Șapte case mari. Igual & Guggenheim: locuințe sociale în Mühlau, Elveția

Text : Sancho Igual,Yves Guggenheim
Foto: Radek Brunecky

Ansamblul a fost edificat în centrul sensibil și cu importanță istorică al orașului elvețian Mühlau. Șapte clădiri principale sunt aranjate în mod izolat și cu mare grijă, ca o intarsie într-o montură.

Poziționarea și proporțiile construcțiilor postbelice din vecinătate au fost interpretate și dezvoltate pornind de la analiza panoramei organice a orașului Mühlau. Noua grupare se împletește cu construcțiile istorice într-un ansamblu care preia și continuă caracteristicile definitorii ale cartierului. Corpurile preiau orientarea, modul de ocupare al terenului granularitatea, scara și proporțiile construcțiilor existente.

plan de situatie P_01-si P02-Blatt1*plan de situație

Au fost preluate și temele tipologice: blocurile sunt cuburi de sine stătătoare, volume simple, care se abțin de la protuberanțe inutile; la fel ca la cele existente, nu există alinieri paralele. Cuburile sunt decalate, ceea ce creează un aspect general de tip cluster, cu contrageri și extinderi spațiale tipice pentru zonele centrale.

 

Igual_ Guggenheim_ locuinte sociale, Mühlau Schmittenplatz -2

 

Spațiile libere principale astfel definite sunt generoase, și îmbogățite cu copaci, pietriș și spații de joacă. Ele devin platforme pentru interacțiunile sociale și definesc identitatea cartierului nou-creat. Cerințele ridicate privind planificarea urbană, topografia și economia au putut fi rezolvate în mod optim prin acest sistem de clădiri izolate, însă complexe, încorporate cu migală în situl existent, fără a-l modifica.

 

04_AB__H2A4908-Edit

 

Inovația reală a proiectului se manifestă în secțiune și în profilul transversal al terenului. Clădirile, proiectate ca perechi, sunt organizate pe semi-niveluri în zonele de pantă și pe un singur nivel pe porțiunile plate. Apartamentele au acces direct in lift, soluție mai puțin convențională pentru locuințele sociale, dar care salvează mult spațiu. Formele corpolente ale clădirilor, cu adâncimi de până la aproximativ 18 metri, oferă o proporționare optimă și economică a suprafețelor și volumelor. Geometria acoperișuri în două ape, împreună cu adaptarea unităților la pantă și deschiderile mari, generează o calitate specială a locuirii.

 

03_AB__H2A5197

05_06

 

P_03_Blatt2*plan parter

P_04-Blatt3*plan etaj

P-05-grundriss

*plan nivel curent

 

Info & credite

Program:
Birou/Arhitect:
Echipa:
Autor(i) text:
Țară:
Oraș/Alt loc:
BIBLIOTECA
DE PROIECTE

 

Loc: Mühlau, Schmittenplatz, Elveția
Program: densificarea centrului istoric și locuințe sociale
Autori: Sancho Igual,Yves Guggenheim
Execuție: 2016

Sari la conținut