Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Poetics in Architecture

Publicatia bilunara Architectural Design, nelipsita din rafturile scolilor de arhitectura si prin urmare binecunoscuta in randurile profesionistilor de-a lungul ultimelor patru decenii, poate fi considerata deopotriva carte, datorita perisabilitatii reduse a temelor si a textelor critice substantiale sau revista, datorita formatului grafic si combinarii dinamice a informatiilor despre proiecte vizionare. Fiecare numar se structureaza in jurul unei teme de mare actualitate si sub coordonarea unei personalitati invitate din sfera academica si/sau profesionala, incercand de fiecare data sa fie cu un pas inainte in cultura noastra arhitecturala, in zona avangardei. Asadar, inainte sa recomand vol. 72, #2 din martie 2002, care constituie subiectul acestei recenzii, ii invit pe cititorii preocupati de discursul conceptual si teoria recenta a arhitecturii sa parcurga intreaga colectie – o adevarata arhiva de idei si manifeste care au marcat destinul istoric al profesiei noastre.

Tema vol. 72, „Poetics of Architecture”, mi-a atras atentia in mod special datorita focalizarii asupra operei tarzii a filosofului Gaston Bachelard, Poetica spatiului, publicata in franceza in 1958 (tradusa in romaneste in 2005, la Ed. Paralela 45, Pitesti). Poetica arhitecturii este un subiect rar teoretizat si foarte „alunecos”.

Excelenta introducere facuta de coordonatorul volumului, profesor la RMIT University in Melbourne, specializat in investigatia fenomenologica la acest nivel,  este insotita de comentariile si proiectele arhitectilor, artistilor sau teoreticienilor invitati, printre care se numara personalitati precum Peter Wilson, Nicholas Boyarski, Winka Dubbeldam, Sean Godsell, Mark Goulthorpe si Tom Kovac, printre multi altii, fara sa trec cu vederea ilustratiile fotografice realizate de artistul Peter  Lyssiotis. Leon Van Schaik ne propune sa zabovim asupra celor trei conditii spatiale majore subliniate de filosoful francez: experienta onirica a spatiului existential, legata de evolutia noastra biologica, interpretarea ideii de inchidere spatiala potrivita fiecarui stadiu al evolutiei noastre si confruntarea cu paradoxurile semnificatiei obiectelor de arhitectura. Intrebarile fundamentale in jurul carora graviteaza aceste contributii privesc, pe de o parte, ideea de a cauta punti intre cunoasterea stiintifica si imaginatia poetica, iar pe de alta parte, efortul de a pastra echilibrul critic in investigatia interioritatii noastre, fara sa alunecam in sentimentalism si in kitsch. Autorii ne invita asadar sa ne improspatam observatiile asupra realitatii contemporane si sa-l reinterpretam pe Bachelard sub presiunea provocarilor culturale si tehnologice actuale.

Comenzile pentru aceasta carte pot fi efectuate pe website-ul www.okian.ro. Prin introducerea codului voucher OKIAN-Q8T-ARHITECTURA (maxim 20 de utilizari) se poate beneficia de reduceri de 15% pana la 1 decembrie 2011.

Sari la conținut