Rockwool - fabricat in Romania

REBECCA. FILE

Din 14 noiembrie, la Aiurart (strada Lirei 21, Bucuresti) – o instalatie de: Ilinca Stihi, Andrei Popovici, Mihnea Chelariu, George Marcu; fotografii de: Valentina Beleavschi, George Dascalescu, Mircea Gheorghe; curatori – Andrei Popov si Eugenia Anca Rotescu. Un eveniment in colaborare cu Teatrul National de Opereta Ion Dacian si Radio Romania Teatrul National Radiofonic.

Ce se intampla atunci cand sunetele invadeaza privirea? Instalatia multisenzoriala „Rebecca. File“ exploreaza transgresia de la roman la partitura muzicala, de la scena la microfonul de radio; si de aici la provocarea Aiurart.

Rebecca: romanul clasic, capodopera scriitoarei britanice Daphne du Maurier (1938); thriller-ul cult regizat de Alfred Hitchcock (1940); drama gotica repovestita intr-un musical-hit de compozitorul american de origine maghiara Sylvester Lévay si de libretistul german Michael Kunze (2006). In 2011, la Bucuresti, regizorul romano-maghiar Attila Béres ii reteatralizeaza povestea muzicala – punand-o sub o lumina cu totul neasteptata – intr-un spectacol care „indrazneste sa duca emotia pana la capat“, dupa spusele lui Sylvester Lévay. Realizat in parteneriat cu Teatrul de Opereta si Musical din Budapesta, spectacolul de la Teatrul Ion Dacian este cea de-a cincea productie mondiala a musicalului Rebecca, devenind in scurt timp unul dintre cele mai mari succese ale teatrului din capitala romana.

In ultima etapa a repetitiilor acestei productii, au fost realizate peste patruzeci de ore de inregistrari audio; acestea sunt punctul de pornire al instalatiei „Rebecca. File“. Din elemente disparate, proiectul recompune ambianta de lucru, indeobste inaccesibila publicului, pentru a schita drumul unui spectacol de musical – gen deosebit de complex, dar putin exploatat in Romania – de la primul pas al echipei pe scena la prima ridicare de cortina. Instalatia exploreaza capacitatea acestei productii de a genera un alt act artistic, complementar, prin reinterpretarea materialului radiofonic si a anumitor elemente din spectacol cu alte mijloace si instrumente creative. In lumea actuala dependenta de vizual, „Rebecca. File“ acorda intaietate sunetului, simt predilect al imaginatiei.

Sari la conținut