- 5 – 31 octombrie 2024 @ Muzeul Geologic Național (Şoseaua Pavel D. Kiseleff 2, București)
- deschidere: 5 octombrie, ora: 12.30 – invitat special: Prof. Dr. Mihai Petrovici
România marchează 25 de ani de implicare în proiectul A Large Ion Collider Experiment (ALICE) de la Centre Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN), cel mai mare laborator de fizică din lume, prin expoziția „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” din cadrul proiectului „Descoperind Invizibilul”, finanțat de AFCN. Evenimentul celebrează, de asemenea, cei 70 de ani de la înființarea CERN, o organizație a cărei activitate a transformat fundamental modul în care înțelegem universul și viața modernă, de la cercetarea fundamentală la crearea internetului și contributii in tehnologia medicala..
„Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este o expoziție interactivă, dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), în colaborare cu Asociația Zeppelin și Modulab, care invită publicul să descopere cele mai fascinante mistere ale universului și contribuția vizibila si competitiva a României la experimentul ALICE de la CERN.
Ce vor vedea și experimenta vizitatorii?
Vizitatorii vor putea explora materia invizibilă a universului și modul în care primele microsecunde după Big Bang au modelat realitatea pe care o cunoaștem astăzi. Expoziția aduce la viață concepte științifice abstracte prin:
● Vizualizări interactive: Veți putea experimenta traiectoriile particulelor în acceleratorul de particule și veți înțelege cum au loc ciocnirile particulelor si ionilor atomici la energii extreme.
● Instalații multimedia: acestea explică intr-un mod captivant și prietenos concepte precum plasma de cuarci și gluoni, modelul standard, detalii ale unor sisteme de detectie si identificare a produsilor rezultati din ciocnirea ionilor atomici.
● Echipamente reale: Vor fi expuse elemente autentice de detectie si identificare
utilizate în cercetările de la CERN, realizate de echipa românească de la IFIN-HH, demonstrând contribuția semnificativă a României la acest proiect științific global.
● Instalații interactive: Vizitatorii vor putea comtempla o vizualizare artistica și spectaculoasă a radiațiilor cosmice și să se oglindească în matricea particulelor subatomine din care este alcătuit tot ce se află în universul cunoscut, de la soare și mână la vizitatorii înșiși
Impact național și global
Expoziția subliniază nu doar rolul esențial al României în cadrul CERN, dar și modul în care cercetările de la CERN au influențat viața modernă. De la crearea World Wide Web-ului (WWW), până la dezvoltarea unor tehnici avansate de imagistică medicală, CERN a avut si are un impact uriaș asupra științei și tehnologiei globale. Vizitatorii vor putea vedea cum cercetările efectuate la LHC și în experimentul ALICE ne ajută să înțelegem timpul, spațiul și materia la nivel fundamental.
Cifre și fapte esențiale:
● În cadrul experimentului ALICE, se înregistrează 1 milion de ciocniri pe secundă in experimentele proton + proton si 50.000 de cocniri pe secunda in experimentele Pb+Pb, recreând condițiile de la mai puțin de 0,00001 secunde după Big Bang.
● LHC, cu o lungime de 27 km, este cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume alcatuit din magneti supraconductori, 1248 dipolari de 15 m lungime si 400 magneti quadrupolari de 3,3 m lungime. Energia unui fascicol este in jur de 362 MJ, suficienta pentru a topi 498,4 Kg de cupru. Prin ciocnirea frontala a doua asemenea fascicole se obtine o energie echivalenta cu cea unui tren de 400 de tone care circula cu o viteza de 150 km/h.
● ALICE generează anual peste 400 petabyte de date, echivalentul a 100 de milioane de fotografii digitale cu rezolutie foarte buna.
Deschiderea oficială cu Prof. Dr. Mihai Petrovici
Expoziția va fi inaugurată pe 5 octombrie, de la ora 12:30 în prezența Prof. Dr. Mihai Petrovici, coordonatorul echipei românești din IFIN-HH în cadrul experimentului ALICE de la CERN și o personalitate de renume în cercetarea fizicii ionilor grei. Prezența sa evidențiază importanța națională a acestei expoziții, care pune accent pe rolul României în știința mondială.
Expoziția „Quanta. Călătorie spre începutul timpului” este o oportunitate unică pentru publicul din România de a explora lumea fascinantă a fizicii ionilor grei si particulelor elementare și de a înțelege modul în care cercetările de la CERN modelează viitorul științific si tehnologic al planetei.
*Fb event
Info & credite
Un eveniment organizat in cadrul CERN 70, de către IFIN-HH, Asociația Zeppelin, Modulab și Muzeul Geologic Național
Co-finanțat de AFCN
Powered by: Agora Robotics, Simtel
Cu sprijinul: BCR, Heidelberg Materials
„Quanta. Călătorie spre începutul timpului”, este expoziția din cadrul proiectului „Descoperind Invizibilul”, al Asociației Zeppelin împreună cu Modulab, co-finanțat de AFCN în sesiunea II, 2024.
Proiectul nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabil pentru conținutul proiectului și nici pentru modul în care ar putea fi utilizate rezultatele proiectului. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Revistă / publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii
Articol în cadrul ediției octombrie-noiembrie 2024 Zeppelin/București/Online