Rockwool - fabricat in Romania

Pentru mișcare. UNITH2B: Clinica de recuperare Kinetic Sport & Medicine, București

Kinetic e un spaţiu destinat mişcării. Pentru a găzdui această funcțiune într-un mod cât mai adecvat, am definit un relief sculptat dintr-o singură mișcare și apoi o piele care îl protejează.

Text: Hildegard Brandl, arh. Anca Sandu
Foto: Anca Sandu

 

Un loc croit pe măsură
Clinica de recuperare medicală şi sportivă Kinetic Sport & Medicine este dedicată procedurilor de specialitate de kinetoterapie şi de fizioterapie. Funcţiunea este una hibridă între cea de wellness şi cea medicală, cu un flux funcţional foarte precis dublat de dorinţa de a oferi o experienţă cât mai plăcută utilizatorilor. Noul sediu al clinicii este amplasat într-una dintre clădirile de birouri recent terminate din Bucureşti – un mecanism modulat pe aproximativ 400 de metri pătrați.

Un relief sculptat
Calitățile esențiale ale unui astfel de loc sunt eficiența, intimitatea și o atmosferă cât mai calmă și mai prietenoasă. Am structurat spaţiul după o idee directoare foarte clară: o coloană vertebrală care începe din zona de primire, pe care sunt înşiruite de ambele părţi „vertebrele” cabinetelor de kinetoterapie împreună cu funcţiunile conexe şi de care se ancorează apoi o  compartimentare amplă, sala de fizioterapie şi recuperare.

Ne-am gândit că, pentru utilizator, densitatea mare a spaţiilor poate fi contrabalansată numai de o structură foarte clară şi inteligibilă încă de la prima percepție. Această structură ia forma unui înveliș, a unei piei ce dizolvă diferența între pardoseală şi pereţi, unificându-le într-un relief continuu marcat doar de semnele indicatoare tăiate din alamă ale cabinetelor de terapie; un gest unitar, dominant care cuprinde suprafeţe orizontale şi verticale, cu fibra lemnului folosit după direcţii precise ce dau naştere unei scenografii sculptate.

Întuneric vs lumină
Kinetic este un loc regizat. Este un loc gândit să te facă să nu observi că nu există lumină naturală sau să pară firesc să fie aşa.

Prin conformaţia clădirii numai sala mare, cea de la sfârşitul traseului, are deschidere către exterior şi lumină naturală din belşug prin pereţi-cortină care acoperă aproape integral două din laturi. Am mizat pe ideea de trecere de la întuneric la lumină şi de la mic la mare, stabilind o relaţie de contrast între aceste zone.  În recepţie, în hol şi în cabinete, lumina are o intensitate redusă și este amplasată astfel încât să sublinieze finisajele şi să creeze o atmosferă de relaxare şi de intimitate. Odată ajuns la capătul traseului, se deschide dintr-odată o zonă generoasă şi foarte luminoasă.

Model

Modular şi flexibil
Recepţia este primul contact cu spaţiul clinicii. Şi, ca orice loc de întâmpinare, e menită să fie un spectacol. Mobilierul este integral proiectat, de la locul de stat la recepţia-bârnă de lemn, atârnată de tavan şi completată de corpuri de iluminat supradimensionate, executate din tablă şi îmbrăcate cu fetru, asemenea peretelui principal. Prin tavanul încâlcit din sârmă albă, care pluteşte în toată recepţia, coboară leagănele care te anunţă încă de la început că într-adevăr aici lucrurile se mişcă.

 

KINETIC_3

Grefate pe toată lungimea holului, cabinetele modulare sunt amplasate pe două rânduri. Focalizat pe intimitate şi pe calitatea serviciilor, fiecare cabinet este destinat unui singur pacient. Pentru eficienţa utilizării anumitor aparaturi pe care cabinetele le folosesc în comun, ele comunică două câte două printr-o uşă glisantă proiectată să fie parte din peisaj, placată fie cu lemn, fie cu fetru, care asigură confortul acustic.

