Articol revista # 132

 

Hotspot.Art @ Fabrica de pensule

 

Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități

Încă din 2009, de la reconversia ei într-un spațiu de artă contemporană, Fabrica de Pensule din Cluj a întreprins constant un efort de cartografiere a poveștilor locului, a memoriei colective a spațiului de muncă organizată și a comunității din jurul lui. Prin temele în jurul cărora gravitează, munca creativă care i-a luat locul astăzi înscrie acest spațiu într-o arie mai vastă de practici de recuperare și o așează într-un context post-industrial global.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    
În Cluj, Fabrica este situată într-o margine de centru, iar această situație spațială se transpune și în poziționarea ei în sectorul creativ, în dorința de a fi cât mai puțin o instituție și, indiferent de schema de organizare, cât mai mult un proiect comun, în care să transpară mereu ceva din diversitatea vocilor prezente în Fabrică.

În acest sens, și în răspăr cu precaritatea condițiilor generale de producție culturală și a agendelor scurte de finanțare, Hotspot.Art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități este un răspuns pozitiv la provocarea de a gândi un proiect pe termen lung care să acorde atenție dezvoltării publicului, educației și formării,  bazându-se pe nevoia de a înțelege cum mecanismele tacite ale prejudecății, lăsate în voia lor, ne duc înspre insularitate și conflict.

În luna martie, Fabrica e deja în cărți cu un program intens care antrenează toate componentele proiectului Hotspot.art: toate galeriile prezente aici au vernisaje și deschid expoziții, la fel și unele ateliere individuale; spectacolele din cadrul Liniei de Producție vorbesc, în stiluri și dinamici diferite, despre identitate și gen, și despre legătura dintre percepția de sine și contexte mai largi de incertitudine și instabilitate socială. Alături de seria de dezbateri pe teme urgente și a workshopurilor de muzică și capoeira, proiectul are o componentă extinsă de educație. În martie, ateliere de fomare precum cel de la Plan B, avându-l ca invitat pe Dan Mihălțianu, ne provoacă să regândim informațiile și cunoașterea acumulate din alt unghi, lăsând mai mult loc intuiției și spontaneității.

Finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, Hotspot.art constituie o soluție concretă pentru a ameliora climatul afectiv din societatea de astăzi, contribuind la creșterea Fabricii într-un spațiu-resursă pentru un public larg, pentru oamenii de artă și cultură și pentru oraș.

www.fabricadepensule.ro

Sari la conținut