Podul Mogoșoaiei 2.0 / Podul artei

Proiectul „Podul Mogoșoaiei 2.0” propune definirea unui traseu cultural pe cea mai veche arteră a Capitalei, prin atașarea unor gravuri în metal pe bolarzii dintre stradă și pietonal de pe Calea Victoriei. Inițiat de scriitorul Mugur Grosu, „Podul Mogoşoaiei 2.0” este unul dintre proiectele câștigătoare ale Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat” selectate pentru a fi implementate de ARCUB. Pe 8 octombrie a fost inaugurat primul segment, Podul poeziei – cu 118 poezii gravate pe plăci de oțel lipite pe bolarzii de pe Calea Victoriei 106-116 care marcghează accesul spre Muzeul Literaturii Române.

Sâmbată, 15 octombrie, de la ora 18, va fi inaugurat al doilea segment – Podul artei, peste drum de Muzeul Național de Artă, pe bolarzii din jurul statuii lui Carol I din Piața Revoluției, un eveniment în circuitul festivalului Bucharest Graphic Days.

 

image description

image description

 

44 de schțte în metal, executate manual, cu reprezentarea simbolică și reinterpretată a unor opere din colecția regală de artă. Curatoriat și implementare – Lumi Mihai / grupul de creație „unu unu unu invers unu”.

 

image description

 

Am pornit căutând o legătură peste timp cu vechi și extraordinare lucrări din Colecția Coroanei, înființată de Carol I, cu ajutorul specialiștilor – prima propunere de colecție națională de artă, aparținând declarat românilor, ce-i drept, mult mai târzie față de alte state europene. Dispariția misterioasă a 42 de lucrări din această colecție, între anii 40-47, asociată cu abdicarea Regelui Mihai, ne-a incitat să cercetăm mai mult în această direcție – nu pentru a suplini vreo anchetă, nici pentru a sugera vreun răspuns; ci, mai degrabă, pentru a retroceda tuturor simbolic ceva din inefabilul lucrărilor dispărute. Ne-am bucurat să desfășurăm un pod intercultural, între generații și ideologii, o punte generoasă și respectuoasă, formată din gravuri inspirate de cele 42 de lucrări dispărute, fără comentarii și poziționări.

În particular, ca artist, distanța temporală si necunoscutele situației mi-au permis să mă bucur de o mai mare libertate în interpretarea vizuală a creațiilor evocate, unele încă accesibile, altele deloc, în acest caz înlocuidu-le cu opere ale aceluiași artist, apropiate ca subiect. Lista tablourilor cuprinde opere importante ale lui El Greco, Caravaggio, Rembrandt și ale altor mari maeștri, lucrări înscrise într-un catalog realizat inițial de Leo Bachelin (bibliotecarul Regelui Carol I) și reactualizat în timpul domniei lui Carol al II-lea de către A. Busuioceanu. Plăcuțele sunt din fier, prelucrate în totalitate manual, folosind diverse tehnici specifice gravurii și imprimării în metal, ajungând fiecare în parte o mică lucrare. Profitând de generoziatea cu care se oferă publicului fostul Pod al Mogosoaiei, azi Calea Victoriei, sperăm ca intervenția să determine și alte tipuri de punți: culturale, sociale, chiar personale. Podurile au o generozitate unică, nu împart, nu țin cont de diferențe, in schimb unesc, cu lejeritate parcă, în ciuda eforturilor cu care se înfăptuiesc. ” – Lumi Mihai

 

foto cu Lumi Mihai – Podul poeziei

 

În completare, vă invităm să parcurgeți și Podul poeziei, inaugurat pe 8 octombrie, pe Calea Victoriei 106-116, în segmentele care marchează accesul spre Muzeul Literaturii Române și Biserica Albă (de la grădina și cafeneaua de lângă Athénée Palace Hilton la Școala nr. 5, spre Amzei).

 

image description

 

Curatoriat de Mugur Grosu, Podul poeziei este compus din 118 plăci de oțel gravate cu poezii din cei mai reprezentativi poeți dispăruți, acoperind peste 2 secole de poezie românească, de la Ienachiță Văcărescu și Anton Pann până la recenti dispăruții Constantin Virgil Bănescu (1982-2009) și Adrian Diniș (1986 – 2018).

 Podul poeziei – cap de pod – foto Arcub

OVIL3578

Proiectul „Podul Mogoșoaiei 2.0 – Un traseu cultural pe Calea Victoriei! este finanțat de ARCUB în cadrul programului București Re:imaginat – burse de idei pentru proiecte culturale.

Curatoriat și implementare: „unu unu unu invers unu” (Lumi Mihai și Mugur Grosu)

Partener: GraphicFront – organizator al festivalului Bucharest Graphic Days

*Fb event

unu unu unu invers unu

unu unu unu invers unu” este un grup de creație și dialog interdisciplinar inițiat de Lumi Mihai și Mugur Grosu, animat de ideea de a elabora punți – între teritorii de creație și expresie, precum poezia, arta și muzica, între categorii sociale, segmente de public și bule antinomice (cunoscători / neinițiați) etc. Numele tandemului – „unu unu unu invers unu“ – e o transcriere a simbolului grafic al cifrelor 1111, cu a treia cifră 1 reprezentată invers, simbolizând ieșirea din pluton, schimbarea de optică, interdisciplinaritatea. Printre altele, echipa a realizat, prin concurs, o poezie murală la Sibiu International Street ART Fetival 2021 – la Colegiul Național Octavian Goga, și spectacolul Ultima – un performance literar-muzical – la festivalul Eforie Colorat din acest an.

Programul „Bucureşti RE:imaginat”

Aflat la prima ediție, Programul Bucureşti RE:imaginat – Burse de idei pentru proiecte culturale își propune dezvoltarea unui portofoliu de idei transformatoare pentru oraş şi comunitate. Deschis exclusiv persoanelor fizice sau grupurilor de persoane active în viața creativă a Bucureștiului, programul a urmărit coagularea unor idei de proiecte care să crească accesul la spațiile publice și atractivitatea acestora pentru cetățenii orașului, care să-i aducă laolaltă și să contribuie la consolidarea identității comunitare și de cartier.

Ideile selectate în urma apelului acoperă toate cartierele bucureştene şi propun o serie de performance-uri şi intervenţii artistice în spaţiul public, proiecte de regenerare urbană, proiecte comunitare cu latură educaţională, socială şi de integrare, evenimente interdisciplinare şi de arte vizuale şi performative. O parte din ideile finaliste vor fi implementate până la finalul anului 2022 de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

 

 

 

 

 

Sari la conținut