Rockwool - fabricat in Romania

The Hub Bucharest

Amenajarea unor birouri inteligente si accesibile ca raspuns la provocarile globale recente: The Hub Bucharest ofera un model integrat de colaborare sociala fara precedent la noi. The Hub este o retea de birouri de co-working, fondata în 2005 la Londra si extinsa acum cu mult succes la nivel global. În Romania exista initiative bazate pe închirierea de spatii de lucru, însa The Hub ofera un concept integrat, cu bataie lunga si trei principii de baza:

>  Un spatiu creativ, flexibil,  prietenos si functional, care acopera nevoile profesionale (mobilier si echipamente hi-tech pentru comunicare). Altfel spus, e vorba despre un smart-office (sau „incubator de afaceri” cum îl numesc organizatorii) la care sa vii cu placere si sa te bransezi fara efort în ciberspatiu… În plus, nu e nimic aici care sa sugereze o munca de birou conventional: ideile cele mai bune vin din situatiile de relaxare si în locurile cele mai informale, asa încat favorizarea socializarii constituie o parte esentiala a conceptului de amenajare interioara. Aici se regaseste o zona de community lunch, o microgradina indoor, o biblioteca si mai ales o atmosfera funky, condimentata prin design.

> Comunicare inteligenta: se poate prefera Hub-ul doar din perspectiva simplista a costurilor de închiriere, însa motivatia principala aici este conceptul de shared collaboration. Un free-lancer de pilda, la început de drum într-o afacere, ar avea nevoie cu siguranta de contactele, ideile si informatiile altor oameni (diferiti ca specializare) cu care ar putea împartasi aceleasi intentii si aspiratii. Se poate solicita ajutor de la oricare membru al Hub-ului pentru a gasi niste raspunsuri, dar si niste parteneri: inovatia porneste aici de la o solidaritate greu de conceput într-un mediu conventional corporatist.

> Continutul profesional: se leaga de nevoia unui sprijin din exterior pe care comunitatea huberilor nu-l poate acoperi doar din contactele interioare: know-how, noi surse de inspiratie, fonduri, aspecte tehnice legate investitii etc… The Hub organizeaza gratuit întalniri cu experti-invitati (alesi de obicei din sfere diverse, în configuratii complementare) pentru a genera continutul informational necesar, raspunzand astfel nevoilor comunitatii. Subiectele de mare actualitate ale unor astfel de consultante externe (articulate sub forma conversatiilor deschise) sunt alese de huberi astfel încat sa acopere asteptarile lor, ca de exemplu cunoasterea pasilor de baza pentru crearea de retele si parteneriate profesionale ori etapele care trebuie parcurse pentru a opera în zona de vanzari-marketing sau pentru a articula mai eficient noi modele educationale…

Antreprenoriatul social ca motor al Hub-ului

Antreprenoriatul social este de fapt o forma inteligenta si mai ales responsabila de a face afaceri: smart business. Afacerea sociala nu pleaca doar de la o nevoie (pe care întreprinzatorul o satisface exclusiv pentru profitul propriu), ci si de la o problema sociala de rezolvat printr-o afacere al carei profit se rasfrange deopotriva catre producatori si consumatori (considerati ca o comunitate), cuprinzand beneficii mult mai largi, precum sustenabilitatea socio-culturala sau performanta ecologica. Ideea asta e înca nedigerata la noi, tot asa cum multi întreprinzatori nu sesizeaza înca pe deplin oportunitatile locale sau mondiale ale recesiunii si transformarile ireversibile catre care ne îndreptam, implicand noi practici si atitudini. La întrebarea „Ce l-ar determina pe un întreprinzator sa faca social business în locul unei afaceri conventionale”, raspunsul ar trimite în mod necesar catre un anumit nivel de evolutie culturala si sociala, de educatie de afaceri, astfel ca argumentele exclusiv economice nu mai sunt convingatoare. 

