concert regal caritabil - top

Primar pentru 10 minute

O acțiune participativă în cadrul proiectului „Actopolis. The Art of Action / București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!”

I-am întrebat pe locuitorii zonei de sud a Bucureștiului ce ar face dacă ar fi primari. Mai mult, i-am invitat în biroul primarului pe toți cei care și-au pus măcar o dată întrebarea Ce pot face pentru orașul meu? Biroul mobil a fost construit special pentru a-i inspira pe oameni să ia decizii care pot transforma orașul în orașul lor și al celorlalți. 

POZA 1_map_R4_C

Bucureștiul e vestit ca fiind un mare amestec, dar partea sa de nord este de departe cea mai cunoscută și privilegiată, în timp ce sudul e parcă un alt oraș. O zonă ascunsă, greu accesibilă și cu inegalități sociale și de infrastructură – dar și o parte de oraș extrem de diversă, cu locuri bune și vii și cu un potențial discret, dar autentic.

Poza 2_copyright Radu Malasincu
Foto: © Radu Malașincu

De ce nu ar deveni ea cel mai potrivit teren pentru implicare civică, pentru altfel de viziuni urbane și pentru un exercițiu de imaginație responsabil?

Ne-am jucat, imaginându-ne partea de sud a Bucureștiului ca un oraș de sine stătător. Am construit un birou mobil de primar pe care l-am instalat în trei spații publice din zonă. Le-am dat șansa să devină primari nu doar locuitorilor din preajmă, ci și celor din restul orașului.

 Web

Mandatele de câte 10 minute s-au materializat în luna mai 2016, în următoarele locuri:

  • La Flamura ȋn fata fostului cinema, vis-à-vis de Parcul Flamura și de stația „Toporași” a tramvaielor 7 și 25
  • Intrarea în Parcul Sebastian din Șoseaua Sebastian, vis-à-vis Kaufland. Stația „Vulcan” a autobuzului 173
  • Piața Sudului în fața magazinului Big Berceni, chiar în fața magazinului, lângă metrou Piața Sudului, ieșirea dinspre piață

Cei care nu au dorit chiar mandate, au putut pune întrebări, au făcut propuneri, au notat idei. Noi le-am strâns pe toate pentru a schița un posibil București-Sud viitor.

Primar pentru 10 minute a fost un exercițiu civic și cultural, destinat și dedicat cetățenilor!

 

„București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!” este un proiect în mai multe acte, realizat de Goethe-Institut București, tranzit.ro/ București și Zeppelin și parte a programului internațional Actopolis. The Art of Action, un laborator urban și o platformă multi-disciplinară ce se desfășoară în sud-estul Europei și în regiunea Ruhr din Germania.

Detalii despre „București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!” aici

Detalii despre „Actopolis. The Art of Action” aici

 

Echipa proiectului: Ștefan Ghenciulescu, Raluca Voinea, Cosmina Goagea, Constantin Goagea, Daniela Pălimariu, Mihai Duțescu, Iuliana Dumitru, Vlad Petri, Evelin Hust, Oana Lăpădatu, Marius Weber, Dragoș Dragnea, Andrei Ferche.

Sari la conținut