Registru Verde pentru Cișmigiu. Apel pentru voluntari

Sâmbătă, 3 august 2019 – între 10:00 și 16:00 – Parcul Cișmigiu, București
Duminică, 4 august 2019 – între 10:00 și 16:00 – Parcul Cișmigiu, București

Sâmbăta și duminica aceasta, la inițiativa unor membri ai Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu, ne strângem pentru a inventaria arborii din Cișmigiu – cea mai emblematică grădină istorică din România. Facem un releveu pe bune pentru a putea stabili exact care sunt elementele valoroase înglobate de acest monument istoric.

Membrii echipei de inițiativă sunt peisagiștii Diana Culescu și Mihai Culescu – echipa care asigura suportul tehnic în cadrul RPR Birou de studii contemporane – compania care a achiziționat și care pune la dispoziție aplicația de inventariere de tip registru verde #TreePlotter

E invitat să participe oricine dorește să ajute ca voluntar la realizarea acestui Registru Verde. Trebuie doar să știe să folosească o ruletă pentru a măsura circumferința trunchiului unui arbore.

Sâmbătă, 3 august 2019, în intervalul 10:00 și 11:00 va fi realizată o sesiune de instruire a participanților cu privire la utilizarea aplicației Tree Plotter, la identificarea arborilor pe teren și pe harta online, la realizarea măsurătorilor pentru circumferințe, etc.

Întâlnirea va avea loc lângă platanul de lângă Podul Mare.

ATENȚIE!
Acest program precizat mai sus reprezintă intervalul în care echipa tehnică se va prezenta pe teren. Fiecare voluntar poate sta atât cât îi permite programul.

Ce e de făcut?

PASUL 1 – intrarea în aplicație
Echipa din teren va furniza voluntarilor datele necesare pentru logarea în aplicația Tree Plotter (disponibila aici: https://uk.pg-cloud.com/RPR/) și instructajul pentru utilizarea propriu-zisă a aplicației.

PASUL 2 – identificarea arborelui
Arborele din teren trebuie identificat între punctele deja prezente în aplicația Tree Plotter.

PASUL 3 – măsurarea circumferinței
Această etapă presupune măsurarea circumferinței trunchiului arborelui inventariat la aproximativ 1,00 metru de la sol și calcularea diametrului.

PASUL 4 – inserarea diametrului
Diametrul calculat se introduce în fișa arborelui generată automat în aplicația Tree Plotter.

PASUL 5 – selectarea speciei
ATENȚIE! Acest pas este realizat separat de cei 4 specialiști care au confirmat deja participarea la inventariere, precum și de ceilalți participanți (peisagiști, horticultori, silvicultori, etc.) care știu să determine specii și care vor dori să se implice în realizarea acestui Registru Verde.

Care e volumul de muncă?

Din estimările inițiatorilor, în Grădina Cișmigiu se găsesc aproximativ 4.000 de arbori.

Având în vedere dificultatea terenului, mărimea grădinii și faptul că participanții nu sunt familiarizați cu procesul de inventariere a arborilor, s-a apreciat că media de inventariere va fi de 10 arbori / oră (procesunl incluzănd: identificare arbore în teren și corespondent pe harta online, accesare fișă, măsurare, introducere informații despre diametru și, apoi, despre specie).

Așadar, numărul total de arbori ce va putea fi inventariat de o persoană care participă în ambele zile pe tot parcursul programului (12 ore) este de 120 arbori / persoană.

Pentru a inventaria toți arborii din Cișmigiu în 12 ore distribuite pe parcursul celor 2 zile (3 și 4 august), potrivit estimărilor, va fi nevoie de minim 34 de persoane.

Echipament

1) Ruletă sau bandă de măsurare
Pentru măsurarea circumferinței se poate utiliza orice bandă de măsurare flexibilă cu gradații realizate în centimetri: ruletă, metru de croitorie, etc.

ATENȚIE!!!
Nu este necesar ca fiecare participant să vină cu propria bandă de măsurare. Puteți ajuta pe altcineva care are o bandă de măsurare pentru a măsura trunchiuri de arbori cu diametre mai mari, care nu pot fi cuprinse cu mâinile de o singură persoană. De asemenea, puteți nota în aplicație măsurători realizare de alți voluntari.

