revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

”Plastic. Memorie afectivă și risipă” – proiect-manifest de activare participativă prin artă

Asociația Macaia a lansat ”Plastic. Memorie afectivă și risipă”, un proiect-manifest de activare participativă prin artă, care propune un dialog public și chestionează practici, reprezentări și utilizări individuale și din sfera socială ale plasticului. Proiectul se derulează în perioada iulie-noiembre 2020.

Pe fondul acutizării crizei mediului și climei, efectele consumului de obiecte de unică folosință sunt dezbătute în spațiul public mai mult ca oricând. Proiectul propune un semnal de alarmă asupra poluării cu plastic și asupra consumului ne-sustenabil, constituind un punct de pornire pentru o privire culturală proaspătă și o reflecție artistică asupra ”internalizării” plasticului în viața cotidiană.

Lansarea oficială a proiectului are loc în cadrul evenimentului Amural – Amural Racord, de la Brașov. Pe parcursul a două zile, 28 și 29 august, la hub-ul creativ Visssual, publicul va putea interacționa cu echipa proiectului și experimenta instalația VR, primul produs artistic al proiectului: ”Amintiri nedegradabile” este povestea plasticului rămas în cele mai personale amintiri, purtat din copilărie până în viața adultă.

Proiectul presupune o serie de produse artistice și culturale:

Pe de o parte, mesajul acestuia va fi livrat în cheie artistică, printr-o producție la granița mai multor tipuri de expresii: art performance cu componente de teatru participativ, sound art experimental, video mapping și arheologie subiectivă. Se propune un tip de reciclare simbolică, prin artă, o radiografie a distanței dintre omul contemporan și ceea ce mai poate reprezenta mediul natural.

Se derulează, de asemenea, o cercetare de antropologie culturală cu privire la rolul și spațiul socio-cultural pe care plasticul îl ocupă în societatea românească în ultimele decenii. Sunt documentate două dimensiuni ale ”vieții” plasticului: cea ascunsă, intimă, personală precum și cea publică, social dezbătută, colectiv incriminată.

Proiectul este prezent în spațiul online prin platformele dedicate, unde sunt încurajate dialogul, dezbaterea, schimbul de practici și experiențe asociate consumului/ reducerii/ reciclării plasticului și unde se propune participarea publicului la inițiative precum conturarea unei biografii culturale a plasticului. Proiectul va include, de asemenea o platformă web dinamică, cu resurse de informare avizată, care se va transforma, prin participarea comunității, într-un centralizator al inițiativelor culturale, artistice cu componentă ecologică și cu impact social pentru spațiul românesc. Grupurile țintă urmează a fi activate și prin evenimente outdoor – tineri, parte din comunitatea urbană din țară consumatoare activă a obiectelor de tip ”single use”, dar și grupuri cu acces limitat la cultură.

Echipa proiectului este formată din: Alina Tofan (artist performer), Georgiana Vlahbei (cercetător), Paul Ruben Grec (manager cultural), Oana Arsenoi (comunicare și marketing), Teo Rădulescu (muzician/ sound-designer), Alexandru Claudiu Maxim (artist vizual), Vlad Grigore (designer/artist vizual).

”Plastic. Memorie afectivă și risipă” este un proiect co-finanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național.

fb.com/Plasticmemorieafectivasirisipa

Sari la conținut