Text: Ștefan Ghenciulescu
Ar fi multe lucruri de povestit despre Anuala de anul trecut de la Timișoara: expozițiile bune, de pildă sau nivelul cultural general. Cea mai puternică imagine ce mi-a rămas însă în minte de atunci este cea a unui podium cu reprezentanți ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități. Era emoționant (și uneori îți venea să întri în pământ de rușine) să îi auzi cerându-și în mod extrem de competent și de articulat dreptul la arhitectură și oraș – la arhitectură ca loc bun, înainte de compoziție, stil și alte lucruri care sunt atât de importante pentru noi.
Cam toată lumea e de acord (măcar oficial) că anualele și bienalele trebuie deschise către restul lumii, că trebuie să ieșim din ghetto-ul profesional etc. etc. Adevărul e că nu prea o facem, însă există o mișcare în acest sens, inclusiv la București, iar Timișoara e, din acest punct de vedere, în avangardă. Și asta deja de la ediția din 2014: Prezent! a fost un maraton demențial care a umplut cu acțiuni un an întreg și a întors profesia, urbanitatea și rolul arhitectului în societate pe toate fețele.
* Foto – de la ediția din 2014 – Prezent!
Începând cu 2016, Anuala timișoreană – cu tema Priveşte oraşul – devine Bienală, ceea ce e foarte Ok, și își asumă un caracter regional, ieșind peste granițe, ceea ce e excelent. Nu e vorba doar de conferințe și expoziții ci de lărgirea ariei de înscriere la euroregiunea DKMT (4 judeţe din România – Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara, 2 judeţe din Ungaria- Csongrad şi Bacs-Kiskun şi regiunea Vojvodina din Serbia). Toate lucrările înscrise vor fi evaluate de către 3 jurii internaţionale a câte 3 membri din România, Serbia respectiv Ungaria. Și, à propos de ce vorbeam mai sus, la o parte din secțiuni (Arta în spaţiul public, Iniţiative pentru arhitectură de calitate sau Infrastructură) poți participa și dacă nu ești arhitect: orașul ne privește pe toți și de atâtea ori propunerile și acțiunile neprofesioniștilor s-au dovedit mai bune decât ale experților.
Cred că va fi o Bienală foarte tare.
Perioadă: 21 iunie – 26 noiembrie.
Eveniment de închidere: vernisarea la Muzeul de Artă din Timişoara a lucrărilor selectate de jurii în cadrul preselecţiei şi premierea câştigătorilor.
Detalii despre regulament, secţiuni, calendar sau înscriere:
competition.betacity.eu
contact@betacity.eu
Expoziţia-concurs BETA 2016 reprezintă evenimentul central al bienalei timişorene de arhitectură BETA 2016, organizată de către Filiala Teritorială Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România. Aflată la prima ediţie în format bienal, competiţia materializează o tradiţie de peste 8 ani de susţinere şi promovare a arhitecturii de calitate sub toate formele şi manifestările sale. În acelaşi timp, este gândită ca o interfaţă de relaţionare atât în cadrul profesiei cât şi între profesie şi mediul socio-cultural în care aceasta activează.
Noutatea ediţiei din 2016 a expoziţiei-concurs o reprezintă extinderea bazinului de înscrieri la euroregiunea DKMT (4 judeţe din România- Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara, 2 judeţe din Ungaria- Csongrad şi Bacs-Kiskun şi regiunea Vojvodina din Serbia ), incluzând astfel contexte socio-culturale relativ similare din România, Serbia şi Ungaria şi facilitând transferul de experienţă între profesioniştii din acest areal şi aplicabilitatea acesteia.
Toate lucrările înscrise vor fi evaluate de către 3 jurii internaţionale a câte 3 membri din România, Serbia respectiv Ungaria. Prin generarea unui număr de 16 secţiuni în cadrul cărora se pot înscrie lucrări spre jurizare, promovăm o înţelegere extinsă a modului în care se poate profesa arhitectura astăzi. Mai mult, deschiderea participării în cadrul unora dintre ele (Arta în spaţiul public, Iniţiative pentru arhitectură de calitate sau Infrastructură) pentru specializări exterioare arhitecturii se justifică prin tema bienalei – Priveşte oraşul, care evocă interesul comun pe care toţi locuitorii unui oraş îl au în îmbunătăţirea mediului urban şi prin dorinţa organizatorilor de a sublinia că un mediu urban de calitate nu este exclusiv apanajul arhitecţilor.