Școala poroasă. Steven Holl Architects: Clădirea pentru arte vizuale, Universitatea din Iowa

Ecologia unei clădiri nu are nevoie să țipe la tine. Poate să fie o parte naturală a demersului arhitectural, a luminii, materialității și detaliului. În deschiderea unei discuții despre sustenabilitate, iată un proiect care este înainte de toate arhitectură de calitate – frumoasă, adecvată, rafinată și la scară umană. Ultima intervenție a lui Steven Holl în campusul Universității din Iowa este și rezultatul unui concept de sustenabilitate inovativ și centrat pe legătura cu mediul și cu utilizatorii. Și asta mergând până la toate acele lucruri ce nu apar în calcule (și nici în fotografii, de fapt), cum ar fi să poți deschide o fereastră sau să fii protejat de soare sau, pur și simplu, să te simți bine înăuntru (Z.)

Proiect, text: Steven Holl Architects
Foto: Iwan Baan, Eric Dean, Chris McVoy

Noua clădire pentru Departamentul de Arte vizuale al Școlii de Arte și Istoria Artei a Universității din Iowa oferă 14.000 de metri pătrați de spații tip atelier pentru toate mediile de arte vizuale, de la cele mai vechi tehnicii de fierărie la cele mai avansate tehnologii de realitate virtuală, incluzând ceramica, designul 3D, artele metalice & bijuterii, sculptura, tiparul, pictura & desenul, designul grafic, intermedia, arta video și fotografia.

Mai sunt găzduite aici și galerii, birouri administrative, un studio exterior pe acoperiș și spații de curs pentru Istoria Artei.

Clădirea de Arte Vizuale înlocuiește o clădire din anul 1936, care fusese serios avariată în 2008 în timpul unei inundații în campus. Noua clădire formează o un ansamblu al artelor împreună cu Art Building West, proiectată tot de către Steven Holl Architects și care, de la deschiderea sa în 2006, a atras în spațiile sale sociale studenții din toată Universitatea. Noul ansamblu gestionează acum teoretizarea, predarea și realizarea de artă.

 

*Plan de situație (stânga). În partea de jos a imaginii, Art Building West, proiectată tot de Steven Holl.

În timp ce Arts Building West din 2006 este poroasă pe plan orizontal și cu o compoziție planară, noua clădire este poroasă în plan vertical și compusă volumetric. Scopul interacțiunii maxime între toate departamentele școlii capătă formă în spațiile de circulație socială.

*Clădirea pentru arte vizuale și Arts Building West formează un nou ansamblu, definind un spațiu public – „Poiana Artelor”

 

Interconexiune: Programe orizontale, porozitate verticală

Într-o școală de arte de astăzi, interconectivitatea și tranziția între discipline, făcute din ce în ce mai posibile prin tehnici digitale, sunt de o importanță fundamentală. Colaborarea dintre diferitele departamente de artă ale Școlii este facilitată prin decuparea pe verticală a unor mari platouri deschise.

*secțiuni

Prin intermediul acestor goluri, studenții pot vedea activitățile din alte zone ale clădirii și sunt încurajați să interacționeze și să se întâlnească.

*plan parter (stânga), etaj 1 (dreapta)

*plan etaj 3 (stânga), etaj 4 (dreapta)

Aceste legături sunt sprijinite și prin compartimentările vitrate de-a lungul pereților atelierelor ce bordează căile de circulație.

Centre multiple de lumină

Lumina și ventilația naturală ajung în inima clădirii prin intermediul „centrelor de lumină”.

Cele șapte decupaje verticale sunt caracterizate printr-un limbaj de straturi deplasate, printr-o „alunecare” reciprocă a platourilor.

Această geometrie creează balcoane multiple, oferind spații exterioare de întâlnire și de lucru informal, încurajând și mai mult interacțiunea dintre cele patru niveluri ale clădirii.

Scări drept condensatoare verticale sociale: coridoare ca spații orizontale de întâlnire

Stările au o formă creată special pentru a permite întâlnirile, interacțiunile și discuțiile informale.

Unele dintre ele se opresc la platforme generoase cu mese și scaune, altele se deschid către spații de hol cu canapele, ce favorizează în colaborare.

Definirea spațiului pentru campus / porozitate

Trama originală se oprește la Râul Iowa, devenind organică pe măsură ce se lovește de faleza de calcar. Clădirea Arts West reflectă această geometrie neregulată prin marginile sale neclare. În schimb, planul simplu al noii clădiri reia trama campusului, definind un nou spațiu public – „lunca de arte”.

Rezonanța materialului, inovație ecologică

Ventilația naturală este obținută cu ajutorul ferestrelor și a luminatoarelor mobile. O structură perforată din cadre de beton creează masă termică la exterior, în timp ce dale tip „bulă” oferă răcire și încălzire radiantă. O membrană de culoare albastru-verzuie de la Rheinzink este perforată pe laturile de sud-vest și sud-est, servind drept protecție solară.

Conceptul holistic de sustenabilitate va fi detaliat într-un articol separat despre compania de inginerie climatică Transsolar.

 

Info, credite

Client: University of Iowa,
Loc: Iowa City, IA, United States
Perioadă: 2010 – 2016
Arhitectură: Steven Holl Architects – Steven Holl (șef de proiect, director), Chris McVoy (partener responsabil de proiect), Rychiee Espinosa (arhitect responsabil de proiect, asociat), JongSeo Lee, Garrick Ambrose, Filipe Taboada, Christiane Deptolla,, Garrett Ricciardi, Christopher Rotman, Christina Yessios, Johanna, Muszbek, Yiqing Zhao, Bell Ying Yi Cai (echipa proiectului)
Arhitecți asociați: BNIM Architects
Structură: Buro Happold, Structural Engineering Associates
Iluminat: L’Observatoire International
Ingineria sustenabilității: Transsolar
Instalații: Design Engineers