Sumarul Revistei 95

33 Editorial / Text: Constantin Goagea

34 Curtea celor patru evanghelisti /  Extinderea unui cimitir de pe o insula intre Venetia si Murano / Text: David Chipperfield Architects

46 Transformarea ponderata / Conversia unui ansamblu postbelic de cladiri agricole in Ungaria / Text: Laszlo Vincze

Curtea celor patru evanghelisti

Post de: David Chipperfield Architects

Extinderea unui cimitir de pe o insula intre Venetia si Murano incearca sa redefineasca unele dintre calitatile initiale ale acestui loc si sa ofere o perceptie si mai intensa a contextului lagunei.

San Michele, principalul cimitir din Venetia este situat pe o insula, intre Venetia si Murano. Acest sit istoric s-a aflat intr-o continua dezvoltare timp de peste patru sute de ani dar, recent, s-a ajuns la un moment al evolutiei in care imaginea romantica a exteriorului contrasteaza cu caracterul sau civic, interior.

 

Editorial: O economie mica si fa-o tu insuti

Post de: Constantin Goagea

Fa-o tu insuti (sa-l traducem pe „Do it yourself” si sa folosim acronimul romanesc FTI), este un tip de cultura populara, un fel de atitudine vernaculara asezata peste sistemul industrial. Desi nu isi produce singura resursele si nici tehnologiile (ca in cazul sistemului vernacular) FTI-diy este acel fel de a face lucruri urmand instructiuni simple (benzi desenate), cu scule si tehnologii ieftine (lowtech) –surubelnite, ciocan, masini de gaurit etc si un numar limitat de oameni care sa manevreze si manipuleze materiale, componente (membrii unei familii, de ex).

 

Berceni. Nicolae Comanescu

Post de: Cosmin Caciuc

Expozitie la MNAC, Bucuresti, 14.05.2011 – 31.07.2011
Curator: Ruxandra Balaci

Intoxicatia cu praf, vise si stereotipuri decupate din mass-media, experienta cotidiana intre blocurile din Berceni, umorul contagios, incadrarile destabilizate, colajele stilistice delirante, aluziile culturale amalgamate si halucinatiile coloristice fac parte din arsenalul estetic al artistului Nicolae Comanescu, care ne propune in panzele sale excursii neobisnuite printre realitatile concrete urbane si imaginatia colectiva.

#95
Iunie 2011