28 mai – 27 iunie 2021
AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică vă invită la o stagiune „4 Corpuri” care va include două premiere coregrafice realizate de artiștii Delazero și Indie Box, lansarea unui program lunar de dialoguri în cadrul AREAL Lounge, dar și noi ateliere de dans contemporan deschise amatorilor, dar și persoanelor nevăzătoare, conduse de coregrafii Cosmin Manolescu și Catrinel Catană.
Stagiunea de vară AREAL se deschide 28 și 29 mai, 19:00, cu premiera spectacolului LUX, o producție Delazero, realizată și interpretă de artiștii Simona Dabija, Mariana Gavriciuc, Filip Stoica, Camelia Neagoe. LUX este o creație coregrafică care vorbește despre un sistem aparent funcțional, dar lipsit de interes și soluții reale față de problemele pe care el însuși le generează oamenilor.
Premiera va avea loc online pe platforma Eventbook, iar biletele în valoare de 10 lei pot procurate de la adresa https://eventbook.ro/other/bilete-lux-spectacol-dans-contemporan. Repetițiile la acest proiect au demarat în octombrie 2020 și au continuat în martie-aprilie 2021 la spațiul AREAL, iar spectacolul a fost realizat în cadrul programului „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans” inițiat de Fundația Gabriela Tudor și Asociația Delazero. Mulțumiri Centrului Național al Dansului București pentru sprijinul acordat.
În continuarea stagiunii, pe 30 mai, vă invităm la AREAL Lounge un format nou de întâlniri și discuții relaxate despre idei, acțiuni și proiecte, istorii personale și oameni care lasă o amprentă asupra scenei artistice din România. Primele discuții AREAL Lounge sunt dedicate artiștilor fondatori ai colectivului AREAL, iar în data de 30 mai, ora 20:00, coregraful Cosmin Manolescu deschide seria întâlnirilor. Co-fondator AREAL și una dintre figurile marcante ale scenei coregrafice, cu un rol esențial în dezvoltarea dansului contemporan în România, Cosmin Manolescu se va prezenta în acest eveniment sub forma unui auto-interviu cu întrebări care nu i-au fost adresate niciodată, dar și prin prezentarea unor filme de dans în care apare sau pe care le-a realizat, care vor fi introduse și contextualizate, dar și prin mici momente performative. Artistul va vorbi de asemenea despre călătoriile emoționale și performative pe care le organizează regulat, despre, întâlnirea cu Japonia și dansul butoh, care i-au marcat cariera artistică. Evenimentul este organizat la spațiul AREAL din str. Anastasie Simu nr. 2. Participarea este limitată la un număr 12 persoane, cu rezervare în avans la https://forms.gle/LFBFHQjNKX14RvVJ7.
În perioada 1-6 iunie, Cosmin Manolescu invită de asemenea amatorii de dans contemporan la un nou atelier, „Corpuri, vise, provocări și dans”, care își propune să exploreze noțiunea de katharsis (în sensul purificării prin emoțiile trăite și experiențele avute). Pe parcursul atelierului, participanții vor experimenta diferite construcții coregrafice pornind de la vise personale și de la două din temele spectacolului „dreams.land” realizat de Cosmin Manolescu în 2007, respectiv Eros (zeul iubirii) și Thanatos (zeul morții). De asemenea, parte a procesului creativ participanții vor fi invitați să danseze în oraș, dar și să participe la o sesiune de lucru maraton, prelungită în noapte, și să experimenteze conceptul de corp emoțional (dezvoltat din 2014 de Cosmin Manolescu). Detalii și înscrieri la cosmin@arealcolectiv.ro. În continuarea acestui atelier coregraful Cosmin Manolescu va conduce în perioada 13-26 iunie un retreat de dans contemporan în insulele Creta și Gavdos din Grecia. Retreatul este componentă a proiectului artistic Dans-Wanderer, care vorbește despre filozofia călătoriei de tip experiențal și descoperirea necunoscutului prin dans (www.danswanderer.ro).
Seria de evenimente deschise publicului în cadrul stagiunii AREAL continuă cu un atelier intensiv de dans contemporan pentru persoane cu deficiențe de vedere și nevăzătoare organizat în premieră la AREAL în perioada 7-18 iunie. Atelierul Dans.Abil va fi condus de artista Catrinel Catană și se va derula în fiecare zi de luni, miercuri și vineri de la ora 16:00 la spațiul AREAL din str. Anastasie Simu nr. 2. Atelierul este organizat de Fundația Gabriela Tudor și este oferit gratuit persoanelor cu deficiențe de vedere, persoanelor nevăzătoare și însoțitorilor acestora, înscrieri la catrinelalexandra@gmail.com și cosmin@arealcolectiv.ro.
Începând cu data de 26 mai, precum și în cursul lunii iunie, spațiul AREAL va găzdui în fiecare zi de miercuri, între orele 19:00-21:00, un jam-session. Iar din data de 31 mai, tot la AREAL încep repetițiile la un nou proiect artistic inițiat de Mihaela Dancs, artistă asociată AREAL, în colaborare cu actrița Nicoleta Lefter, pe un text de Angela Marinescu.
Evenimentele stagiunii estivale AREAL din luna iunie includ premiera unui performance urban „Spring Tides”, realizat de coregrafa Alexandra Bălășoiu & Indie Box, o cercetare artistică despre bipolaritate, care va avea loc la București pe 11 iunie 2021. Numele proiectului este inspirat dintr-un fenomen natural declanșat de alinierea Pământului cu Luna și Soarele, care cauzează o maree puternică, un flux puternic și subit asemănător dereglarilor chimice și simptomelor specifice episoadelor maniacale sau depresive. Proiectul face parte dintr-un demers mai amplu al coregrafei Alexandra Bălășoiu, care a pus în mișcare în acest an o serie de inițiative artistice menite să reducă distanța mentală dintre „nebunie” și „normalitate”. Alexandra Bălășoiu va vorbi mai mult despre această premieră, dar și alte proiecte în lucru în cadrul celei de-a două întâlniri AREAL Lounge, eveniment programat pe 27 iunie, ora 19:00 la spațiul AREAL din str. Anastasie Simu nr. 2, înscrieri la https://forms.gle/rcuGFWUKfo7hcwFo7.
Spațiul AREAL este un spațiu de dans contemporan administrat colectiv de artiștii Alexandra Bălășoiu, Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu și Valentina De Piante Nicolae. Stagiunea AREAL – „4 Corpuri” este organizată de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Asociația Delazero, Indie Box și Asociația TANDEM în cadrul programului „4 Corpuri | Colectiv pentru Dans”, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică