoie de mai multă lumină” (r. Olga Sommerova, CZ, 2020)

Prin sacrificiul său, Jan Palach a arătat că și-a prețuit națiunea mai mult decât propria viață. Acest documentar aduce o nouă perspectivă asupra lui, dar și o nouă provocare pentru generația de azi. Despre el au fost realizate mai multe filme, însă, de-a lungul anilor, societatea s-a schimbat, iar actul lui capătă noi valențe. Istoricul Petr Blažek, care a fost preocupat de Jan Palach întreaga sa viață profesională, a descoperit noi martori și informații despre viața lui Palach, care au adus la lumină mai multe despre motivațiile unui băiat obișnuit de douăzeci de ani de a recurge la un act care a influențat cel puțin trei generații, al cărui nume este cunoscut în întreaga lume, pentru care se construiesc monumente și după care se numesc străzi, piețe, parcuri. De ce istoricii și filosofii sunt încă preocupați de el, de ce poeți, sculptori și pictoii îi dedică creații? Jan Palach a intrat în istoria Cehiei ca unul dintre simbolurile luptei seculare dintre adevăr și putere. Prin acțiunea sa, el a provocat societatea: cu toții avem o responsabilitate pentru lumea în care trăim.

Eveniment organizat de Centrul Ceh și Fundația Culturală Memoria, alături de Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare, Festivalul de Film și Istorii Râșnov și Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Ororilor Comunismului în România.

Sari la conținut