SUEDIA CREATIVĂ #3

Timp de două luni aducem cultura suedeză în București, discutăm și experimentăm creativitatea scandinavă, o punem în context local și vorbim despre viitor. Un sezon nordic în efervescență bucureșteană.

Timp de două luni aducem cultura suedeză în București, discutăm și experimentăm creativitatea scandinavă, o punem în context local și vorbim despre viitor. Un sezon nordic în efervescență bucureșteană.
 
Miercuri, 5 octombrie – vernisaj

Expoziția Magi*k – o expoziție interactivă despre istoria apariției mass media în București. Pornim de la antenele radio art deco și ajungem la epoca contemporană, când orașul e pus în priză la rețeaua globală. Modulab și Zeppelin, sprijiniți de companiile suedeze, vă aduc povești pline de umor, artă și tehnologie despre fragmente de arhitectură și istorii personale, o explorare neobișnuită a orașului ascuns, privit printre antene bricolate, rețele de cartier, puricii din televizor și pixelii colorați ai lumii magice de azi. (MNAC Sala Dalles)

Magi*k explorează particularitățile istoriei media din România din perspectiva tehnnologilor de conectare prin intermediul a cinci instalații interactive realizate de Modulab. Acestea investighează ritualurile de la începutul interacțiunii noastre cu tehnologiile media și felul în care conținutul radio și TV a revoluționat percepția asupra lumii în paralel cu ilustrarea fenomenelor fizice, în special a spectrului electromagnetic, a căror înțelegere și exploatare constituie baza de evoluție a acestor tehnologii.

  •  Instalația The Dark Radio aduce în spațiul expoziției echivalentul radio a Dark Web-ului, frecvențele ascunse aparatelor noastre de radio și conținutul pe care acestea îl criptează.
  •  Estalgic TV este un portal către magia televiziunii de pe vremea când un simplu strigăt de la un balcon cu “Desene” sau “Dallas” avea puterea să golească într-o clipă parcuri și stăzi, laolaltă cu frustrarea de a trebui să ajustezi mereu antena să scapi de “purici”.
  •  Lambda (λ) îți dezvăluie frumusețea ascunsă a simetriilor trigonometrice ale undelor ce fac posibile telecomunicațiile indispensabile vieții contemporane.
  •  RF278 va capta toate undele din poșetele și buzunarele vizitatorilor, emise prin intermediul gadgeturilor acestora, și le va aduce în fața acestora, în timp real,  prin intermediul unei vizualizări spectaculoase.
  •  Cosmic Soup adaugă o dimensiune cosmică, la propriu, expoziției, prin vizualizarea în timp real a radiațiilor care vin de la stele, din cele mai îndepărtate colțuri ale galaxiei.

* Fb event
 

Joi, 6 octombrie – conferință

Școlile viitorului – o conferință în care se întâlnesc la un loc design, tehnologie, educație STEAM și antreprenoriat. Un dialog între experiențe și inițiative românești și suedeze.

Invitatul special – Johan Wendt -, antreprenorul social al anului în Suedia, ne va vorbi despre Mattecentrum și Kodcentrum, rețele naționale de educație gratuită.
Vin și exemple românești, care aduc prototipuri și idei noi pe care le veți putea experimenta în direct: Bogdan Coman îl scoate pe simpaticul roboțel Woogie în lume și vă așteaptă să îl cunoașteți.
Mya Țărmure știe că viitorul este unul al tehnologiei, de aceea a înființat Small Academy, unde ține cursuri practice și distractive de robotică, programare și tehnologie.cre
Floriana Boldojar a co-fondat Universitatea Alternativă și The Entrepreneurship Academy deoarece crede cu tărie că avem nevoie de un model educațional centrat pe student și mult mai ancorat în realitate.
Alina Kasprovschi crede că un oraș puternic se construiește pe comunități unite și prin investiție în educație. De aceea gestionează Fondul Științescu prin care sprijină educația STEM în școli.
Ioana Calen de la Modulab este gazda serii, ea se va asigura că sesiunea de discuții va fi una productivă.

(MNAC Sala Dalles, 6 octombrie).

* Fb event

 

Sâmbătă, 15 octombrie – duminică, 16 octombrie – pavilion în cadrul festivalului Creative East

Building Blocks – un mic atelier de construcții mari din lemn realizat într-o coproducție româno – suedeză cu Zeppelin, Fargfabriken, Eematico, Nod Makerspace, Școala 134 și Teach for Romania. Pe scurt, un grup de copii își imaginează o casă a ideală – un loc de joacă, de învățat și de orice altceva, iar un grup de arhitecți îi ia în serios și construiește această casă. Apoi expunem casa asta, să o vadă toată lumea, în cadrul festivalului Creative Est (Industria Bumbacului și Nod Makerspace, sâmbătă 15 – duminică 16 octombrie)

* Fb event

 

Marți, 18 octombrie – vernisaj

Expoziția H2O – despre sustenabilitate, identitate și estetică în arhitectura suedeză contemporană, o arhitectură ce se confruntă cu apa în toate formele ei, de la gheață și zăpadă la ploaie, râuri, bălți și nori. Participă la expoziție birourile suedeze de arhitectură Kjellgren Kaminsky Architecture, Kjellander Sjöberg, Notedesignstudio, Petra Gipp Arkitektur, PS Arkitektur, Wingardhs și IceHotel. (MNAC Sala Dalles, 18 octombrie – 15 noiembrie)

* Fb event
 

Duminică, 23 octombrie – seară de film

O seară de filme suedeze pe care o terminăm târziu cu ritmuri electronice înghețate.
(@Halele Carol)

* Fb event

 


Eveniment organizat de Ambasada Suediei și Asociația Zeppelin

Partener principal: ABB

Sponsori: Absolut, H&M, Husqvarna, IKEA, Volvo Cars

Cu sprijinul: Ecolor, Ericsson, Scania, Securitas, Skanska, Volvo Trucks, Zewa

Colaboratori: Asociația Oricum, Eematico, Expirat @ Halele Carol, Fargfabriken, IDZ, Modulab, Muzeul Național de Artă Contemporană, NOD Makerspace

Parteneri media: Arhitext, Cărturești, De Design.Tv, Designist, Feeder.ro, Ideaslab, Igloo, IQads, Modernism, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Șapte Seri, The Institute, Urbology

Magi*k (expoziție și conferință): Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural “București – Orașul in-vizibil” / Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Building Blocks (workshop, pavilion, publicație): Proiect cultural finanțat de Ordinul Arhitecților din România – OAR, din timbrul arhitecturii /  Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Sari la conținut