Hota Smart Eco

Sergison Bates architects: Pavilion de grădină, Mereworth, Kent

Text: Sergison Bates architects
Foto: David Grandorge

Finalizată în anul 1658, Yotes Court este o reședință rurală listată ca patrimoniu de gradul I, aflată în mijlocul unei proprietăți de 20 de acri (8 ha).

Pavilionul terminat în 2010 include o piscină interioară încălzită de 15m, vestiarele aferente și o sală de sport.

Clientul a mai cerut spații de primire a oaspeților, un spațiu de tip lounge, o zonă de servit masa cu o chicinetă și o terasă orientată către sud pentru a permite grătarele și plaja pe vreme bună.

Ne-am propus să preluăm cultura clădirilor din grădini începută în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea în Marea Britanie, prin lucrările Lordului Burlington și ale lui William Kent și mai târziu prin Humphry Repton și Jeffry Wyattville. Adesea, aceste clădiri au fost tratate nu ca niște anexe modeste, ci drept intervenții în locuri importante și cu o puternică formă arhitecturală. Proiectul nostru răspunde acestei convenții printr-un design cu colonadă și antablament, care face referire la modelul clasic, evocând în același timp reprezentări moderniste ale formelor de adăpost arhaic, așa cum au fost explorate în arhitectura scandinavă de început de secol XX.

 

 

Clădirea este situată la vest de casă și oferă un decor straturilor formale de flori și teraselor peisajului și stabilește conexiuni cu clădirile anexe de la estul casei.

*plan de situație

*plan

 

Poziția noastră a fost susținută de cei de la English Heritage, pe care i-am consultat încă de la început, fiind de asemenea bine primită de autoritatea de planificare urbană locală, prin procesul de obținere a acordului complet de urbanism, a acordului pentru zonă de conservare și a acordului pentru Clădiri de patrimoniu.

 

Caracterul elementar al clădirii este sporit prin aplicarea unei palete limitate de materiale, fiecare adecvat pentru funcția și utilizarea sa.

Colonada este formată din coloane de 4,5 metri înălțime, cu cinci laturi, teșite, fiecare adaptată și orientată diferit, în funcție de fiecare față a clădirii.

 

 

Proporția și spațierea lor verticală reflectă în mod discret proporția dintre zidăria de cărămidă și arhitrava ferestrei de pe fața vestică a casei principale, iar forma lor teșită creează un joc bogat de umbre pe suprafață. Coloanele și antablamentul sunt din similipiatră cu agregate de calcar cu texturi de suprafețe variate – ușor gravate cu acid și foarte lustruite pe fața teșită.

În cadrul colonadei, ecranul fațetat de sticlă cu aluminiu oxidat anodic cu cupru își ajustează forma drept răspuns la oportunitățile oferite de orientare, oferind o priveliște îmbunătățită sau un loc de stat la umbră.

 

Acoperișul este din șerpariță, conceptualizat ca o extensie a straturilor plantate din peisajul grădinii – privită de la etajele superioare ale casei, acoperișul apare drept o importantă a cincea fațadă.

 

Din casă ajungi la pavilion și printr-un tunel lung de 60 de metri. Tunelul este conceput ca o galerie liniară cu momente de lărgire, ce creează locuri de răgaz. Este căptușit cu pâslă groasă verde, cu niveluri scăzute de iluminare, pentru a-i spori atmosfera subterană.

 

*Planul tunelului care face legătura casei cu pavilionul de grădină 

 

*secțiuni

 

Lumina naturală este introdusă în momente speciale, inclusiv prin intermediul unei ferestre în piscină, unde mișcarea apei provoacă modele de lumină în mișcare.

 

 

Info & credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:

 

Durata proiectului: 2008-2010
Arie utilă: 575 mp
Structură: Jane Wernick Associates
Instalații: Chapman Bathurst
Peisagistică: Tom Stuart-Smith

 

Articole conexe:

Sergison Bates architects: Locuințe sociale și creșă – Geneva, Elveția

SERGISON BATES: Interviu cu Jonathan Sergison

1