 

2) Smartphone
Pentru încărcarea datelor în aplicația Tree Plotter este necesar accesul la un telefon smarthphone cu conexiune la internet. Datele se încarcă în platforma online în timp real. Aplicația În cazul în care participanții doresc să stea cat mai mult timp pe teren este bine să ia în calcul și aducerea unui încărcător extern pentru smarthphone.

ATENȚIE!!!
Nu este necesar ca fiecare participant să utilizeze propriul smarthphone. Puteți face măsurători care sunt introduse în sistem de către alți participanți.

Notă:
Aplicația Tree Plotter poate fi folosită și pe tabletă.

3) Încălțări sport
Pentru realizarea inventarului, participanții vor intra pe suprafețele plantate pentru a ajunge la arborii vizați. Pentru a evita accidentările și pentru a spori confortul vă sugerăm să utilizați o încălțăminte adecvată.

4) Rucsac
Pentru a participa la inventarierea arborilor veți avea în permanență nevoie ca ambele mâini să fie libere pentru a putea utiliza echipamentul (smarthphone sau banda de masurare). Pentru a transporta alte obiecte (de exemplu o sticlă cu apă) este recomandat să folosiți un rucsac care permite distribuirea greutatii pe ambii umeri și, astfel, elimină disconfortul generat de purtarea greutatii pe un singur umăr pentru un număr relativ mare de ore.

 

De ce facem asta?

Primăria Municipiului București (PMB) plănuiește să facă ceva cu Cișmigiul, însă nu e foarte clar ce anume. Momentan din puținele informații prezente în spațiul public un singurul lucru ce se înțelege clar: faptul că arborii istorici ai parcului urmează să fie tăiați fără discernământ.

Registrul Verde realizat de PMB pe milioane de euro nu oferă în prezent nici o informație relevantă cu privire la vegetația arborescentă. În plus, datele despre arbori au rămas la nivelul anului 2011 când a fost finalizată inventarierea.

Așadar, pentru a nu pierde definitiv urma vegetației valoroase din Grădina Cișmigiu, în acest weekend urmează să facem cartarea arborilor.

Acest studiu de teren urmărește să stabilească:
… unde sunt amplasați arborii în cadrul Grădinii Cișmigiu
astfel încât pe viitor, atunci când se propune o construcție, să putem afla dacă aceasta presupune sau nu îndepărtarea unui arbore istoric

… din ce specii fac parte arborii din Cișmigiu
deoarece această grădină istorică a fost concepută ca o grădină botanică și este foarte important să cunoaștem care sunt speciile autohtone și exotice care populează terenul

… ce mărime au exemplarele prezente în parc
pentru că și valoarea unui arbore este dată și de caracteristicile sale fizice (câtă umbră face, câtă apă poate reține, cât praf strânge, etc.)

Această primă analiză generală va permite ulterior identificarea rapidă a elementelor valoroase și realizarea de studii mult mai aprofundate asupra acestor piese esențiale ale amenajării din Grădina Cișmigiu, permițând specialiștilor să poată stabili diverse aspecte precum: viabilitatea, riscul de pierdere sau intervențiile de îngrijire necesare pe termen scurt, mediu și lung.

E important de precizat faptul că inventarierea realizată în weekendul 3-4 august 2019 este prima acțiune de crowdsourcing de date pentru realizarea unui registru Verde din România.

Practic, prin această acțiune, comunitatea din București calcă pe urmele comunității din New York care s-a reunit în 2006 și, prin mijloace proprii, a început inventarierea arborilor din oraș. Până în prezent, în cadrul Registrului Verde din New York au fost inventariați 666.134 de arbori de aliniament, la strângerea de date participând 2.241 voluntari.

Dacă dorești, poți ajuta și tu la punerea bazelor primului Registru Verde funcțional din România.

Persoane de contact pe timpul evenimentului: orice voluntar care participă la inventariere. Voluntarii pot fi recunoscuți prin modul insistent în care se uită la arborii din Cișmigiu.

Sari la conținut