Rețelele Privirii – un experiment muzeal neconvențional

Lansarea platformei digitale a Arhivei de Imagine MȚR

sâmbătă, 15 iunie 2019 @ grădina Casei Mincu – str. Arthur Verona nr. 19, București

Odată, cineva și-a uitat la mine valiza cu toate amintirile sale. Și eu le-am păstrat. Numele meu este Arhiva.

Muzeul Național al Țăranului Român lansează, în cadrul Street Delivery București, prima platformă digitală participativă dedicată unei arhive muzeale din România: Rețelele Privirii. Un experiment curatorial inovator ce explorează noile media și aduce Arhiva mai aproape de oameni.

Sunteți așteptați sâmbătă, 15 iunie 2019, în grădina Casei Memoriale Ion Mincu. Pe-nserate, de la orele 18, puteți fi printre primii care descoperă platforma Arhivei, în companie plăcută, la un pahar de vin și la o discuție liberă cu echipa din spatele proiectului. Și, vreme de un weekend întreg (14-16 iunie), hai să POEZIM IMAGINI: fotografii vechi și noi, texte și sunete din Arhivă vor putea fi descoperite, privite, citite în cadrul unor ateliere și instalații interactive.

Să fii o arhivă de muzeu nu e lucru ușor. Ești în permanență căutată, întrebată, cercetată, provocată, ba chiar certată. Numele meu este Arhiva și păstrez în sertarele mele imagini, sunete, fragmente video, desene și scrieri de tot felul, povești și obiecte despre care nici nu știi că au existat. Locuiesc la Muzeul Țăranului Român și, începând de anul acesta, mi-am construit o casă și în mediul digital. Ca să mă poți cunoaște mai bine.

Rețelele Privirii este un experiment muzeal neconvențional, conceput împreună cu o echipă interdisciplinară formată din tineri cercetători, curatori și artiști vizuali, sunetiști, programatori și web designeri pasionați de imagine, sunet și arhive și preocupați să aducă Muzeul mai aproape de voi. A fost creat un spațiu virtual în care puteți explora, contribui cu informații, privi, asculta, întreba și să fiți parte din viața Arhivei. Cum? Aflați sâmbătă, la Street Delivery București

*Fb event lansare

POEZIM IMAGINI

Arhiva de Imagine MȚR își deschide sipetul de imagini și versuri, printr-un workshop de „poezit imagini” care explorează dialogul dintre generații. Dialogul de peste timp îmbracă forma unui atelier constant, în care omul privește fotografiile arhivei, le interoghează, le interpretează, iar mai apoi schițează un vers pe care s-a simțit inspirat să-l scrie.

Spațiul este inundat cu fragmente de arhivă ascunse la vedere, suspendate, interconectate: imagini de la sat și de la oraș, scrisori, fragmente de jurnale, poezii țărănești, oracole adolescentine. O rețea de priviri la care te invităm să iei parte în mod direct.

Fiecare vers devine componenta unei balade contemporane, o creație a tuturor și o suprapunere a vieții actuale cu trecutul imortalizat. Cu alte cuvinte, ce sensuri noi evocă o fotografie veche? Ce formă ia trecutul inert când e transcris în versuri fluide?

Noi avem fotografiile și materialele. Tu adu-ți imaginația.
De vineri până duminică (14-16 iunie 2019), între 11:00 și 19:00.

*Fb event atelier

Un proiect: Arhiva de Imagine MȚR – Muzeul Național al Țăranului Român
Web design și programare: RIZI design
Partener strategic inovator: Samsung România
Cu sprijinul: Gemini Solutions, The Plot
Partener instituțional: Rețeaua Națională a Muzeelor din România
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI România, Radio România Actualități, Zeppelin

Street Delivery 2019 — Poezia e în stradă! este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin Timbrul de Arhitectură.

Sari la conținut