În ultimii ani, cea mai mare problemă a României o reprezintă, în opinia experților europeni, pericolul gropilor de gunoi supraaglomerate și, implicit, lipsa unor platforme de deșeuri moderne. România ocupă locul 6 în topul celor mai mari producători de deșeuri din Europa, aproape 10,5 tone pentru fiecare cetățean. În București, specialiștii consideră situația ca fiind critică, lucru semnalat constant de către reprezentanții Gărzii de Mediu, prin prezentarea publică a datelor privind calitatea aerului în Capitală.
Cu acest punct de plecare, Asociația Macaia, prin grupul artistic Plastic Art Performance Collective, lansează un nou proiect -„There is no away”, care investighează, într-un mod creativ, fenomenele și problemele ecologice și de sustenabilitate. Prin utilizarea unui nou tip de intervenție și angrenare socială, și anume, ecoperformance în spațiul public, și prin sesiuni de documentare vizuală a siturilor de deșeuri depozitate din diferite spații limitrofe, e tras un semnal de alarmă legat de contextul ecologic al Bucureștiului. Din iulie până în noiembrie, proiectul va activa locuitorii din București, Ilfov, dar și Petroșani și Timișoara.
„There is no away” este un proiect de activare participativă prin artă, prin care se propune o incursiune subiectivă asupra relației cu risipa produsă, respectiv cu propriul gunoi, printr-o serie de experimente foto-ecoperformative, precum și un dialog public care chestionează practici sustenabile, la nivel individual, cât și în sfera socială comună. Proiectul prevede, în aceeași măsură, colectarea unor informații și resurse importante privind importanța combaterii fenomenului de obsolescență a bunurilor și prelungirea vieții acestora în contextul supraaglomerării gropilor de gunoi din jurul Bucureștiului. Prin componenta de activare comunitară, proiectul va acționa în spațiul public – prin evenimente care să angreneze grupuri active și de interes, prin ateliere, dar și în mediul online, pentru a atrage și implica comunitatea din țară, care se confruntă cu problema poluării ca urmare a ratei scăzute de colectare selectivă și reciclare a gunoiului.
Echipa proiectului este formată din: Alina Tofan (manager de proiect/ realizator podcast eco/ ecoperformer), GCV (artist vizual / foto și videoart), Gabriela Ioana Cherciu (PR/ strateg comunicare), Alexandra Cojocaru (artist fotograf), Larisa Ioana Tofan (sculptor), Ștefan Blănică (sound designer, editor sunet), Ioana Buraga și Vlad Grigore (echipa responsabilă de grafică și identitate vizuală), Roxana Bucată (coordonator atelier jurnalism de mediu), Cristina Petrescu-Ghenea (moderator comunitate online), Alexandra Brînzac (ecoterapeut/ coordonator ateliere ecoterapie reziliență climatică), Sebastian Dobrescu (coordonator ateliere eco comunitare).
Din iulie 2020 până în prezent, Plastic ArtPerformance Collective pune în centrul discuției și a explorărilor creative concepte și practici din sfera ecoperformance-ului pentru prima dată în spațiul cultural și artistic românesc. Colectivul curatoriază, concepe și produce creații audio, video, foto, activari comunitare care au ca substrat preocupări, motivații și argumente de natură ecologică -fundamentul care infuzează natura și formatul creațiilor. Proiect co-finanțat de AFCN.