Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Articol revista # 132

 

TECTO Arhitectura: Casa din pădure. Locuință în standard pasiv la Suceava

Locuinţele în standard pasiv sunt rare în România. La fel şi construcţiile moderne din lemn. Iată un studiu de caz din Suceava – o casă care se mulează pe un teren în pantă.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -01

Proiect, text, foto: TECTO ARHITECTURA

Provocarea proiectului a fost aceea de a crea o locuinţă simplă din lemn, care să se integreze într‑o pădure matură de la periferia oraşului Suceava, pe un teren cu o declivitate naturală accentuată.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -structura

Clientul – specialist în faţade şi tâmplării – a dorit să realizeze o locuinţă prototip, care să ilustreze cât mai clar beneficiile locuirii sustenabile cu care a intrat în contact prin natura activităţii sale. Procesul de proiectare a fost unul destul de îndelungat, cu multe studii şi reveniri asupra soluţiei, generate atât de situl complex, cât şi de dorinţa de a optimiza consumul şi implicit costul structurii de lemn.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -02

Soluţia structurală păstrată aparentă la interior a condus pe de o parte la însufleţirea spaţiului, iar pe de alta la economii substanţiale prin suplinirea finisajelor interioare. De un real ajutor a fost implicarea activă a clientului, care a participat efectiv la toate fazele de proiectare şi construcţie.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -06

Forma şi orientarea clădirii urmăresc maximizarea utilizării de lumină naturală la interior şi amplasarea favorabilă faţă de punctele cardinale. Pentru a realiza acest lucru am aşezat clădirea în partea de sus a proprietăţii, preluând la interior panta dulce a terenului. Am dorit, de asemenea, să păstrăm toţi arborii impozanţi de pe teren şi să deschidem perspective favorabile către pădure şi colinele de la orizont.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -03

 Locuinţa creşte subtil în jurul curţii interioare, într‑un cadru natural fascinant, cu care clădirea comunică prin deschideri largi şi diverse spaţii de tranziţie interioare şi exterioare.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -c17

Elementul principal al compoziţiei regrupează circulaţiile şi o inedită zonă de recreere – suspendată deasupra unei pajişti păstrate în amintirea vechiului sit şi amplasate sub un luminator generos care aduce la interior dansul capricios al norilor.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -04

Spaţiile interioare se deschid cursiv, prezenţa uşilor şi a barierelor dintre camere fiind redusă la minimum impus de condiţiile de intimitate şi bună exploatare.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -08

Precum alte proiecte ale biroului nostru, casa a fost proiectată şi construită pentru a ajunge la standardul casei pasive în condiţiile climatice aspre din nordul României (judeţul Suceava), dar procesul de certificare a fost amânat pe termen nedeterminat din pricina restricţiilor financiare. Energia necesară estimată pentru încălzire şi apă caldă este de 14 kwh/mp/an (conform calculelor PHPP).

c00

S‑a urmărit obţinerea unei locuinţe cu o amprentă redusă de carbon prin utilizarea unei structuri din cadre din lemn stratificat şi pereţi şi planşee din plăci masive din lemn de tip BBS pentru închideri. Toate materialele de izolare utilizate pentru anvelopantă sunt provenite dintr‑un proces de reciclare – plăci termoizolante din fibră de lemn şi fulgi de celuloză, materiale naturale, cu caracteristici foarte bune de izolare, cu componente nontoxice, rezistente la mucegaiuri şi umiditate, care au proprietatea de a regla umiditatea din spaţiul interior. În plus, atât la interior, cât şi la exterior au fost folosite membrane inteligente cu permisivitate higroreglabilă la vapori (rezistenţă ridicată la difuzie iarna, oferind protecţie împotriva condensului şi deschisă la difuzie vara pentru a permite uscarea straturilor interioare ale pereţilor şi a proteja elementele de lemn).

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -concept

Pentru a recupera spaţiul verde şi a-l oferi din nou mediului înconjurător, deasupra casei a fost amplasat un acoperiş plantat, dezvoltat în pante accentuate. Deschiderile generoase către exterior sunt realizate cu ferestre performante energetic. Gradul mare de pătrundere a luminii naturale permite reducerea consumului de energie electrică pentru iluminat şi asigură aport solar pasiv pe perioada rece a anului. Forma acoperişului maximizează intrarea radiaţiei luminoase dinspre sud în profunzimea casei, oferind simultan o expresie dinamică.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -09Pentru a se mula pe contextul natural, finisajul exterior este format din şipci de lemn montate în sistem ventilat. Necesitatea minimă de încălzire în lunile de iarnă este acoperită de un cazan de gaz în condensare, conectat la un rezervor de stocare agent termic. Casa are o ventilaţie mecanică cu recuperare de căldură, care asigură aportul de aer proaspăt, şi are un randament de peste 85%. Un schimbător de căldură sol-aer utilizează temperatura constantă din sol pe tot parcursul anului şi oferă aer curat cu răcire pasivă vara şi preîncălzire în timpul iernii. Sistemul de distribuţie de încălzire foloseşte temperaturi joase prin încălzire radiantă în pardoseală. Şemineul din zona de zi utilizează aşchii de lemn şi este conectat la stocatorul de agent termic. Inovaţia acestuia este faptul că stochează căldura, la diferite niveluri, şi nu apa fierbinte (cum se întâmplă la cazanele tradiţionale). Prin aceasta este eliminat riscul de dezvoltare a germenilor şi microorganismelor.

Tecto arhitectura - casa pasiva -Suceava -c01

Arhitectură: TECTO Arhitectura – Sergiu Petrea, Cristina Petrea, Sabrina Ene, Sebastian Burcoveanu
Beneficiar: SC SIBELIUS SRL
Suprafaţă desfăşurată: 250 m2
Rezistenţă: ARHCONS PROIECT – ing. Nicu Curcudel
Concept energetic şi instalaţii: Bavaria Eco System – ing. Kurt Theiss
Antreprenor general, tâmplării: SIBELIUS
Structură lemn: Binderholz
Membrane, termoziolaţii: Econtech Theiss
Execuţie: 2009–2014

Sari la conținut