Made Expo

Articol revista # 53

 

Promontorio Arquitectos: Acvariu pe Raul Mora

Post de: Promontorio Arquitectos
 

PROMONTORIO a fost fondat in Lisabona, in 1988, de catre Joao Perloiro (Universitatea Tehnica din Lisabona, 87), Joao Luis Ferreira (Universitatea Tehnica din Lisabona, 88), Paulo Perloiro (Universitatea Tehnica din Lisabona, 88), Paulo Martins Barata (Universitatea Tehnica din Lisabona, 88, si docotrat la ETH Zurich, 00) si Pedro Appleton (Universitatea Tehnica din Lisabona, 93), la scurt timp dupa absolvire, si dupa deschiderea recenta a unui birou la Madrid, avindu-l ca partener pe Adrian Beloso-Baker.

Servind ca element de pornire pentru un demers urban accentuat, opera biroului PROMONTORIO a fost deseori perceputa drept o cautare a unor forme robuste (soliditate, stabilitate si durabilitate), atat in termeni de expresie, cat si tehnici.

Mora este un oras mic, situat in nordul regiunii Alentejo din Portugalia. Datorita necesitatii de a trece dezvoltarea regionala de la dependenta de o economie agricola din ce in ce mai slaba la turismul ecologic si la piata de activitati de recreere, municipalitatea a lansat un concurs de proiectare si constructie pentru un acvariu care sa reprezinte biodiversitatea raului iberic.

Inserata in Parcul Ecologic din Gameiro si situata la marginea raului Raia, cladirea se ridica pe un teren izolat, pe care cresc plopi si maslini. Topografia usor unduitoare a terenului formeaza un bazin la confluenta a doua mici cursuri de apa. Amplasarea acvariului la marginea acestui lac de acumulare cvasi-natural a creat relatia fundamentala dintre continutul tematic si prezenta apei.

Din cauza soarelui arzator din Alentejo si a necesitatii de a crea spatii umbrite, cladirea a fost conceputa ca un volum compact cu un acoperis inclinat, cu porticuri prefabricate din beton, albe, subtiri, cu deschideri de 33 metri, care amintesc de profilul hambarelor simple, varuite in alb din Alentejo, cunoscute sub denumirea de „montes”. Sistemele de umbrire si de ventilatie, impreuna cu circuitele de alimentare cu apa contribuie la reducerea energiei de racire, la cresterea permanenta a umiditatii si la calitatea vietii plantelor si animalelor.

Construit pe o fundatie masiva din beton, cu o intrare incorporata in scara cu rol de rampa, cladirea cu acoperis in panta acopera un sistem de celule care gazduiesc functiunile programului – receptie, casa de bilete si magazin, cafenea, sala pentru schimbarea exponatelor, centru de documentatie, cercetare si studii, exponate vii, multimedia si un auditorium de dimensiuni mici. La interior spatiile intunecate de expozitie micsoreaza impactul razelor ultraviolete asupra exponatelor vii si permit vizitatorilor sa aiba o imagine mai detaliata a acvariilor. Spatiul exterior liber dintre aceste celule si cladire genereaza nu numai unghiuri de vedere catre exterior, care se schimba cu rapiditate, dar si o promenada care se termina in pasaj prin intermediul unui pod peste lac. Lacul este el insusi o expozitie vie de animale si plante din regiune colectate si ocrotite.
Habitatul exponatelor vii reproduce, prin sisteme complexe, amplasate in special in subsol, conditiile mediului din diferite regiuni. Apa provenind dintr-un put din teren este pompata intr-un depozit si regenerata dupa utilizare. Pe langa acestea, spatiile pentru carantina animalelor, prepararea mancarurilor, laboratoare, camerele pentru personal si spatiile pentru logistica completeaza nivelul tehnic.

In afara fundatiilor din beton turnate in-situ si a porticurilor albe prefabricate, corpurile din proiect dispun de zidarie din teracota acoperita cu finisaje satinate, rame din otel si tamplarie MDF lacuita. Avand o suprafata totala construita de 2000 m2, Aquarium-ul de pe raul Mora contine mai mult de 500 de exemplare vii, iar numarul de vizitatori estimat se ridica la 200.000 pe an.

Arhitectura: PROMONTORIO (Joao Perloiro, Joao Luis Ferreira, Paulo Perloiro, Paulo Martins Barata si Pedro Appleton)
Colaboratori: Joana Cancela, Antonio Braga, Ricardo Correia, Sofia Reis, Rita Henriques
Consultanti:
Muzeologie: Cosestudi (Michael Oleksak si Ginette Castro)
Structura: Nuno Costa
Hidraulice: Jorge Mello Vieira
Electrice, telecom si siguranta: Jose Cardoso
HVAC: Jose Galvao Telles
Peisagistica: Otilia Freire
Client: Municipalitatea Mora
Antreprenor: Teixeira Duarte
Foto: Fernando Guerra, FG+SG Fotografia de Arquitectura

1