Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Re.START | sesiuni de consultanță în management cultural

Situația pandemiei cu care ne confruntăm este o criză ce se configurează pe termen lung la nivelul general al societății și al modulului în care ea funcționează la toate nivelurile. Zona culturală, bazată în mod esențial pe întâlnirea dintre artiști și public, este fragilizată la un nivel la care momentan este dificil de anticipat schimbările pe termen lung ce vor surveni sau se vor impune în regândirea modului de acțiune. Este credem important să folosim competențele existente și să găsim noi moduri de a fi împreună și de a ne sprijini reciproc în parcursul acestei perioade dificile pentru sectorul cultural.

Situația scenei culturale este în bună măsură incertă, cu o lipsă de predictibilitate majoră în privința programării de evenimente. Datele din Registrul Cultural, recent prezentate de INCFC (Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală), pun în evidență vulnerabilitatea sectorului cultural independent, în care peste 73% din cele aproape 4000 de ONG-uri înregistrate derulează proiecte fără a avea nici un angajat cu contract de muncă, iar peste 50% din operatorii culturali înscriși atrag venituri de doar 50.000 lei/an, în timp ce doar 10% reușesc să ajungă la un buget de venituri de 500.000 lei/an.

Însă 2021 va aduce câteva modificări importante la nivelul finanțării proiectelor culturale. Ministerul Culturii a anunțat lansarea unei scheme de ajutor stat de tip minimis pentru sectorul cultural, iar la nivelul Bucureștiului, Primarul Nicușor Dan a anunțat inițierea unui nou mecanism de finanțare destinat zonei culturale independente. Ca în fiecare an, AFCN își va lansa în luna martie apelul de proiecte culturale pentru vara-toamna acestui an, care ar urma să includă și secținea dedicată programelor multi-anuale, amânată la apelul din septembrie 2020 din lipsa fondurilor suficiente.

La nivel european, la sfârșitul anului 2020 Uniunea Europeană a anunțat creșterea bugetului programului Europa Creativă, care va ajunge la 2,4 miliarde euro pentru perioada 2021-2027. Vor continua să fie oferite finanțări anuale organizațiilor și profesioniștilor din domeniul cultural și creativ din țările UE (inclusiv România) pentru a sprijini colaborarea artistică transfrontalieră, dezvoltarea publicului și susținerea artiștilor emergenți. Pentru prima dată în cadrul acestui program, sectorul mass-media va beneficia și el de susținere financiară pentru acțiuni de promovare a educației în domeniul mass-mediei și al libertății mass-mediei în cadrul componentei transsectoriale. Totodată, UE a anunțat recent modificarea derulării programului pentru capitatele culturale europene amânate din cauza pandemiei. Astfel, Timișoara urmează să devină efectiv Capitală Culturală Europeană în 2023. alături de Veszprém (Ungaria) și Elefsina (Grecia). Conform programului de guvernare 2021-2024, Ministerul Culturii va aloca fonduri pentru implementarea proiectelor culturale la Timișoara, urmând cel mai probabil să fie lansate noi apeluri prin unitățile dedicate din cadrul Ministerului Culturii și la nivel local în Timișoara.

Programul de consultanță inițiat în acest context de Cosmin Manolescu în cadrul ZonaD Management (o structură dedicată consultanței artistice și de management) propune o serie de sesiuni individuale de consultanță dedicate managementului de proiect și producției culturală și este deschis artiștilor și lucrătorilor culturali interesați. #Re.START continuă și dezvoltă programul de mentorat și coaching pentru sectorul cultural oferit gratuit în perioada 2017-2020 în cadrul proiectelor derulate de Fundația Gabriela Tudor.

Cosmin Manolescu are o experiență de peste 20 de ani în implementarea proiectelor culturale și va oferi consultanță în cadrul unor sesiuni individuale de consultanță și mentorat derulate săptămânal, în fiecare zi de marți sau joi. Sesiunile sunt dedicate celor interesați în dezvoltarea sau implementarea unor proiecte și programe culturale la nivel local, național sau internațional sau regândirea activităților conform contextului pandemic. Sesiunile individuale vor fi urmate de un atelier de management cultural ce va avea loc în luna martie, la care vor avea prioritate participanții din programul de consultanță/mentorat individual.

Deopotrivă, ZonaD Management oferă persoanelor interesate sprijin direct în implementarea proiectelor culturale prin activități specifice de management, producție artistică și comunicare. Pentru mai multe informații scrieți la zonad@artsf.ro.

