OIOIOIOI. Nu e o grafica digitala, ci o descriere cu caractere latine (si nu cu numere arabe) a unui inceput de turma. Pe malul Dambovitei, pasteau odinioara oi. Dupa aceea a aparut orasul, apoi a venit tovarasul Ceausescu si si-a realizat ansamblul.
Pe scurt: instalatia „oioioioi“ se foloseste de Dambovita si de Casa Poporului pentru a aduce exteriorul in interior.
Si nu oricum, ci intr-o camera de baie, cu cada, dus si chiuveta: o macheta din carton reciclat scara 1:10. Macheta baii sta la randul ei in interiorul Bibliotecii Nationale, agatata pe usa unui vestibul (o iesire de incendiu) care da spre rau. Afara, o instalatie din schele reciclate (imbinare ciudata care provine din deteriorarile elementelor) sustine un banner cu oile care populau candva raul. Dintr-un punct fix de la interior, bannerul, vazut din fereastra machetei de baie, se suprapune perfect cu peisajul real. Am ales geamul de baie pentru a sublinia relatia pe care Biblioteca o are cu raul – cu spatele spre Dambovita. Noi bagam raul in Biblioteca, impreuna cu oile de la poalele Casei Poporului, pe iesirea de urgenta.
Impreuna (si de multe ori in colaborare cu altii), colegii nostri Justin Baroncea (arhitect practicant) si Eduard Gabia (artist) realizeaza instalatii care exploreaza relatia intre spatiu, oamenii care il utilizeaza si multiplicarea (eventual si deturnarea) perceptiilor. Arhitectura este intotdeauna acolo, insa nu ca stil, imagine, estetizare, ci reprezentata printr-o parte a elementelor sale fundamentale. Astfel spatiul nu este un continator general, ci un obiect in adevaratul sens al cuvantului, cu forme, limite, materialitate; un spatiu construit.
Instalatia de la Biblioteca Nationala (opera a erei Ceausescu, recent imbracata intr-o haina modern-comerciala) este si un comentariu asupra istoriei, identitatii si (ne)folosirii spatiului public.
Powered by Aiurart in cadrul PLUG TO NATURE | Strategii de recucerire a urbanitatii (18 octombrie-5 noiembrie, Biblioteca Nationala) – sectiunea INTERVENTII DE ARTA PUBLICA in interiorul si pe terasa dinspre Dambovita a Bibliotecii Nationale (alti artisti invitati: Electric Brother, Cristina David & Anamaria Machedon, Nicu Ilfoveanu, Olah Gyarfas, Sorin Istudor & Kallioppi Dimou, studioBASAR).
PLUG TO NATURE este un proiect initiat de Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23“ si finantat de Administratia Fondului Cultural National; cuprinde o serie de conferinte, interventii artistice si dezbateri dedicate initiativei de repunere in functiune a Dambovitei, prin reamenajarea cheiurilor si a luciului de apa din zona Dambovita – Biblioteca Nationala. Curatori: Alina Serban & Teodor Frolu. Detalii complete despre program – pe pagina Rowmania.