Rockwool - fabricat in Romania

O pauză de la oraș, un fundal pentru oraș. Z33: casă pentru artă contemporană, design și arhitectură

La Zeppelin încercăm întotdeauna să intrăm în profunzimea proiectelor. Aici, arhitectura propriu-zisă, contextul și detaliile sunt întrețesute în mod atât de complex, iar procesul este atât de fascinant și cu siguranță, exemplar, încât am ales să prezentăm proiectul ca pe o suită de cadre; o succesiune de prim-planuri cu schițele, reprezentările poetice, desenele – planuri și detalii, machetele de patru tipuri – porțelan, ceramică, din fire textile și la scara 1:10, imagini de șantier, și, în fine, fotografiile finale.

Proiect : Francesca Torzo
Text : Lorena Brează
Foto: Francesca Torzo, Gion von Albertini

Am citit undeva fraza “slowing downwards”. Sensul său se apropie de cel al „cunoaşterii prin introspecţie”. Se referă la cunoaşterea în esenţă, dincolo de aparenţe. În loc de o parcurgere ascendentă, calea edificării poate la fel de bine să fie “întoarsă” către interior. Z33 House for contemporary art, design and architecture invită la o atitudine de “cunoaştere prin introspecţie”. Localizat în orașul belgian Hasselt, proiectul este ca un buton de pauză de la restul imaginii urbane în continuă mișcare.

Şi este literalmente o insulă a tăcerii – Z33 are în centru o grădină înconjurată de clădiri din cărămidă. Clădirile – un muzeu din 1958 și intervenția nouă – găzduiesc spațiile de expoziție, dând impresia că totul se potrivește perfect. Acest lucru este posibil datorită modurilor prin care Francesca Torzo răspunde contextului – fațada de la stradă este un calcan care evocă liniște, contrastând cu orașul aglomerat. În interior, clădirea se deschide către o grădină de secol XIX.

 

02_Z33_acuarela a gradinii*Acuarelă a grădinii

 

Atât clădirea existentă cât și cea nouă (Aripa 19& Aripa 58) găzduiesc spațiile de expoziție, funcţionând ca un “oraș în oraș”- de fapt, reformulând la scară mai mică structura orașului Hasselt.

 

Machete:

 

Francesca Torzo atribuie o dimensiune mai profundă intervenției sale, întrucât vizitatorul devine acaparat de ritmul clădirii. La finalul parcursului, vizitatorul este reconectat treptat cu lumea exterioară prin intermediul terasei – o extensie a spațiului de expoziție.

 

20_A_final buil20_A_ding_Francesca Torzo photograph_garden facade_detail_06

 

Aproximativ 35 000 de cărămizi compun peretele de fațadă lung de 60 de metri și înalt de 12. Totuși, acest modul este instrumentul care vibrează spaţiul Z33. Peretele devine o pânză în constantă schimbare, un joc de lumini și umbre, găzduind siluetele oamenilor în trecere și poveștile grădinii liniștite.

 

10_Amplasarea placajului ceramic pe fațada dinspre stradă*Amplasarea placajului ceramic pe fațada dinspre stradă

 

Identitea clădirii este alcătuită în egală măsură de aspectele micro și macro. Francesca Torzo cuprinde esența clădirii în materiale și tehica de execuție- ceramica rombică a fațadei se completează ca piesele de puzzle, funcționând ca un fundal fermecător pentru oraș și mișcarea lui.

 

 

 

Proiectul este o reprezentare spațială a procesului de alcătuire – perfect formulat vizual luând în considerare abordarea arhitecților cu privire la design. Biroul a asociat acestui proces metafora nebuloasei. Totul începe cu identificarea relațiilor spațiale primare care, pe parcurs, se interconectează – în aceeași manieră în care o nebuloasa e alcătuită din atomi și molecule.

 

11_AB_Z33_final building_Francesca Torzo photograph_patio_detail_04

 

Întrepătrunderea dintre secvențele spațiale este mijlocită de anticamere – fără îndoială, cel mai fascinant instrument arhitectural, perfect pus în operă. Proporțiile diferite și atmosfera pe care o generează lumina în fiecare dintre anticamere anunță adâncimea spațiului ce urmează a fi parcurs. Accesele par înrămate – în aceste puncte, spațiul creează cel mai puternic iluzia dematerializării.

 

Planuri

Detalii

Desene de mână:

 

Info & credite

 

Z33. Casă pentru artă contemporană, design și arhitectură

Loc:Hasselt, Limburg, Belgia
Autor: Francesca Torzo architetto
Echipa: Marco Guerra (colaborator principal); Antoine Lebot, Liaohui Guo, Pablo Brenas, Anna Opitz, Riccardo Amarri, Lorenzo Gatta, Előd Zoltan Golicza, Cyril Kamber, Besart Krasniqi, Jovan Minic, Andrea Nardi, Anna Oliva, Costanza Passuello, Alessandro Pecci, Domenico Singha Pedroli, Nicola Torniamenti, Gion Balthasar von Albertini
Client: Provincie Limburg + Z33
Concurs: 08.2011 – 08.2012
Finalizare clădire: 11 noiembrie 2019
Suprafețe: Program 4.664 m2 + Exterior 300 m2
Costuri finale de construcție: 8,1 milioane €, excl. TVA
Antreprenor general: THV Houben Belemco
Consultant structură (fațadă și tavan profilat: Gianfranco Bronzini, Conzett Bronzini Partner, Chur, CH; ABT België, Antwerpen, BE
Instalații electrice: Ben Boving, Gattoni Piazza, Origlio TI
Instalații: Gattoni Piazza, Origlio TI

 

Sari la conținut