„Primar pentru 10 minute“ și „Inventând locuri“ – proiecte nominalizate la Anuala de Arhitectură Bucureşti 2016

În 6 iulie s-au decernat premiile celei de-a XIV-a ediții a Anualei de Arhitectură Bucureşti – 2016, iar echipa Zeppelin a fost onorată să primească două nominalizări: pentru proiectul Primar pentru 10 minute (la Secţiunea arhitectură și spațiu public – intervenții și acțiuni în spațiul public) și pentru cartea Inventând locuri. Practici şi proiecte inovative din România (Secțiunea Carte de arhitectură). Mulțumim partenerilor, colaboratorilor și susținătorilor, pentru că ne ajută să fim la înălțime. Iată proiectele:

Primar pentru 10 minute
Nominalizare la  Secţiunea arhitectură și spațiu public – intervenții și acțiuni în spațiul public

Acțiune participativă în cadrul proiectului „Actopolis. The Art of Action / București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!

Sudul Bucureștiului e parcă un alt oraș. O zonă ascunsă, greu accesibilă și cu inegalități sociale mari – dar și diversă, cu locuri bune și vii și cu un potențial discret, dar autentic… poate un teren potrivit pentru altfel de viziuni urbane și pentru un exercițiu de imaginație responsabil.

 

primar pentru 10 minute

Ne-am jucat, imaginându-ne partea de sud a Bucureștiului ca un oraș de sine stătător. Am instalat în luna mai un birou mobil de primar în trei spații publice din zonă. Trecătorii deveneau primari pentru zece minute. Depuneau un jurământ, primeau o eșarfă și o ștampilă, trebuiau să ia hotărâri. La sfârșit, primeau câte o diplomă.

Întrebările, propunerile și ideile lor vor fi analizate și publicate – o schiță a unui posibil București-Sud viitor, din perspectiva cetățenilor săi.

Pavilionul a fost apoi trimis în satul Belciugatele din județul Ilfov, unde asociația Arhipera desfășoară de mai mulți ani un program de arhitectură socială participativă. Construcția va fi integrată într-o locuință pentru o familie aflată în condiții de sărăcie extremă.

Credite

„București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!”este un proiect în mai multe acte, realizat de Goethe-Institut, tranzit.ro/ București și Zeppelin și parte a programului internațional Actopolis. The Art of Action (2015-2017), un laborator urban și o platformă multi-disciplinară ce se desfășoară în sud-estul Europei și în regiunea Ruhr din Germania.

Pe lângă instalația din mai, cel de-al doilea obiectiv principal este de a vorbi despre un loc și oamenii acelui loc. Acest lucru va fi urmărit prin diferitele componente ale proiectului, de la reportaje literare la documentare foto, un film documentar, cartografieri, publicații și dezbateri.

O prezentare a proiectului va fi integrată într-o expoziție internațională itinerantă.

Echipa:
Curatorii programului: Raluca Voinea, curator de artă contemporană (tranzit.ro/ București), Ștefan Ghenciulescu, arhitect (Asociația Zeppelin)
Instalația artistică – concept, design: Daniela Pălimariu, artist vizual, Constantin Goagea arhitect
Coordonator al cercetării despre București-Sud: Cosmina Goagea, arhitect
Interviuri și texte despre București-Sud: Mihai Duțescu, scriitor, arhitect
Program instalație, cercetare: Iuliana Dumitru, sociolog
Film documentar: Vlad Petri
Echipa Goethe Institut: Evelin Hust, director, Oana Lăpădatu, Coordonatoare Programe Culturale: Muzică & Arte vizuale
Colaboratori: Matei Popescu, Sorina Dumitru – construcție pavilion; Dragoș Dragnea, arhitect; Claudiu Forgaci, arhitect – cercetare 

Inventând locuri. Practici şi proiecte inovative din România
Nominalizare la Secțiunea Carte de arhitectură

Mergem într-o călătorie printre copaci care dau energie, organisme artificiale, materiale inventate, vechi fabrici ce devin centre ale unei noi culturi urbane. Noile tipuri de practică schimbă arhitectura, designul și orașele românești. Contextul e dificil, resursele, ridicol de mici. Ei, și? Îți găsești curajul, bricolezi la un nivel superior, inventezi și, foarte important, lucrezi împreună cu alții.

Povești despre artiști, arhitecți, antreprenori, ingineri, copii, constructori și fabricanți, piloți de elicopter, designeri, programatori, comunități de voluntari și mulți, mulți alții. Lucrări şi iniţiative a căror scară variază de la designul de obiect şi instalaţie artistică la proiecte de arhitectură şi apoi la urbanism; proiecte inteligente şi sensibile, frumoase, din ce in ce mai multă responsabilitate şi, da, originalitate.

_cover

Carte editată de Zeppelin
ISBN: 978-973-0-20130-7
Dimensiuni: (LxI)  24×17 cm
Nr. pagini: 224
Anul apariţiei: 2015
Un proiect Zeppelin, finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Lista completă a proiectelor premiate și nominalizate poate fi studiată pe site-ul Anualei de Arhitectură București 2016, aici.

Sari la conținut