Privite dinspre hol, cabinetele sunt nişte cuburi de lemn dinamice, pe care textura aleargă de la un colţ la altul. Excepţie fac cubul birou şi cubul-bucătărie, ambele accentuate prin geam sablat, cu un efect misterios şi jucăuş. Prin ele şi prin uşile de sticlă sablată ale fiecărui cabinet se văd doar lumini şi uneori siluete care apar şi dispar.

 

KINETIC_8

Spaţii. Materiale
Kinetic e un loc desenat clar, cu puţine materiale. Lemnul de stejar învăluie majoritatea suprafeţelor. Alături de el apar culori gândite să îl pună în valoare, luminoase pe pereţii din cabinete şi foarte întunecate pe tavanul industrial. Cuburile-cabinet au tavane din tablă expandată albă, ca o dantelă. Prin ea circulă liber aerul de la sistemul de climatizare, prin ele se simte spaţiul înalt, dar nu i se percep limitele.

Holul şi sala mare au pe toată lungimea tavanul înalt, industrial, întunecos. Pe hol el dispare în spatele cuburilor şi al corpurilor de iluminat care punctează traseul şi marchează cota virtuală superioară.

În sala mare, inundată de lumină, se citeşte pentru prima oară tavanul. La fel şi toată instalaţia complexă necesară clinicii. Totul e la vedere, chiar şi coşul imens al clădirii, care vine din subsol şi urcă până pe terasă, acum devenit „coşul cu ceas”.

Culori prezente sunt numai în vestiare şi local în sală: vestiarul galben şi vestiarul turcoaz. Accentele sunt date de inserţii de alamă pe post de numere supradimensionate pe fiecare cabinet. Alama e prezentă şi în recepţie, dar şi în băi, prin lavoarele custom-made integrate în blatul de ardezie.

 

KINETIC_7 copy

Mici artificii de regie
Pentru că percepţia asupra spaţiului să nu se împiedice de aspecte nedorite, toate depozitările sunt integrate în pereţii cabinetelor, atât spre interior – dublând integral unii pereţi din cabinete –, cât şi spre exterior. Finisajul de lemn nu se opreşte când întâlneşte un dulap, ci îl înghite cu totul. În zonele cu parchet, acesta urcă și pe depozitări. Suprafeţe mari de oglindă creează un efect de lărgire a spaţiului, ele urmărind acelaşi laitmotiv de piele învelitoare. Datorită îmbrăcării unor pereţi întregi sau a elementelor structurale ele reflectă în unghiuri/perspective multiple mişcarea fluidă caracteristică spaţiului şi terapiilor.

 

KINETIC_5 copy

Detalii
În materialitate stă omogenitatea proiectului. Mişcarea materialului este coordonată pe fiecare faţă a geometriilor, fibra se întâlneşte diagonal, alunecă de pe o faţă pe alta.

 

KINETIC_9

 

În tot spaţiul am inserat diverse invenţii: corpuri de iluminat metalice personalizate şi suporturi de tablete din tablă îndoită îmbrăcate cu fetru.

În spatele geamului translucid al cubului-birou se vede prin transparenţă numai silueta mesei ancorate de tavan.

Kinetic am dorit să fie un spaţiu cu un caracter foarte puternic – creator de o experienţă aparte pentru fiecare client –, dar şi un spaţiu foarte eficient şi plăcut pentru utilizatorii săi zilnici. Un loc care să susţină profesionalismul echipei care lucrează aici.

 

KINETIC_4

 

Proiect: KINETIC Sport & Medicine – Clinica de Kinetoterapie, recuperare sportivă şi medicală: funcţionalizare, structurare şi compartimentare spaţială, amenajare interioară
Loc: Str. Nicolae Caranfil. Nr. 85, etaj 2, sector 1, Bucureşti
Suprafaţă utilă: 414 mp
Proiectant arhitectură şi management execuţie: UNITH2B SRL
Autori: Hildegard Brandl, Anca Sandu
Coautor: Corina Scurtu
Proiectant instalaţii: Lucian Luca, ProingGroup
Execuţie lucrări construcţii: Markant Baukraft
Execuţie placări parchet: Class Parchet – execuţie şi distribuţie parchet şi mobilier
Vitrine din sticlă şi oglinzi: City Glass

Sari la conținut