Revista zeppelin | număr #132

 

Revista Zeppelin #132

11. Hotspot.Art @ Fabrica de pensule – Cluj
> Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

13. New technologies – discover Poland
> 37 de noi invenții poloneze care au fost aduse la realitate sau prezintă acest potențial sunt prezentate la a XIII-a ediţie a Salonului PRO INVENT.

Discover-PL2

15. Editorial: Primarul pe care mi-l doresc
Text: Ștefan Ghenciulescu

Svante Myrick are 27 de ani și este de trei ani primarul orașului Ithaca din statul New York. Și-a vândut mașina și vorbește cu entuziasm despre orașul dens și accesibil pe jos. Dar a și echilibrat bugetul, a dus investitori și a tăiat din taxe, iar orașul său are cea mai mare creștere de joburi din stat.

edito -Svante_Myrick

16. Antonini + Darmon: Amestecat în context
>  Situat în Nantes pe un teren industrial naval dezafectat, acest proiect configurează 24 de locuinţe colective sociale, 6 case indivi¬duale şi un restaurant.  

Antonini Darmon architects_Nantes_P1416_139

26. Wizja & nsMoonStudio: Structură, contrast și simbol
>  Cricoteka – sediul Centrului de Documentare Artistică Tadeusz Kantor din Cracovia, rezultat al unui concurs de dezvoltare a unui concept de proiectare arhitectural-urbană

Wizja & nsMoonStudio -Cricoteka_0070

32. KOBFUJI Architects: Fusion. 2 restaurante japoneze în Barcelona
>  Yoi Yoi Gion Barcelona & Tokyo Sushi Gràcia. Cele două amenajări se dispensează de obișnuitele clișee asociate cu localurile nipone. Atmosfera e mai important decât orice element stylistic iar tehnologia face o treabă esențială într-un mod foarte discret.

KOBFUJI Architects Fusion

36. C+S Architects: Școala și comunitatea
>  Școala primară din Chiarano, Italia, reconsideră în mod innovator programul educațional și rolul acestei instituții în oraș, bazat pe o viziune comunitară.

C+S-scoala Chiarano

41. C+S Architects: Școală și experiment
>  Centrul Educaţional Fontaniva, Italia. Cu inspirația unei noi abordări pedagogice și a interdisciplinarității, acesta fundamentează un program pentru tinerele talente, unde adolescenții au ocazia să experimenteze cu visuri și atitudini.

C+S-scoala si experiment
 
46. TECTO Arhitectura: Casa din pădure
>  Locuinţele în standard pasiv sunt rare în România. La fel și construcţiile moderne din lemn. Iată un studiu de caz din Suceava – o casă care se mulează pe un teren în pantă.

Tecto - casa din padure

54. cepezed architects: Grup creativ, istorie și atmosferă industrială
>  Reconversia fostului Muzeu de Tehnologie din Ezelsveldlaan, Delft, care a devenit un complex colectiv destinat întreprinderilor din industria creativă.

JHML1409-9586

60. Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal: Transparență și flexibilitate
>  FRAC – Fondul Regional de Artă Contemporană – din zona de nord Dunkerque, Franța, situat într-o veche hală navală, creează o dublură atașată acestei hale, de aceeași dimensiune, ce conţine programul funcțional sub un înveliș luminos și bioclimatic.

Lacaton - Vassal - Frac

69. Urban Report

  • 70.  IPoP: Orașele aparţin pietonilor!

> Zonele pietonale sunt vitale pentru urbanitate
Text: Marko Peterlin, IPoP

UR -Cities-to-Pedestrians-3

  • 74. Despre spaţii neutre: Noua viaţă a reţelei de biblioteci din perioada sovietică  

> SVESMI, un birou de arhitectură, urbanism și programare culturală cu sediul în Rotterdam, Olanda, investighează potenţia¬lul reţelei de biblioteci din Moscova – una dintre cele mai mari din lume – cercetând posibilităţile de conservare, re-organizare și de dezvoltare.
Text: James Taylor-Foster, Anastassia Smirnova, Alexander Sverdlov

UR -14_Library No.127 at night © Frans Parthesius

81. Design & More

  • 82. O vale restructurantă între nord și sud

Despre cum Dâmbovița ar putea coase Bucureștiul
Text: Claudiu Forgaci

Dambovita 0_Delta

87. Connected

  • 88. HoloLens:  Viaţa cu holograme

> Primul computer holografic de la Microsoft pentru Windows 10 ne revizuiește chiar noţiunea de realitate: conţinutul digital se va amesteca apoi cu obiectele fizice din jurul nostru.
Text: Cosmin Caciuc

Connected -HoloLens_MixedWorld_LivingRoom_LongBrowser

 

  • 91. LIKEarchitects: Kinematix

> Design interior și un sistem flexibil de uși glisante pentru a genera partiții diverse spațiale la sediul firmei de IT Kinematix, specializată în dezvoltarea tehnologiei pentru sănătate și produse de fitness.

connected - Kinematix

  • 94. LIKEarchitects: wonderWall

> Spaţiu expoziţional într-un mall din Lisabona

Connected - wonderwall

TECTO Arhitectura: Casa din pădure. Locuință în standard pasiv la Suceava

Locuinţele în standard pasiv sunt rare în România. La fel şi construcţiile moderne din lemn. Iată un studiu de caz din Suceava – o casă care se mulează pe un teren în pantă.

Hotspot.Art @ Fabrica de pensule

Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități

Încă din 2009, de la reconversia ei într-un spațiu de artă contemporană, Fabrica de Pensule din Cluj a întreprins constant un efort de cartografiere a poveștilor locului, a memoriei colective a spațiului de muncă organizată și a comunității din jurul lui. Prin temele în jurul cărora gravitează, munca creativă care i-a luat locul astăzi înscrie acest spațiu într-o arie mai vastă de practici de recuperare și o așează într-un context post-industrial global.

New technologies – discover Poland

37 de noi invenții poloneze care au fost aduse la realitate sau prezintă acest potențial vor fi prezentate într-un catalog distribuit gratuit, precum și în expoziția „New technologies – discover Poland”, în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Salonului Internaţional al Cercetãrii, Inovării şi Inventicii PRO INVENT. Evenimentul va avea loc între 25 și 27 martie 2015, în Complexul Universităţii Tehnice din Cluj–Napoca, B-dul Muncii nr. 103 – 105.

Editorial: Primarul pe care mi-l doresc

Text: Ștefan Ghenciulescu

Svante Myrick are 27 de ani și este de trei ani primarul orașului Ithaca din statul New York. Și-a vândut mașina și vorbește cu entuziasm despre orașul dens și accesibil pe jos. Dar a și echilibrat bugetul, a dus investitori și a tăiat din taxe, iar orașul său are cea mai mare creștere de joburi din stat.

Există un fel de prejudecată care s-a înrădăcinat la noi, inclusiv în rândul multora dintre arhitecți, şi anume că, dacă ești ceva mai atent la ecologie, transport public și bicicliști, ești, vezi bine, împotriva dezvoltării, paseist, romantic, idealist, utopic etc. etc. Desigur, asta se datorează și unor luări de poziție pasionale și poate uneori naive, și faptului că bunăoară critica e încă prea puțin însoțită de propuneri alternative.

#132
martie 2015
Sari la conținut