Concept modular si transformare continua

Amenajarea birourilor The Hub pe doua etaje ale cladirii supraînaltate de pe str. Halelor nr. 5 se articuleaza cu acest model salutar de antreprenoriat social; prin urmare, nu vorbim doar despre deciziile estetice si formale de care arhitectul este imediat responsabil, ci despre o adevarata fuziune între initiativa organizatorica, viziunea numita The Hub si imageria specifica a creativitatii postindustriale. În felul acesta amenajarea îsi gaseste legitimitatea chiar în seria de procese derulate prin shared collaboration: o comunitate de oameni foarte diversi devine capabila sa-si suprapuna interesele, sa caute convergenta utilizarii si sa-si însuseasca firesc spatiul ocupat.

Ideea de shared collaboration s-a tradus în termenii proiectarii printr-un concept modular de transformare permanenta a locului existent. Interventia a avut doua etape de „colonizare” a spatiilor existente, mai întai la etajul al III-lea, apoi la cel de dedesubt. În prima faza a amenajarii, patratele si cuburile au raspuns în mod natural intentiilor de utilizare, pentru a transmite ideea de surpriza si mobilizare cultural-educativa, marcand pe de alta parte identitatea vizuala generala: atrag imediat atentia bibliotecile mobile, obiectele de mobilier multifunctionale, capabile de combinatii nesfarsite si panourile extensibile de divizare. La etajul al II-lea, proaspat inaugurat, predomina intentia descoperirii si relationarii spatiului, geometriile triangulate topografic, facand din ideea de transformare un veritabil model cultural.

Ocupare spatiala diferentiata si creativa
   
Necesitatile specifice unui spatiu de birouri sunt îndeplinite astfel de cele doua etaje, prin diferentieri si compartimentari inteligente, dar si prin legaturile si relationarile între spatii care, în mod conventional, ar fi fost defavorizate sau ascunse. Zona bucatariei, de pilda, corespunde cu zonele de relaxare / contemplare, asa încat ideea de community lunch, care întareste coeziunea grupului, devine o parte expusa a proceselor creative. Exista spatii pentru 2-4 persoane, zone „de Skype” pentru 1, 2 sau 3 persoane, dar si arii de reuniune pentru ocupantii unui întreg microbuz.

În cadrul acestui demers al ocuparii diferentiate, îsi mai face loc ideea dezvoltarii si înfloririi prin analogie directa cu prezenta plantelor care însufleteste spatiul interior, atat în microgradina din preajma fatadei vitrate, cat si prin faptul ca una dintre bibliotecile mobile constituie deopotriva si un stativ floral ce urmeaza sa se extinda pe masura trecerii timpului.

Efecte scenografice, atmosfera joviala si însusire ludica

Întreaga amenajare degaja impresia unei scenografii a mobilitatii, a combinatoricii, a posibilitatilor multiple, dublate de elementele de surpriza (smart-design) si de reactiile experimentale ale utilizatorilor. Aspectul ludic se sustine coerent prin designul grafic al decoratiilor la panourile verticale mobile, dar si prin dezvaluirea hipnotica a instalatiilor tehnice suspendate de plafon.

Procesul de proiectare a debutat cu o compozitie care se dezvolta progresiv spre centru, printr-o succesiune amplificata de imagini si o perceptie cu „geometrie variabila”, sincronizata cu imageria la moda din domeniu. Relationand astfel în mod complex exteriorul si interiorul, perceptia variabila, dependenta în timpul zilei de lumina naturala, motiveaza un parcurs arhitectural dinamic, ierarhizat  si  instructiv, presarat, la nivelul designului personalizat, cu mici descoperiri si surprize de utilizare.

Credite & info:

Birou de arhitectura: STUDIO 3+
Sef de proiect: Dragos Scurtulescu
Colaboratori: Raluca Ionita, Radu Murea
Beneficiar: The HUB Bucharest
Adresa: str. Halelor nr. 3, sector 3, Bucuresti
Suprafata totala desfasurata: 580 m2
Perioada de realizare: 2012
Cost: 150.000 €
Grafica: www.caiverzipepereti.com
Mobilier: www.hhd.ro
Scaune: www.trendfurniture.ro

Sari la conținut