 

ÎNSCRIERI

Săptămânal există un număr de 6-8 locuri disponibile pentru artiști și operatori culturali interesați, în fiecare zi de marți sau joi între orele 10:00–12:00 și 17:00–19:00. Onorariul pentru consultanța oferită va fi de 150 lei/ 1 oră sau 400 lei/ pachet 4 ore (cu plată pe bază de factură fiscală). În cazul unor colaborări de lungă durată, onorariul poate fi negociat în funcție de amploarea proiectului și de numărul de ore alocate. De asemenea, lunar vor fi acordate 2 gratuități pentru 2 tineri artiști/operatori culturali la început de drum. Cei interesați să participe la sesiunile de consultantă sau mentorat individuale sunt rugați să trimită un mesaj la zonad@artsf.ro. Sesiunile sunt confidențiale. În cazul în care doriți să obțineți o gratuitate, vă rugăm explicați motivul în mesajul dvs..

Cosmin Manolescu este manager cultural, producător și artist, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Este expert în management de proiect și dezvoltare organizațională în domeniul cultural. În 2019 a inițiat firma ZonaD Management, care îi administrează activitatea ca expert și manager cultural.

A absolvit programul Coaching for Organisational Developement pentru organizații culturale (derulat de United Experts & Programul Cultural Elvețian între 2007-2008) și Masterul European în Management Cultural Programul ECUMEST (România/Franța, 1995-1996).

În cei 25 de ani de activitate profesională, a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan și în îmbunătățirea mecanismelor de finanțare nerambursabilă în România. În 2017 Administrația Fondului Cultural Național i-a oferit un premiu de excelență pentru rezistență prin cultură la aniversarea a 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor.

A fost membru co-fondator al Coaliției Sectorului Cultural Independent (2010-2015), iar ulterior a inițiat și a participat la diferite proiecte de advocacy și lobby pentru sectorul cultural independent.

În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, unde a realizat diverse ateliere, rezidențe și proiecte pentru publicul larg, iar între 2011-2015 al programului european de mobilitate și creație „E-Motional”, co-finanțat prin programul Cultura al UE. În 2013, a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză „Eastern Connection”. În 2014 a lansat conceptul de călătorii emoționale, organizând anual retreat-uri de dans contemporan și călătorii precum în India (2016), Portugalia (2017) și Japonia (2018). În 2019 a lansat proiectul „Emotional Europe” (cercetare și schimb artistic pentru tineri artiști) și a realizat spectacolul „Simple Plăceri”, episodul IV al proiectului artistic Dans-Wanderer, prezentat sub forma unei drumeții performative.
În calitate de expert și producător independent a colaborat și realizat proiecte culturale pentru Institutul Francez, Swedish Institute, British Council, ArCuB – Centrul de Proiecte al Municipiului București, Programul Cultural Elvețian, Balkan Tranzit, Dance House Lemessos, Asociația Coregrafilor Profesioniști din Letonia, Centrul Național al Dansului București, Centrul de Cultură George Apostu Bacău. Are o bogată experiență în implementarea proiectelor de colaborare culturală europeană și internațională.

A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și crearea Centrului Național al Dansului în 2004. În 2014 Centrul Național al Dansului București îi oferă un premiu de excelență pentru contribuția la dezvoltarea dansului contemporan. A fost evaluator și a monitorizat proiecte culturale pentru ArCuB în perioada 2015-2017. Din 2017 este evaluator AFCN. Din 2016 este expert european de probleme de mobilitate internațională.

În 2015 a făcut parte din echipa Curatorium din cadrul ArCuB care a conceput programele și proiectele din dosarul de candidatură pentru București 2021. În 2016 a reprezentat România la Bruxelles la un seminar privind mobilitatea europeană. În 2017 a fost propunerea Uniunii Salvați România la poziția de Președinte al Institutului Cultural Român pentru care a realizat un plan de reformă intitulat „ICR între trecut și viitor – propuneri de reformă instituțională”.

Din 2005 oferă în mod regulat consultanță în management de proiect, colaborând de-a lungul timpului diverse organizații culturale precum Asociația ArtLink, Galway European Cultural Capital 2020, UCIMR, Teatrul Apropo și Dokumentar.Ro, iar din 2010 a susținut regulat seminare și ateliere de management cultural pentru artiști și operatori culturali la București, Chișinău, Limassol, Riga, Iași, Sibiu etc.

În 2019 a comisionat studiul „Scena de dans contemporan în România – o cercetare din perspectiva ecologiei culturale”, realizat de Ștefania Ferchedău și Raluca Iacob, și a realizat studiul „Rezidențele artistice în România – timp, spațiu și bani pentru dezvoltare culturală”.

 

Sari la conținut