concert regal caritabil - top

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Premieră în lupta pentru patrimoniu – European Cultural Heritage Summit 2024, Bucharest

Profesioniștii din domeniul patrimoniului cultural se vor întruni în premieră la București, sâmbătă, 5 octombrie 2024, la o masă rotundă, în marja Summitului European al Patrimoniului Cultural (6-8 octombrie), pentru a agrea prioritățile de acțiune pentru protejarea patrimoniului cultural din România. Aceste măsuri prioritare vor fi incluse într-un Manifest pentru protejarea patrimoniului cultural din România, care va fi adoptat sâmbătă de participanți. Documentul va fi promovat apoi atât în cadrul Summitului, care se va desfășura între 6-8 octombrie – la care se vor propune prioritățile de politici publice la nivel european, cât și în relația cu autoritățile române, de la nivel național și local.

38 de organizații specializate în protejarea patrimoniului s-au înscris la eveniment, la care vor mai participa și reprezentanți ai organizațiilor profesionale din domeniu, ai unor instituții publice, universități și organizații neguvernamentale care sunt interesate de subiect. În total peste 70 de organizații și instituții vor lua parte la evenimentul la care vorbitorii vor prezenta atât probleme și provocări cu care s-au confruntat, cât și reușite.

Este pentru prima oară când organizațiile și specialiștii din domeniul patrimoniului cultural își unesc forțele la nivel național, pentru a acționa pe câteva direcții strategice. Este un demers vital pentru că ne permite să ne unim forțele pentru a opri distrugerea patrimoniului cultural și pentru a acționa mai organizat pentru promovarea de bune practici pentru conservarea și valorificarea economică a acestuia. Patrimoniul cultural ne definește identitatea și creează oportunități de dezvoltare economică și socială. E important ca autoritățile și cetățenii să înțeleagă acest lucru și să se implice”, a declarat Ștefan Bâlici, președinele Ordinului Arhitecților, una dintre organizațiile inițiatoare. 

Un alt eveniment care va fi organizat pe 5 octombrie, tot în marja Summitului European al Patrimoniului Cultural va fi Forumul tinerilor profesioniști ai patrimoniului. Tineri profesioniști și interesați de patrimoniu din Europa și din România se vor reuni în acest eveniment premergător Summit-ului, pentru a discuta problemele și tendințele în domeniu. Vor fi dezbătute oportunitățile existente și viitoare, pornind de la ideea de colaborare intergenerațională; impactul transformării digitale – extinderea domeniului, accesul deschis și noile tehnologii; precum și modul în care sustenabilitatea devine un element central în sectorul patrimoniului cultural, prin rețele colective, procese participative de patrimoniu, incluziune în procesele decizionale, calitate în intervențiile pentru patrimoniul construit.

Bucureștiul va deveni capitala europeană a patrimoniului european cu ocazia Summitului European al Patrimoniului Cultural, organizat de rețeaua Europa Nostra, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii și al Primăriei Generale a Capitalei și sub patronajul Președintelui României.  Cei mai buni profesioniștii din domeniu de la nivel european vor discuta prioritățile de politici publice la nivelul UE pentru perioada următoare și vor celebra cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului construit, care au câștigat competiția pentru Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Printre cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului premiate în acest an se află și două din România (Biserica Săsească din Alma Vii și Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca).

Acces pentru presă:

Presa are acces la cele două evenimente organizate în marja Summitului European al Patrimoniului, prin acreditareala acest link până joi 3 octombrie, ora 16.00. Masa rotundă a societății civile din România are loc pe 5 octombrie, la ARCUB, între orele 9.00-13.00. Forumul tinerilor profesioniști ai patrimoniului are loc pe 5 octombrie, la ARCUB, începând cu orele 15.00. (Strada Lipscani, 84-90)

www.europanostra.org

Sari la conținut