PulS își propune să treacă sistemul nervos cultural al Bucureștiului, în multiplele sale ramificații, prin filtrul a 30 de tineri artiști și să-l redea prin o serie de lucrări de grafică și pictură, asamblate la final într-o instalație digitală interactivă.
Zi de zi, colțurile mozaicate ale orașului sunt gazda a sute de acte culturale. Orașul și oamenii săi se joacă alternativ de-a creatorul, modelându-se reciproc și păstrând astfel în mișcare mecanismul lor de ființare comună. Pulsul.
În încercarea de a suprinde acest puls în mișcare, cei 30 de artiști vor migra între diverse colțuri ale orașului de-a lungul lunii octombrie, își vor așeza atelierul de creație în mijlocul comunităților și vor capta fragmente ale acestuia dintr-o perspectivă personală. Cele aproximativ 120 de lucrări de grafică și pictură rezultate în urma acestor intervenții artistice vor contura astfel o documentare plină de fantezie a capitalei și a identității sale culturale.
Aceste lucraăi vor fi integrate ulterior într-o instalație digitală interactivă, un spațiu de joacă online colectiv care urmează să fie construit pe site-ul dedicat proiectului, unde alți artiști vor putea să construiască mai departe din aceste fragmente ale Bucureștiului alte imagini ale acestuia.
Înscrieri
Termen limită – 20 septembrie 2016
Cei care vor să se numere printre cei 30 de tineri artiști implicați în proiect sunt invitați să se înscrie folosind formularul de pe site-ul proiectului – puls-play.ro
Solicitările vor fi analizate de un juriu specializat, iar lista finală a artiștilor selectați va fi publicată în ziua de 24 septembrie pe site-ul proiectului. Pentru întrebări și informații suplimentare despre proiect sau înscriere, sunteți invitați să scrieți la adresa dune.hello@gmail.com
VHILS (PT)
În particular, în cadrul PulS artistul de origine portugheza VHILS va realiza în premieră o lucrare murală în București. Absolvent al prestigiosului Central St Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeași galerie londoneză care se ocupă de Banksy, cu un portofoliu impresionant în care se regăsesc expoziții individuale și de grup, intervenții site-specific, evenimente și proiecte comunitare în 28 de țări ale lumii, precum și colaborări cu artiști ca U2, pentru care a regizat un videoclip în 2014, VHILS este unul dintre cei mai dinamici artiști vizuali ai momentului la nivel internațional.
Tehnica lui specială, Scrathing the surface, o îmbinare inedită între duritatea metodei de realizare și sensibilitatea plină de metaforă a rezultatului, este considerată una dintre cele mai inovatoare viziuni artistice în ceea ce privește arta urbană din ultimele decade. Pornind de la conceptul de influență reciprocă între oraș și locuitorii săi, în sensul că “oamenii cioplesc orașul în care locuiesc, iar orașul la rândul său cioplește, definește oamenii care îl populează”, VHILS realizează lucrări care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor în genere și interdependența dintre om și mediul său înconjurător.
Lucrările sale că sunt considerate o formă de arheologie contemporană. Cioplind în suprafața pereților pe care lucrează, acesta dezvăluie straturi de istorie și poezie urbană, dându-le un nou sens. În loc să adauge pe un perete, el caută în profunzimea sa. Tehnica sa este cu atât mai surprinzătoare prin faptul că artistul, un experimentalist avid, explorează constant forme noi de expresie în lucrările sale, folosindu-se de mijloace neconvenționale ca explozii pirotehnice controlate sau abordări mixte pline de originalitate care se joacă cu modelarea 3D, stenciluri, pictură și sculptură.
PulS este un proiect organizat de ASOCIAȚA CULTURALĂ DU-NE și finanțat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Primăria Capitalei, în cadrul programului “București – Orașul In-Vizibil”, susținut de Ambasada Portugaliei la București și Institutului Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză.