Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

SPATIUL MODERNITATII ROMANESTI 1906-1947

Ordinul Arhitectilor din Romania este producatorul unui proiect cultural de exceptie: EXPOZITIA „SPATIUL MODERNITATII ROMANESTI 1906-1947”, ce va fi deschisa in perioada 27 octombrie – 12 decembrie 2010, la Muzeul Taranului Roman. Comisar general este Carmen Popescu, istoric de arta si arhitectura (Franta). Proiectul este finantat din timbrul arhitecturii.

Pornind de la o analiza a spatiului construit, expozitia isi propune sa surprinda imaginea complexa a alcatuirii modernitatii romanesti, in care progresul si traditia au jucat roluri la fel de importante. Expozitia va pune in evidenta raportul dintre modern si traditie, reveland rolul jucat de cea din urma cat si diversitatea acceptiunilor primite de-a lungul perioadei respective in alimentarea si modelarea modernitatii. Tematica expozitiei se va articula in jurul a trei arhitecti marcanti ai epocii: Paul Smarandescu, Henriette Delavrancea-Gibory si Octav Doicescu.

Vernisajul expozitiei va fi miercuri, 27 octombrie 2010, ora 18.00, la sala Oaspeti, urmat la ora 19.00 de un concert Mircea Florian, la Clubul Taranului.

Expunerea se va baza majoritar pe cele trei fonduri de desene de arhitectura (ce constituie un material exemplar si in mare parte inedit) din care vor fi expuse in original 137 de lucrari. Desenelor li se vor adauga obiecte de arta decorativa (mobilier, corpuri de iluminat etc.), picturi (reprezentand arhitecturile expuse sau tematici apropiate), fotografii si filme de epoca.

Editura Simetria realizeaza un volum de texte ce acompaniaza expozitia, in versiuni in romana si engleza, beneficiind de asemenea de o finantare din timbrul arhitecturii, acordata de Ordinul Arhitectilor din Romania.

In cadrul expozitiei se va desfasura pe 26 si 27 noiembrie un colocviu international intitulat “(Dis)continuities: spaces of modernity 1900-1950” organizat de Universitatea Nationala de Arte Bucuresti cu sprijinul Centrului Stiintific GWZO al Universitatii Leipzig, Ordinului Arhitectilor din Romania si Universitatii de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” Bucuresti.

Pentru realizarea acestui proiect amplu a lucrat timp de peste un an si jumatate o echipa de 20 de specialisti in istoria arhitecturii, filmului si artei, design, fotografie, conservare si restaurare grafica, management expozitional, promovare. Importante institutii culturale, organizatii si autoritati din Romania precum Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Nationala a Romaniei (detinatoarea fondului Paul Smarandescu), Consiliul National al Cinematografiei, DACIN-SARA, Editura Video a Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Arta din Braila, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul Municipiului Bucuresti, Uniunea Arhitectilor din Romania (detinatoarea fondului Octav Doicescu) au sprijinit proiectul imprumutand exponate originale sau cesionand drepturi de utilizare a imaginilor si filmelor utilizate in expozitie si in publicatia aferenta.

Un merit deosebit ii revine Muzeului Taranului Roman, de unde provine fondul Henriette Delavrancea-Gibory, care a acceptat sa gazduiasca expozitia si sa patroneze, alaturi de Ordinul Arhitectilor din Romania, acest eveniment public.

27 octombrie – 12 decembrie, la Sala Oaspeti
Partenerii media ai expozitiei sunt Radio Romania Cultural, revistele „Arhitectura”, „Arhitext” „Igloo” si „Nine O’Clock”.

Sari la conținut