O campanie pentru bune practici în arhitectură la Govora

Studiogovora este un grup de inițiativă civică centrat pe Băile Govora – loc cu un puternic specific identitar, care păstrează cartierul balnear original și numeroase clădiri istorice relevante pentru evoluția sa istorică. Starea actuală a stațiunii afectează nu doar imaginea urbană și activitatea turistică, ci și percepția comunității asupra moștenirii sale culturale.

Studiogovora a fost creat în 2019 cu scopul de a documenta moștenirea culturală a Govorei și de a dezvolta proiecte pentru revitalizarea acesteia. Colectivul se implică în mod independent în cartarea patrimoniului, reabilitarea acestuia și motivarea actorilor locali de a acționa în interes comun. Acțiunile grupului nu sunt doar profesionale sau academice, ci și comunitare, prin eforturi locale și capacitarea mai ales a tinerilor localnici, dintre care câțiva s-au și alăturat echipei pe parcurs.

Govora e un „caz-școală” de stațiune balneară istorică, cu un patrimoniu de mare valoare aflat în declin și degradare, unde capacitatea locală administrativă și investițională de a acționa lipsește. Cadrul legal național și local nu contribuie la reabilitarea și la renașterea unui spirit local comunitar orientat pe beneficiile oferite de resursele balneare și patrimoniu, iar informațiile ce ar putea ajuta nu au un format accesibil celor care au nevoie de ele.

În 2023, colectivul a elaborat un „Ghid de bune practici”, menit să vină în ajutorul celor care își doresc să facă intervenții asupra clădirilor, oferind un cadru general de opțiuni și pași de urmat (reparații, extinderi, construcții noi) și propunând proprietarilor de clădiri un set de reguli comune pentru a păstra frumusețea de ansamblu a orașului.

 

Ghid_cde_bune_practici_Govora

 

Ghidul reprezintă un instrument valoros într-o etapă a schimbării de direcție de la cercetare la intervenție, propunând elemente de strategie pentru oraș. Govora are nevoie ca de aer de intervenții constructive de calitate, care se lasă așteptate de prea mult timp. Acest ghid catalizează din proprie inițiativă un proces de conștientizare și reabilitare de patrimoniu, proces din care, regretabil, autoritățile locale au ales să lipsească. Pe lângă conținutul tehnic, în paginile ghidului se găsesc și noțiuni generale despre stațiune și istoria sa. Ghidul descrie contextul mai larg al stațiunilor balneare la nivel național.

 

 

Ghidul de bune practici a primit o parte din finanțare în cadrul concursului inițiat de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură, pentru acoperirea drepturilor de autor și a graficii. Colectivul a lansat online o campanie de susținere pentru acoperirea fondurilor necesare tipăririi a 250 de exemplare.

Comenzile făcute prin această campanie susțin eforturile echipei de a populariza Ghidul de bune practici ca instrument de protejare a mediului construit și a patrimoniului arhitectural. Având Ghidul în biblioteci, puteți cunoaște stațiunea și ajuta comunitatea locală la conservarea valorilor ei.

Susțineți proiectul aici,

Echipa:

Studiogovora este formată din Ștefania Hîrleață, Irina Leca, Catinca Mănăilă, Roxana Mazilu, Bianca Oneață și Radu George Tîrcă.

Radu și Ștefania sunt arhitecți și doctoranzi în arhitectură. Au început să studieze evoluția și patrimoniul stațiunii în 2019, în timpul proiectului de diplomă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Irina este istoric de artă și manager cultural, cu un master în managementul patrimoniului la Central European University, și s-a alăturat echipei în 2020 ca manager de proiecte. Catinca a absolvit și ea același master la CEU, cu focus pe istorie urbană. S-a alăturat echipei în 2021 și se ocupă de interpretarea, promovarea și comunicarea patrimoniului arhitectural. Roxana este specialist în comunicare cu experiență de peste 15 ani în presa scrisă, în proiecte sociale și de protecția mediului și autoarea platformelor online dedicate cunoașterii istoriei și promovării stațiunii Băile Govora. Bianca este absolventă a masterului de comunicare și gestionare a site-urilor web din cadrul Unistra (Universitatea din Strasbourg) și coordonează implementarea programelor digitale în universitățile participante la programul Erasmus. Bianca și Roxana s-au alăturat echipei în 2022 și, asemenea lui Radu, au crescut în Băile Govora.

Articol conex:

Ghid de bune practici: Băile Govora. Recomandări pentru păstrarea specificului local valoros

 

Sari la conținut