Pozitiv/Negativ. Centrul de interpretare Zumarraga pentru Capela La Antigua

Centrul este în același timp în afara și înăuntrul muntelui, obiect și limită, margine și poartă. Iar coloanele sunt cele care au dat formă pereților.

Proiect, text: Salvador Ventura de Blas, Pau Llimona, Yoshihide Kobanawa, Kaoru Kobanawa
Foto: KOBFUJI Architects

Amplasare, program și alte circumstanțe

Zumarraga este un oraș înconjurat de munți, situat în Țara Bascilor din Spania. Amplasamentul „Centrului de interpretare Zumarraga” este pe un deal deasupra centrului orașului, lângă capela La Antigua, simbolul așezării istorice.

În anul 2006 s-a desfășurat un concurs pentru acest amestec între muzeu al orașului, centru pentru vizitatori și centru cultural. Proiectul câștigător, aparținând altei echipe, consta dintr-o construcție mare pe patru niveluri, fără nicio legătură cu capela La Antigua sau cu peisajul natural. Locuitorii au lansat o campanie împotriva proiectului și au obținut suspendarea acestuia. Concursul s-a ținut apoi iarăși în 2009, iar proiectul nostru a fost ales pentru realizare.

*Plan de situație: 1. Parcaj. 2. Acces pietonal. 3. Loc de joacă. 4. Grupuri sanitare publice 5. Capela La Antigua. 6. Noul centru de interpretare

*plan

 

Program și arhitectură

Principalele elemente ale acestei clădiri sunt spațiul permanent de expoziție care introduce vizitatorii în istoria orașului, industria locală și festivalurile tradiționale, și spațiul de expoziții temporare, ambele susținute de un auditoriu, o sală de lectură, un magazin, un restaurant și un bar.

Forma în zigzag a pereților de beton sporește rigiditatea elementelor structurale, dar separă și spațiile publice de cele private.

 

Serviciile, precum spațiul de depozitare, toaleta, oficiile și bucătăria restaurantului și barului sunt amplasate la interiorul pereților, în timp ce funcțiile publice – auditoriul, sălile de conferință și expoziție, restaurantul și barul sunt orientate către exterior.

*Secțiuni transversale

 

65% din clădire este îngropată în pământ, ea fiind astfel vizibilă doar ca o fațadă orizontală care se așază respectuos în frumosul peisaj al dealului.

 

Înălțimea clădirii, de asemenea, nu o depășește pe cea a capelei. Terenul de construire constă din piatră dură cu un nivel mic de absorbție a apei. Înainte de construcție, piatra a fost îndepărtată și spartă într-un pietriș fin, care a fost întins pe acoperișul clădirii pentru a îmbunătăți absorbția apelor pluviale.

 

Acoperișul înalt de 4 metri face posibilă organizarea în portic de festivaluri sau sărbători ale orașului sau ale capelei La Antigua, fără a fi afectate de vremea foarte ploioasă a regiunii. În plus, porticul generos are și rol de spațiu de primire pentru vizitatori. Către el se deschid sala de expoziții temporare, restaurantul și barul, permițând fiecărui spațiu să fie temporar extins în funcție de modul de utilizare.

 

Deasupra spațiilor de circulație este amplasat un set de luminatoare. În timpul iernii, aerul cald strâns în aceste luminatoare este direcționat printr-un tub care se leagă la unitatea de aer condiționat, fiind apoi recirculat în întreaga clădire, reducând astfel sarcina energetică. Vara, luminatoarele ajută consumul de energie și ventilația naturală, acestea absorbind aer rece din porțiunea îngropată din nord a clădirii, grație unui efect de tiraj.

 

 

Pozitiv și negativ, linie și suprafață

Am folosit oțel pentru fațadă și pentru spațiile interioare și exterioare – un material predominant (și foarte bine lucrat) al industriei locale din Zumárraga.

 

Tuburile de oțel amplasate vertical au servit drept cofraje pentru structura peretelui din beton, creând o suprafață delicat pliată.

 

Aceleași tuburi au fost apoi refolosite pentru fațada clădirii, coloane, compartimentări interioare, sau ca protecție pentru acoperirea cablurilor sau țevilor diverselor sisteme (canalizare, alimentare cu apă, iluminat și electricitate).

*Sistem constructiv. Tuburile din oțel sunt folosite drept cofraj pentru pereții din beton și apoi re-utilizate drept stâlpi, compartimentări, scurgeri, instalații de evacuare a apei sau de iluminat etc.

 

Info și credite

Loc: Avenida Beloki, s/n, 20700, Zumárraga, Guipúzcoa, Spain
Investitor: Zumarraga City Hall (ZUMARRAGA LANTZEN S. A. U.)
Arhitectură: VENTURA+LLIMONA taller d’arquitectura i disseny
Arhitecți: Salvador Ventura de Blas, Pau Llimona Broto(VENTURA+LLIMONA ), Yoshihide Kobanawa, Kaoru Fujii
Colaboratori: Glòria Busquets
Muzeologie: Anna Escarpanter Llandrich, Anna Galdós Montfort
Structură: Blázquez Guanter, consultors d’estrucutures S.L.P.
Instalații: Plana Hurtós Enginyers S.L.P.
Execuție: CONSTRUCCIONES AMENÁBAR S.A.
Economia construcției: Marian Arizti Beloki
Concurs: 2009
Construcție: 2011- 2014
Arie teren: 31.400 m2
Arie desfășurată: 1.397,70 m2 (clădire: 1.305,95 m2, Acces: 91,75 m2)
Arie teren amenajat: 3.270,00 m2

1