Scara de Bloc renunta la vechiul ei aspect

Proiectul „Remodelarea spatiului comun la bloc” a propus bucurestenilor care locuiesc la bloc sa aplice, pana in data de 7 aprilie, la concursul pentru amenajarea si redecorarea scarii de bloc unde locuiesc. Principala conditie a fost ca aplicantii sa convinga comisia de evaluare ca numele strazii sau istoria cartierului ascund povesti interesante, care sa fie transpuse tematic in remodelarea scarii de bloc castigatoare. 
 
 
Organizatorii s-au bucurat  de interesul aratat de aplicanti, de efortul de organizare (fotografii, contactarea administratorilor de bloc, vecinilor si asociatiilor de locatari, chiar si succinte documentari ale istoriei zonei) si mai ales de dorinta de a se raporta diferit la spatiul comun din scarile de bloc. Aplicatiile primite au acoperit numeroase zone ale Bucurestiului si ne-au confirmat, inca o data, ca orasul are o istorie deosebita care trebuie promovata original catre locuitorii sai. Juriul concursului (alcatuit din 3 specialisti: un istoric, un antropolog si un designer) a optat in unanimitate pentru aplicatia corespondenta scarii de bloc din strada I.C. Bratianu. 
 
 
 
Construita in anii ‘60, scara de bloc castigatoare are 8 etaje si este un exemplu de edificiu comunist, construit in perioada lui Gheorghe Gheorhiu Dej, ca un paravan menit sa modifice intr-un mod brutal memoria culturala si specificitatea centrului istoric. Acest model s-a perpetuat la alte mii de blocuri din capitala, care sunt expresia unei arhitecturi impersonale, aliniata ideologic cu demersurile comuniste de stergere a identitatii si personalitatii zonelor purtatoare de istorie. 
 
 
 
 „Va invitam sa ne urmariti in continuare demersul proiectului: documentarea istorica (pana la sfarsitul lunii aprilie), procesul de reamenajare (saptamanal, in luna mai), vernisajul (inceputul lunii iunie), ghidul de bune practici digital (luna iulie). Desigur, pe site si pe facebook.” (Minodora Cerin, manager proiect)
 
„In ghid si pe site vom documenta demersul, vom da informatii despre materiale necesare si costuri si, de ce nu, ii vom convinge pe toti bucurestenii si pe toti romanii interesati ca un asemenea tip de proiect poate fi unul fezabil (si din punct de vedere al costurilor) pentru scara de bloc a fiecaruia. De exemplu, in site, va fi integrata o baza de date cu artisti si designeri (de interior) interesati sa colaboreze in astfel de proiecte pe viitor, facilitand astfel procesul de cautare a serviciilor necesare reamenajarii. Costurile de reamenajare vor fi minime si vor fi expuse explicit. Costul va putea fi esalonat per familie si pe perioade de 6-12 luni, ajungand astfel la un cost atractiv.” (Alexandra Puiu, designer, resposabil amenajare scara de bloc castigatoare)
 
Organizatorii ii invita pe toti bucurestenii interesati sa urmareasca stirile Scarii de Bloc si lucrarile progresive de reamenajare din luna mai si sa participe la „vernisajul” scarii din Bratianu la inceputul lunii iunie 2012.
 
Proiectul „Remodelarea spatiului comun la bloc”  propune promovarea interventiilor culturale asupra spatiilor de folosinta in comun a scarilor de bloc din Romania, prin realizarea, cu titlu de studiu de buna practica, a remodelarii a unei scari de bloc din Bucuresti. 
Manager de proiect: Minodora Cerin, etajul1@scaradebloc.ro
Coordonator comunicare: Oana Ionita, etajul2@scaradebloc.ro
 
Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania
Parteneri media: RFI Romania, Modernism.ro, Zeppelin Magazine, calendarevenimente.ro, Romaniapozitiva.ro, DecosiEco.ro
Sari la conținut