Articol revista # 95

 

Curtea celor patru evanghelisti

Post de: David Chipperfield Architects
 

Extinderea unui cimitir de pe o insula intre Venetia si Murano incearca sa redefineasca unele dintre calitatile initiale ale acestui loc si sa ofere o perceptie si mai intensa a contextului lagunei.

San Michele, principalul cimitir din Venetia este situat pe o insula, intre Venetia si Murano. Acest sit istoric s-a aflat intr-o continua dezvoltare timp de peste patru sute de ani dar, recent, s-a ajuns la un moment al evolutiei in care imaginea romantica a exteriorului contrasteaza cu caracterul sau civic, interior.

 In abordarea acestui evident dezechilibru, propunerea incearca sa redefineasca unele dintre calitatile fizice initiale ale cimitirului.

In prima faza, executata in acest moment, suprafata pentru incinerari a cimitirului actual este suplimentata de construirea unei noi serii de incinte si a unei capele. Fata de configuratia deja existenta a mormintelor, schema propusa ofera o noua organizare a cladirilor, zidurilor, mormintelor si peisajului. In loc sa reproduca structura lineara a zidurilor si mormintelor de maniera uniforma, cu tendinta spre rigiditate chiar, s-a optat pentru o structura organizatorica in care noile elemente se grupeaza astfel incat sa sugereze si mai intens caracterul durabil. In septembrie 2007, a fost finalizata si inaugurata prima incinta, pentru a servi ca prototip.

Acest spatiu imprejmuit denumit „Curtea celor patru evanghelisti” datorita prezentei celor patru imprejmuiri interioare, de dimensiuni mai mici, avand caracteristici diferentiate si totusi similare, beneficiaza de ziduri placate cu bazalt si pavaje in care sunt sapate fragmente din cele patru Evanghelii, dar si o colonada din beton aparent de culoare neagra.

Cea de a doua faza consta in constructia unei noi insule, situata paralel cu cimitirul, dar separata de acesta printr-un nou canal, cuprinzand totodata monumente funerare concepute ca blocuri simple, sculptate, si o serie de gradini amplasate la nivelul apei. Spre deosebire de restul cimitirului San Michele, construit la o anumita inaltime deasupra apei si imprejmuit cu un zid, insula cea noua incearca sa creeze un monument mai deschis, mai accesibil, capabil sa ofere o perceptie si mai intensa a locului si contextului, asociate Venetiei si lagunei.

Foto: Stefan Tuchila