Selfie cu musculițe. O instalație interactivă de Laurent Mignonneau și Christa Sommerer

Laurent Mignonneau și Christa Sommerer, pionieri ai abordărilor artistice exprimate prin instalații computaționale interactive, ale căror creații au colindat lumea în peste 200 de galerii de top, prezintă „Portrait on the Fly” – una din cele mai recente lucrări ale lor.

Expoziția va fi vernisată vineri, 13 aprilie la ora 19:00, în spațiul POINT (Str. Eremia Grigorescu nr.10, București) cu participarea artistului Laurent Mignonneau și va rămâne deschisă publicului până pe 16 aprilie, putând fi vizitată în intervalul orar 12:00 – 22:00. Intrarea este liberă.

Instalația interactivă „Portrait on the Fly” creează un dialog jucăuș între un ecran și privitor și este un comentariu adus culturii selfie, vorbind despre schimbare și impermanență.

În momentul în care o persoană se poziționează în fața ecranului, miile de musculițe virtuale care roiesc pe ecran se așează astfel încât să redea imaginea subiectului, transformându-se într-o „oglindă vie”. Însă această imagine redată de insecte se află în continuă transformare. Orice mișcare a privitorului, le determină să reacționeze și să se rearanjeze în timp real, reproducând exact mișcările celui care interacționează cu instalația. Portretul său devine, astfel, un flux constant de construcție și deconstrucție, efemer, ca orice încercare a noastră de a ne defini dincolo de raza unui moment.

Christa Sommerer și Laurent Mignonneau au o carieră de 25 de ani în portofoliu și în prezent conduc departamentul Interface Culture al Universității de Artă și Design din Linz. În trecut au desfășurat proiecte de cercetare și au activat ca profesori în numeroase alte instituții cu o largă reputație ca MIT, Cambridge sau IAMAS – International Academy of Media Arts and Sciences Japan. Lucrările lor au fost prezentate în sute de spații expoziționale în Europa, Asia, America de Nord si America Latină și se regăsesc, de asemenea, în colecția permanentă a numeroase galerii importante ca: Centre Pompidou, Paris, Ars Electronica Center, Linz, Martin Gropius Bau Berlin, Cartier Foundation, Paris, Millennium Dome, Londra, Museum of Science and Technology, San Sebastian, Musee d’Art Contemporain de Lyon, Hermès, Paris, Media Museum – ZKM, Karlsruhe, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, NTT-ICC InterCommunication Center, Tokyo, etc.

Printre premiile cu care cei doi artiști au fost distinși se numără: Golden Nica Prix Ars Electronica, the Ovation Award of the Interactive Media Festival Los Angeles, Multi Media Award’95 oferit de Multimedia Association din Japonia, World Technology Award – The Arts of the World Technology Network, UK, uni:invent Award oferit de Ministerul de Știință și Cercetare al Austriei, sau Wu Guanzhong Art and Science Innovation Prize oferit de Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze pentru lucrarea “Escape”.

Lucrarea „Portrait on the Fly” este adusă la POINT cu sprijinul Forumului Cultural Austriac, DELL, Alienware.
Parteneri: Universitatea Națională de Arte București, Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, Modernism.ro, Designist, IQads, Zeppelin, Igloo, FEEDER.ro, We Art.
Un proiect al Asociației culturale DU-NE în parteneriat cu POINT

Fb event

Sari la conținut