În prima zi de miercuri a fiecărei luni puteți face o vizită gratuită la MNAR!
Miercuri, 3 februarie 2021, aveți ocazia să vizitați gratuit atât Muzeul Național de Artă al României, cât și muzeele satelit Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul K.H. Zambaccian.
Tot în această zi, la sediul central puteți vizita patru expoziții temporare, fiecare cu provocări vizuale unice:
- C. D. Rosenthal. Un artist în vremea revoluției – ocazionată de împlinirea a 200 de ani de la nașterea celui care ne-a dăruit lucrările emblematice „România Revoluționară” și „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății”.
Expoziția, care va avea loc în Sălile Kretzulescu ale MNAR, reunește 24 de lucrări aflate în patrimoniul muzeului, la care se adaugă 7 portrete sosite de la muzee din București și din țară, precum și dintr-o colecție particulară.Aceasta este cea de-a doua și cea mai amplă expoziție monografică dedicată lui C.D. Rosenthal la noi în țară. Prima, deschisă în 1970 de Muzeul de Artă al RSR, conținea doar unsprezece lucrări, fără o publicație însoțitoare.
- Laborator II. 1989. Restaurarea picturilor împușcate – expoziția prezintă publicului două destine: cel al unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, complet distrus tot atunci. Expoziția pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui număr important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradări rar întâlnite în colecțiile muzeale. Din totalul de 47 de lucrări restaurate, publicul va putea vedea cu această ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vânat şi Natură moartă de Sava Henţia (1848 – 1904).
- Piranesi. Arhitecturi și fantasme I Expoziție aniversară – Dedicată marelui erudit Giovanni Piranesi – excepțional personaj al secolului XVIII – expoziția aniversează cei 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR. Este prezentată o selecție de 39 de gravuri de Piranesi, grupate în trei serii: Grotteschi, Carceri d’invenzione și Vedute di Roma. Stampele piranesiene sunt însoțite și contextualizate de un grupaj de 13 desene și gravuri, realizate de artiști europeni activi în secolul al XVIII-lea, precum Gaspar van Wittel, Giandomenico Tiepolo, Antonio Canaletto, Hubert Robert, Edmé Bouchardon și Francisco de Goya. Toate cele 52 de opere grafice provin din patrimoniul MNAR.
- Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină. – aproximativ 60 de lucrări din colecția de Artă Veche Românească, majoritatea inedite. Cele mai multe dintre lucrările expuse sunt cruci sculptate și ferecate în argint aurit, care au fost folosite în cult (cruci de procesiune, de mână și pentru masa altarului), alături de care sunt etalate și obiecte de devoțiune privată, precum icoane sculptate și pandantive de forme diverse (circulare și rectangulare, mici diptice sau triptice). Realizate în perioada cuprinsă între începutul secolului XVI și mijlocul secolului XIX, piesele conturarează evoluția acestui gen artistic în Țările Române. Astfel de piese se regăsesc pe toată aria de influență bizantină, din sudul Dunării și până în Rusia. Între piesele prezentate se disting câteva cruci ferecate de mari dimensiuni, de o calitate artistică excepțională și o însemnătate cu totul specială, ce au fost dăruite de voievozii Alexandru Lăpușneanu, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu celor mai importante dintre ctitoriile lor – Mănăstirile Slatina, Cotroceni și Hurezi
Sunteți așteptați între orele 11:00-17:00.