Open Hearts for Ukraine – primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București

La aproape un an de la începerea războiului din Ucraina, patru monumente realizate de 24 de adolescenți ucraineni, implicați în proiectul „Open Museums Open Hearts”, spun povestea unui viitor sub semnul iubirii și al speranței. Cele patru monumente create de tineri sub îndrumarea a șase artiști români vor putea fi vizitate în cadrul primului tur ghidat pentru publicul larg sâmbătă, 28 ianuarie 2023, ora 11:30. Turul pornește de la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, cu opriri la Muzeul Național al Literaturii Române, la Muzeul Național al Țăranului Român și la Muzeul Hărților și al Cărții Vechi.

Cele patru monumente, constituite în jurul conceptului „Rădăcini și visuri” propus de artista Ana Petrovici-Popescu, sunt expuse până în luna martie 2023 în curțile sau în interiorul celor patru muzee partenere.

 

Monument The House of Hearts

 

Monumentul ”The House of Hearts”, prima oprire în turul de sâmbătă, realizat din lemn și fier, a fost creat sub îndrumarea sculptorului Ovidiu Toader. Amplasat în curtea interioară a Palatului Suțu, monumentul reprezintă un copac al dorințelor tinerilor refugiați, dorințe care au nevoie de timp să se îndeplinească și de inimi care să le cuprindă.

Muzeul Național al Literaturii Române, cea de-a doua oprire în turul de pe 28 ianuarie, găzduiește monumentul cu pagini transparente și vise la vedere, ”The Diary of the Future: Dear Ukraine”, realizat sub atenta ghidare a artistei Ioana Stelea.

A treia oprire din cadrul evenimentului va fi la Muzeul Național al Țăranului Român, pe șoseaua Kiseleff, unde este amplasat ”The Soul of the Mystical Nature”, sculptura colectivă realizată de tinerii ucraineni alături de artiștii Ana Petrovici-Popescu, Adrian Piorescu și Florin Zhu. Aceasta poartă un mesaj încurajator pentru noi toți: să nu încetăm vreodată să visăm!

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, împreună cu artista Raluca Băjenaru, adolescenții ucraineni au imaginat în al patrulea monument o lume aducătoare de lumină sub forma unor planete care reprezintă viitorul omului contemporan și al generațiilor viitoare.

Turul este susținut în limba engleză de Mona-Silvia Timofte, educator cultural, iar participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, prin completarea formularului de înscriere.

Mai multe detalii organizatorice puteți găsi pe pagina evenimentului Open Hearts for Ukraine – Free Guided Tour.

Despre Open Museums Open Hearts

Pe 20 iunie 2022, chiar de Ziua mondială a refugiatului, se lansa proiectul „Open Museums Open Hearts”, implementat de Asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă, în parteneriat cu patru muzee din București – Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române. Proiectul a fost conceput cu scopul de a susține nevoile reale ale adolescenților ucraineni prin cultură și prin crearea unei rețele de sprijin.

Până în prezent, peste 300 de adolescenți ucraineni au participat la programele de educație non-formală și de recreere în cadrul proiectului „Open Museums Open Hearts” în perioada iunie 2022 – ianuarie 2023. Dintre activitățile organizate în cadrul celor patru muzee, amintim patru proiecții la Cinema Muzeul Țăranului a două filme ucrainene – „Stop Zemlia”, în regia Katerynei Gornostai, și documentarul „Ivan’s Land”, realizat de Andrii Lysetsky, ambele câștigătoare a numeroase premii internaționale, precum și 17 ateliere de introspecție urbană, de jocuri și animație socio-educativă, ateliere de teatru de umbre și de păpuși, atelier de modelaj în lut, de pictură pe sticlă, atelier de storytelling și ateliere de realizare a hărților, realizate de 9 educatori culturali și artiști români, dar și de origine ucraineană. În lunile octombrie – noiembrie, tinerii ucraineni au primit provocarea de a fi creatorii unor lumi noi și au realizat patru monumente alături de artiști români. Anul acesta, proiectul continuă cu realizarea unui ghid de bune practici pentru muzeele care doresc să sprijine comunitatea ucraineană și trei expoziții care vor fi realizate în echipe mixte de tineri ucraineni și români.

Finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, proiectul „Open Museums Open Hearts” își propune integrarea comunitară prin cultură și crearea unei rețele de sprijin reciproc, atât pentru tinerii cu vârste între 12 și 18 ani, cât și pentru artiștii și operatorii culturali ucraineni, prin derularea unor programe culturale și de educație non-formală.

Sari la conținut