Nostos: o expoziție de arhitectură, despre școală și patrimoniu

Cu mai mulți ani în urmă, Florian Stanciu îmi povestea cum atelierul de la anul I i-a schimbat modul de-a face arhitectură. Între timp, Florian și echipele sale de atelier schimbă și felul în care se predă la Mincu. O pedagogie pe care de cele mai multe ori o admiri și cu care uneori trebuie să lupți, dar care întotdeauna are sens (Ș.G.)

Marți, 13 noiembrie 2018, ora 18:30, la Casa OAR București (Str. Sf. Constantin nr. 32), grupul Nostos, format din studenți ai anului IV din cadrul UAUIM (și foști studenți la atelierul lui Florian, deschid o expoziție despre arhitectură, oraș, și memorie.

Expoziția va putea fi vizitată între 13-18 noiembrie și va cuprinde următoarele evenimente: lansarea noului număr al revistei Mazzocchioo și a cărții „40 de proiecte. Atelier 25/35A„.

* foto: stânga: machetă travee locuință, Bd. Regina Maria, nr.32 – Șom Mihai, Toacă Dragoș, Ana Maria Dobrin; foto dreapta: machetă travee locuință, Bd. Regina Maria, nr.25 – Sava Diana & Badea-Șuțu Razvan

 

Joi, 15 noiembrie 2018, ora 18:30 @ Casa OAR București, Revista Mazzocchioo vă invită, cu ocazia încheierii numărului 3 ’Arhitectura cotidianului: Piețele Bucurestene’ la lansarea numărului 4 ’București – Patrimoniul Difuz’, curatoriat de atelierul de an 3 condus de profesorul Florian Stanciu, Tudor Elian și Cosmin Georgescu.

 

*foto: (în lucru) machetă travee locuință, Bd. Regina Maria, nr.52 – Georgescu Alice & Marcu Diana & Nicoleanu Andra. 

 

Construit în jurul acestor analize și dezbateri, MZCH#4 privește către un cartier istoric din centrul Bucureștiului în încercarea de a vedea adevărata natură a patrimoniului construit: nu doar obiecte extraordinare, listate pe lista de la ministerul culturii, ci orașul în sine, cu neprevăzutul său, construit și din improvizații și accidente, dar și cu o dorință de universalitate vizibilă în multe din casele sale atunci când anumitor trăsături li se conferă forma arhitecturală nobilă la care aspiră: piano nobile, intrări maiestuoase, marchize, ordonanțe ale golurilor, profunde și elegante structurări verticale ale volumelor (de la soclu și urcând tocmai pană la încheierea volumului cu streșini ritmate de frumoase elemente de dulgherie), etc. Toate acestea constituie patrimoniul difuz al orașului, un patrimoniu liniștit, care nu întotdeauna străluceste în obiectul izolat, ci în bogătia pe care ansamblul o mărturiseste și o oferă spre locuire.

 

*foto stânga: machetă proiect Dimensiunea spațiului public – Sava Diana & Badea-Șuțu Razvan; foto dreapta: machetă proiect Dimensiunea spațiului public – Șom Mihai & Toacă Dragoș

 

Vineri, 15 noiembrie 2018, ora 18:30 @Casa OAR București, Studenții atelierului 25/35A, generația 2014/2016, lansează cartea „40 de proiecte. Atelier 25/35A”. Lucrarea cuprinde o serie de proiecte din anii 2 și 3 care s-au născut în atelierul îndrumat de domnul profesor Florian Stanciu, o selecție relevantă și scrupuloasă de proiecte revizuite, reeditate, redesenate.

*Fb event.

 

*foto: machetă proiect Dimensiunea spațiului public – Georgescu Alice & Marcu Diana

Sari la conținut