Casa Mincu*, cladire de patrimoniu recent restaurata (dupa un proces lent, migalos si eforturi exceptionale, despre care puteti afla amanunte in cartea si expozitia noastra „Case vechi, design si ceva in plus„] gazduieste, intre 9 si 14 octombrie, o alta dimensiune a patrimoniului – expozitia „Patrimoniul din Rosia Montana in imagini”.
Fotografiile – semnate de Calin Suteu, Catalin Chiriloi, Daniel Vrabioiu, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Salcudean si Stefan Angelescu – au fost realizate in cadrul unui atelier desfasurat in iunie – august 2012, fiind ulterior expuse in cadrul festivalului FanFest de la Rosia Montana, si in Bastionul Croitorilor din Cluj Napoca.
Dupa Bucuresti, expozitia va fi prezentata la Viena, urmand ca apoi sa fie itinerata prin tara.
Proiectul vizeaza cresterea vizibilitatii patrimoniului cultural de la Rosia Montana, in sprijinul unei mai bune constientizari a exceptionalei sale valori.
Program de vizitare
luni – sambata intre orele 10 – 17; duminica: 10 – 14
* Str. Pictor Verona nr. 19
Proiect derulat de Asociatia Alburnus Maior in parteneriat cu a|r|a – Arhitectura. Restaurare. Arheologie, EXTRAART si FORMATEST, cu sprijinul AFCN.
actualizare: Un minunat preambul semnat de Silviu Dancu:
„Uneori arhitectul isi iese din ale sale si spune: „Nu construi!” In felul acesta el iti dezvaluie constructia si actul construirii in dimensiunea lor invaziva, intruziva, intoleranta. Oprindu-te sa construiesti, arhitectul nu se declara impotriva construirii (ar fi absurd); dar iti reaminteste de rolul pe care cumpatarea il are in actul locuirii (inteleasa ca sens ultim si profund al construirii), si care nu poate fi pe deplin inteleasa decat in relatie cu alternativa, cu „nelocuitul”. Iti faci o casa pe malul unui lac, tocmai pentru ca va exista un lac in dreptul ferestrei si pentru ca el iti va oferi constant si consecvent perspectiva contemplativa, necesara prin complementaritate, a „de-nelocuitului”. Rosia Montana nu este nelocuita! Dimpotriva, doar ca devine tot mai nepopulata. Si asta deoarece campanii costisitoare si invazive, intruzive si intolerante ne spun ca muntii de acolo nu reprezinta nicidecum jumatatea de-nelocuit a asezarii omenesti. Ba mai mult, ni se cere sa credem ca muntele nu este nici macar de neinlocuit! O expozitie care, mai mult decat despre natura in sine, ne vorbeste despre natura din noi.”
** foto 2 & 4: Casa Mincu, de Andrei Margulescu